自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

老翻太太 發表於 22-6-23 11:22
唔多明點解停電會連電話網絡、水都停埋?原因係咩?

發射站、泵,要用電操作。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

crystal媽咪 發表於 22-6-23 09:49
如果我屋企停電
我真係會請假
最多我請事假,冇沖涼刷牙洗面,好污糟

我都會

大宅

白毛毛 發表於 22-6-23 11:19
可能行業唔同,我做咁耐嘢全部做過的公司都得。當然請即日假,上司唔問,自己都會講理由,但無被要求過比 ...

有HR department 嘅公司多數有哩個規矩,如果唔係個個即日請假仲得了

7日前請正常唔會問理由,即日請得咁急多數問,因為老闆問起HR, HR都要識答

子爵府

回覆 Jessy 的帖子

有人話連水都冇得飲, 因係用即熱水機, 冇電用唔到

珍珠宮

無限城 發表於 22-6-23 11:07
十號風球咪又係有人要返工,十號波無普通交通工具添

你肯定大部份人十號波要返工咩
如果這個case有 boss強制一般員工十號波番工你又讚?

大宅

BKFinder 發表於 22-6-23 11:28
你肯定大部份人十號波要返工咩

都唔知你睇嘜,我話有人要返工幾時話大部份人要返工

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

crystal媽咪 發表於 22-6-23 09:56
你有冇睇東張西望同埋新聞訪問
冇電供水所以冇得沖涼
琴日有一個係佢想打電話都打唔到

我都有睇呀,好彩有管理員幫手去買。
原來好多人唔知,停電都會有機會停埋水

珍珠宮

無限城 發表於 22-6-23 11:28
有HR department 嘅公司多數有哩個規矩,如果唔係個個即日請假仲得了

7日前請正常唔會問理由,即日請得咁 ...

你講的嘢,從無係我做嘢的公司發出過。
講多小小,我哋甚至有事可以隨時遲到早走。通知上司,佢無異議就得,如果係突發同急,我睇唔到有乜理由要留難個下屬。申請放假,無論事前事後都無須寫理由。我做咁多年嘢未有一次需要係假紙寫理由。
當然,都係果句,可能行業唔同。

象牙宮

老翻太太 發表於 22-6-23 11:22
唔多明點解停電會連電話網絡、水都停埋?原因係咩?
電話網絡發射站都要用電運作的,
水要用電水泵上水,
所以無電係好多野食停晒。

複式洋房

吾係嚴重犯錯都有得即炒無錢俾補!?

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

crystal媽咪 發表於 22-6-23 09:56
你有冇睇東張西望同埋新聞訪問
冇電供水所以冇得沖涼
琴日有一個係佢想打電話都打唔到

係啦,停電就會連電泵都泵唔倒水

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

auhiyo 發表於 22-6-23 09:55
停電又唔係停水,點會冇得沖涼刷牙。

停電,水揼無電,其實會揼唔到水。所以停電時,最好儲定水。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我會告假, 若大厦無電, 水跟住無, 大厦水要用泵, 泵要電。 而lift亦跟住無。 住高層拜神拜佛唔好有事, 電話, 手提收唔到, 打999都唔打到。

如果咁, 老细都當偷懒, 咁嘅老細, 我揾過份。 等執啦。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Vin仔媽 發表於 22-6-23 11:30
我都有睇呀,好彩有管理員幫手去買。
原來好多人唔知,停電都會有機會停埋水
...

管理員好好

原先以為淨係冇電
原來電話,甚至水都無
其實大人/小朋友都係辛苦

琴日有人多謝救護員
佢行樓梯返屋企,見到救護行上40樓,拎埋不同嘅設備去救人
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lily-of-valley 發表於 22-6-23 11:35
我會告假, 若大厦無電, 水跟住無, 大厦水要用泵, 泵要電。 而lift亦跟住無。 住高層拜神拜佛唔好有事, ...

真係住宅無電請假無可厚非

如果住喺附近,用呢樣嚟做藉口就唔應該
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

BK Milk勳章

D..D 發表於 22-6-23 10:34
大廈水泵要電

真係唔知woo,我上個月先大厦停電維修都有水用。

琥珀宮

mercurycc 發表於 22-6-23 11:21
煤氣用到,我地住高層重有水箱水,
可以煲水,
好彩一停電老公即叫儲水 。

從來都無話煤氣有問題,只係講水供應。

唔係用電水bump就無事啦!而且就算係電水bump,剛停電時,大廈水箱仲有水,d 水尾同完就無。

珍珠宮

mercurycc 發表於 22-6-23 11:32
電話網絡發射站都要用電運作的,
水要用電水泵上水,
所以無電係好多野食停晒。

明白了

男爵府

無限城 發表於 22-6-23 11:14
非緊急事7日前通知請假當然無問題啦
突然要請假唔洗俾證明唔知有幾多間公司得?
...

請假要7日通知?以前去旅行請成個星期就要預早一段時間通知,但請一日假,一般一兩日通知都ok,呢啲咁嘅緊急嘅,又只係請一日,正常都會批,我試過有下屬話有緊要事要放一日假,我都會放佢走
呢個上司好刻薄,佢只要講話公司會照正常程序扣假就可以(即唔係射波)

首頁
23456...9

尾頁

跳至