自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

健康的我 發表於 22-6-22 18:55
回覆 歌莉亞 的帖子

係呀 我當年七個月就出世了

哦,難怪你咁後生就咁樣。你係先天稟賦不足,要揾個優秀中醫師先有本事幫你填補返個底子,香港市面中醫師十個有八九個都無呢種能力駕馭好你的問題。可能要去廣州三甲公立醫院先揾到呢種級數的優秀醫師。

believe me,香港好多醫師見你後生就會assume你唔會差得去邊,用藥時好容易高估你身體底子。

類比來講,每個人一生落來就像一塊電池,每個充電量不一樣。而你這塊電池就容量特別低,只足夠應付低層次系統運作,對於問題的調節能力特別低,所以也容易出現各種問題(系統穩定性能較差)。

你最好係揾個優秀醫師,將你個電池提昇去更大容量、更穩定的系統,才可以走更遠的路。

珍珠宮

回覆樓主:

我理解你,亦同情你,知道你生活上面對的種種健康問題也很不容易。希望你能夠保持正面心態,好好地、慢慢地進步,一天一天變得更好。

可能有其他人不理解你,不明白你,你不必放在心上。

做人呢,首先要接受現實,不要怨天尤人,因為那樣對處理問題毫無幫助。也不要跟別人比較,跟自己比較就好,讓自己一天比一天慢慢進步,一步一步來,就像爬山一樣。

男爵府

健康的我 發表於 22-6-22 16:41
回覆 belairewong 的帖子

好 我跟住做 我都有食綜合維他命

如果你食呢隻牌子維他命吾work, 應該試另一隻, 我覺得 維他命B 要選 緩䆁的, 你可以考慮now foods.
另外 你常在家,會否不夠維他命D?
運動 要做到流少少汗的
另外 盡量不要晚上洗澡 洗頭 好寒濕的

大宅

回覆樓主:

如果有家人支持可以試下養動物,不過要有人一齊照顧先至得

大宅

健康的我 發表於 22-6-22 13:36
講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左 ...

好明白,身體差會好容易產生負面情緒,但運動的確可以減負又強身,有冇試過持之以恆做運動?運動可以增加腦內的血清素分泌,冇咁負面

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你似乎係焦慮症再令你個人更覺得自己成日營住唔舒服? 多做運動,多接觸戶外,唔好成日太怕會見暈,開始覺攰坐埋一邊抖一陣咪再來過。你要養成到運動的習慣個人身體機能先會變好。你有冇考慮過apple watch? 今日提你運動,我以前都冇運動習慣,戴錶後幾年來都一定要自己運動30 mins

侯爵府

講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左 ...

比的時間你自己,一定好番.有睇E生食藥都系幫助,放鬆心情,
kckammy

珍珠宮

你不是身體差,你是焦慮症

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

可能隻藥唔啱你試下叫醫生轉藥

複式洋房

回覆樓主:

加油

珍珠宮

你可能試吓轉中醫,可能唔夾你

伯爵府

回覆樓主:

人要正面啲多落街走走,攰的在公園行個圈都好。
我自小身體都差,不足月,由細到大都多病痛,長期睇營養師,當年阤小朋友簡直去了我半條命,但生完之後坐月,照顧小朋友,反而又越戰越強,都算養好左身體,有力去照顧小朋友,而且改變了飲食習慣,吃多咗以前不吃嘅嘢

大宅

有沒有驗血鐵? 可能唔夠鐵!
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid56/p8d70c68b3fc0c0f34d4951d7fc059393/fc76501c.jpg[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid56/p18ecf08aa93ab7af88225c0a3fb411a4/fc764daf.jpg[/img]

別墅

我有和你一樣的經歷,19年發作,你可以了解自律神經失調,大陸叫神經官能症。
你腸胃好不好,不好你可以去買,長城牌香砂養胃丸!陶寶買 江中牌猴姑米稀!呢個非常好,調理身體!
你要相信醫生!沒有查到如果悶悶不樂就自己害自己!
如果你聽得明普通話,去喜馬拉雅,或YouTube 穩 安大雄 ,特別要聽康復者訪談!聽完去買一本書,或喜馬拉雅聽,活在當下。
呢d都係對我非常有用的方法,現在已經完全好翻!
我知道果種疑病,那種不適是十分真實,很恐怖,但是是可以康復的。我就是例子。

翡翠宮

yeemeif 發表於 22-6-22 13:42
日日做吓運動應該有幫助

X2

大宅

回覆樓主:

JM有無宗教信仰?因為睇過已故曾仕强教授分享佢39歲前身體好差.佢手腳無力辦公室在二樓都驚落唔到去,後来佢睇易經開捂咗身體就無事了。我唔係話易經可以醫病,只係開捂咗好似面對咩困難都唔係問題咁冲满正能量

大宅

回覆樓主:

你沒寄托,心靈唔夠強大先覺得做咩都唔得,試養小動物,可以令你有寄托同責任感,再搵有共同興趣的人傾計。再唔係每星期去下教堂或佛堂的地方,個度d人會幫你。唔好成日係屋企同要多接觸人

你個情況精神科幫你唔多

男爵府

回覆樓主:

祝福

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我經期都多, 婦科醫生開止血藥同補血丸比我, 來完經自己再煲D嘢飲.在家妳可做睇youtube做拉筋及簡單運動, 又可以踩健身單車, 出街行吓曬太陽吸收正能量也是好的.
不要常常敞在家中,揾朋友出去傾吓行吓,再投入生活和工作吧!

子爵府

我都係先天不足
妳有冇試過針灸?
效果比只食中藥好好多
妳可以試吓
我睇緊中醫師有20年以上針灸經驗
收費唔貴。我都係靠佢幫我調理身體

首頁

尾頁

跳至