0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB每2-3個鐘飲一次奶,揼奶時間縮短到20分鐘,但BB飲奶時間平均一個鐘。又要洗奶樽,又要洗衫,晾衫,完全分配唔到時間煮飯,係咪我做野太慢?想教大家。
因為我無工人/陪月,搬左去99屋企住,幫忙準備一日2餐,原本想幫99手買下送果啲,發覺完全抽唔到時間出,煮飯更加唔洗諗。覺得自己好慢好失敗。

別墅

Feiangyen 發表於 22-7-1 17:01
BB每2-3個鐘飲一次奶,揼奶時間縮短到20分鐘,但BB飲奶時間平均一個鐘。又要洗奶樽,又要洗衫,晾衫,完全 ...

你bb幾大?自己一個人做唔到好多野 幾辛苦

大宅

豬啦b 發表於 22-7-2 00:06
你bb幾大?自己一個人做唔到好多野 幾辛苦

BB 一個半月大,但早產,計預產期,得3-4日大。
之前有陪月,陪月又可以煮飯又可以湊B, 到陪月走左,發覺淨係湊B已經無哂時間,根本無咩可能買送煮飯。點解無辦法可以陪月咁有效率

別墅

Feiangyen 發表於 22-7-2 07:33
BB 一個半月大,但早產,計預產期,得3-4日大。
之前有陪月,陪月又可以煮飯又可以湊B, 到陪月走左,發覺 ...

我都係自己一個湊 但係new born 應該成日訓架喎

水晶宮

早產b 比足月b 難湊
你新手,又要泵奶,諗住可以去買餸真係天真咗喇
你自己都計到啦,早產b 再細粒d, 兩個鐘飲一次但飲一個鐘,即係得返一個鐘,你掃埋風泵埋奶差唔多下餐啦! 邊次唔使泵奶咪sip 時間做清潔/自己食嘢。
Bb 大個少少可以唔使2-3個鐘飲奶會好d, 而家你都係唔好諗可以做到其他嘢。

複式洋房

BB每2-3個鐘飲一次奶,揼奶時間縮短到20分鐘,但BB飲奶時間平均一個鐘。又要洗奶樽,又要洗衫,晾衫,完全 ...

我都係乜幫手都冇,都係全泵媽,由生完開始已經係自己一打一,初頭bb兩三個鐘一次奶真係咩都做唔到,瞓都係一日瞓得兩個鐘,嗰段時間就唯有外賣,家務淨係做必須既,例如:洗衫晾衫吸塵拖地。
去到兩三個月,bb開始可以三四個鐘一次奶,又瞓到過夜就會好好多。加油!!

大宅

我都係自己一個湊,通常我夜晚處理好晒飯餸,再整校時間去煮(湯煲、飯煲都有定時裝置),跟住bb衫、口水巾,我會放一盆水加滴露浸住,等老公返黎時洗,或我得閒時洗,奶樽就買多幾套,超碼用左可以搵水浸住先,唔洗即時處理

大宅

christyfungfung 發表於 22-7-7 15:44
我都係自己一個湊,通常我夜晚處理好晒飯餸,再整校時間去煮(湯煲、飯煲都有定時裝置),跟住bb衫、口水巾 ...

夜晚處理晒第二日食的的早餐和午餐飯餸?

大宅

Feiangyen 發表於 22-7-10 09:23
夜晚處理晒第二日食的的早餐和午餐飯餸?

係啊,除左菜聽日炒外,其他整好放入雪櫃

水晶宮

奶泵奶樽嗰d 買多幾套,一日洗一次,唔使每次用完就洗
嗰陣我奶泵有4 對,奶樽10 幾個

大宅

Nbs 發表於 22-7-10 19:06
奶泵奶樽嗰d 買多幾套,一日洗一次,唔使每次用完就洗
嗰陣我奶泵有4 對,奶樽10 幾個
...

奶泵我有三對,每次洗奶泵都花好長時間,洗奶樽就好容易。

洋房

虎到金來勳章

如果搬左去99度住,照計多左個人幫你手啊?

我阿女依家都係一個半月大,上個月有陪月幫手,今個月開始自己一個打大佬

由於無人煮飯我食,我訂左月子餐解決左我覺得最棘手嘅問題,其他時間都係沖奶餵奶,幫bb沖涼…紗巾我會group埋一定數量先一次過,bb衫我會吉機清潔一次洗衣機然後再放入洗衣機洗,奶樽都係儲左一定數量再洗

我相信你解決左你嘅膳食之後,應該會騰到多啲時間做其他嘢的

水晶宮

Feiangyen 發表於 22-7-11 14:02
奶泵我有三對,每次洗奶泵都花好長時間,洗奶樽就好容易。

泵奶係好多嘢搞㗎
如果自己一個,埋身係最方便嘅
不過埋唔到都無辦法,儲埋一次過夜晚搵老公洗啦

別墅

我都係BB一出世就一個人湊,初期完全唔駛諗出街,餐餐食叮叮飯。BB脷根未剪都係揼,超多功夫超辛苦,剪後埋身餵放便好多,唔駛搞消毒真係差好遠。BB三個月時仲可以帶佢去旅行添,依家4個幾月唔使餵咁密同晚上瞓過夜,會輕鬆好多!

大宅

Ksyve 發表於 22-8-2 03:25
我都係BB一出世就一個人湊,初期完全唔駛諗出街,餐餐食叮叮飯。BB脷根未剪都係揼,超多功夫超辛苦,剪後埋 ...

點樣先知道BB脷根使唔使剪?醫生同你講?
原來脷根會影響BB啜奶?佢宜家2個幾月,飲奶樽好快,但埋身餵好耐,啜成半個鐘,個胸都係硬硬地。

首頁

尾頁

跳至