自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

成龍與吳綺莉曾在1999年發生婚外情,女方誕下女兒吳卓林後一直獨自撫養囡囡,更曾有報道指吳綺莉收了成龍4000萬,但她都一一否認。日前吳綺莉在微博分享近況,她Post出一張上理財顧問課程的時間表及一張電錶相,並寫道:「朋友問你現在在做什麼?上個星期在工地做裝修,這個星期在上課,進修、有牌照也要上課。
小我的工作是演員、主持、裝修、設計、保險和理財顧問,地產,家庭主婦。 前輩說的,你要令客戶賺錢,才會有回頭,所以除了拍戲,還要知道現在的市場情況,不管那份工作,客戶的感受就是我的感受。今天剛下課。」

據知吳綺莉在上個月考獲個人保險代理牌照,現時她身兼多職賺錢養家,不少粉絲都留言表示支持,亦有人擔心她太過勞累,提醒她注意休息。其實早年曾傳出成龍當年一炮過給吳綺莉3000萬「掟煲費」,另加每月10萬生活費,但2017年吳綺莉同女兒吳卓林因衝突鬧上警局時,吳綺莉就痛批成龍從未付過任何生活費,更情緒激動當場落淚。
2020年吳綺莉又在微博轉發一篇以「知名娛記曝成龍曾大罵吳綺莉是娛樂圈敗類,花4000萬人民幣安頓小龍女」的貼文,並痛斥:「這世界什麼人都有,什麼二千萬、三千萬、四千萬,只要你們説得開心,( 口業之東西受的是自己 )」 還自嘲:「能令別人開心也是一種福氣」。

去年吳綺莉曾拍片詳細解釋自己的收入來源,並澄清:「我的每一分錢都是自己賺的,乾乾淨淨。」她透露自己曾在上海生活過一段時間,原本想做生意,後來跟朋友學投資房地產,賺到不少錢。事隔一年,吳綺莉再自爆工作近況,似乎是想再次強調一直以來都是靠自己。上個月吳綺莉突然在微博出Post承認自己任性,向大眾道歉承認自己的錯,希望不要再傷害稱無辜的孩子,有網民留言為她打氣指「錯的是不負責任的人」,她就回覆道:「希望某巨星再有任何宣傳,不要再用貶低我和孩子來做宣傳,對孩子的傷害太大了。」

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

佢都唔好得去邊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

Fishqqma 發表於 22-6-24 09:18
佢都唔好得去邊

其實佢都幾慘

茶類愛好者    發表於 22-6-25 16:37

水晶宮

吳說:我的錢都是自己投資賺的。

@@@

佢d錢都係佢亞媽死咗留下的遺產。佢媽死之前,佢都好拮据。係攞咗遺產,先一筆過買樓。

公爵府

Jane1983 發表於 22-6-24 09:34

@@@

錢可能唔係成龍的 但係係佢阿媽的

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

佢都好慘,放過佢

珊瑚宮

Jane1983 發表於 22-6-24 09:34

@@@

佢媽好有$?

水晶宮

回覆 wannabe118 的帖子

仲係唔係佢努力賺的。
佢係上海搬返來,其實好多人幫佢,有好多工作機會。好似係無線拍劇做madam,又係電台開咪做節目,但佢hea做唔努力。佢原生家庭有錢,樣生得靚,身材好,選民冠軍,一手好牌,就係打成咁

水晶宮

回覆 Fishqqma 的帖子

有ga,佢出道時,亞媽係上海富商。不過好似後來有精神病,咁多年應該都坐食山崩。但點都唔係窮,傳話留咗一筆唔少的遺產比吳。吳唔亂黎,下半生應該係無憂。

333s    發表於 22-6-24 10:21

公爵府

Jane1983 發表於 22-6-24 09:42

仲係唔係佢努力賺的。

佢當年overall package 都幾好 實在唔駛中個頭埋去成龍度。。

男爵府

Jane1983 發表於 22-6-24 09:42

仲係唔係佢努力賺的。

佢先天家景各樣條件咁好, 比佢自己一手摧毀, 真係一子錯, 滿盤皆落索

珊瑚宮

Jane1983 發表於 22-6-24 09:45
回覆 Fishqqma 的帖子

有ga,佢出道時,亞媽係上海富商。不過好似後來有精神病,咁多年應該都坐食山崩。但 ...

ic thx

水晶宮

係呀。可能國際巨星搵佢拍戲,借機狂追佢,打動到佢卦。佢高估自己,巨星拍戲玩同劇女星,根本係routine。戲拍完,就next下一個了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

為自己嘅任性埋單!最慘個囡

babycam    發表於 22-6-24 13:20

水晶宮

回覆 Monchichi110 的帖子

係ga,不過佢都算好命,亞媽有遺產剩落。佢唔亂fing,下半生都可以過得唔錯。
反而佢個女,中學畢業,同和不事生產的鬼婆一齊,就真係難搞,點生活呢?上次見報係欠租比人報警。

琥珀宮

大聲公 發表於 22-6-24 09:12
成龍與吳綺莉曾在1999年發生婚外情,女方誕下女兒吳卓林後一直獨自撫養囡囡,更曾有報道指吳綺莉收了成龍40 ...

信佢先奇,如果佢個人肯咁踏實,就唔會攪到個女不男不女,單親唔係理由

琥珀宮

wannabe118 發表於 22-6-24 09:56
佢當年overall package 都幾好 實在唔駛中個頭埋去成龍度。。

其實成龍好醜樣,點可以對成世架,痴埋去搵著數就算啦,佢咁靚應該搵個靚仔過人世啦,真係自作業

侯爵府

2024年龍年勳章

佢都幾慘

象牙宮

大聲公 發表於 22-6-24 09:12
成龍與吳綺莉曾在1999年發生婚外情,女方誕下女兒吳卓林後一直獨自撫養囡囡,更曾有報道指吳綺莉收了成龍40 ...

工地做裝修?有冇人請?

2000 吳綺莉在香港嘉撒諾醫院順利產下女兒吳卓林。吳綺莉跟母親帶着吳卓林回到上海定居。10年上海冇錢怎生活
2011年吴绮莉毅然带着女儿吴卓林(小龙女)由上海返港定居。
吳綺莉母親在香港半山擁有一套名為帝景園的豪宅。吳綺莉有這麼多財產是繼承了她母親的遺產。

吳綺莉在微博出Post承認自己任性。有錢先可以任性。

3000萬「掟煲費」,另加每月10萬生活費,過普通人生活,生活該無憂掛。
理財不善至生活如此?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

如果佢當年唔係黐埋成龍度, 如果佢當年唔係咁硬頸係都要生bb, 而家會唔會好似其他港姐咁嫁富豪

babycam    發表於 22-6-24 13:21

首頁

尾頁

跳至