夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

諗清楚自己想點,有咩係可以妥協又咩係要堅持。再平心靜氣同老公傾下佢諗法。因為一個想生一個唔想,分歧已好大。

男爵府

你愛佢多過佢愛你好多,而且1直你就佢為主。
比著我會自私返1次, 唔會想再同呢個人1齊, 再1齊今後都係自己受苦多d, 何必呢!

別墅

唔應該計劃生BB,兩個人相處有問題,仲生BB會更加麻煩。
唔會生完BB會改善大家關係㗎…

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你29歲,喜歡宅在家,想生BB。
你老公38歲,自稱好動要出街,不惜違反限聚令都要呼朋引類回家,「想單身」,突然提出離婚。

個天對你好好,未有BB。可能你唔信,但你老公90%有第三者。你自願返外家,佢一定贊成,因為佢都未知和第三者成唔成功,進可攻退可守。夾唔到,成日嘈交,你有時啱,但次次都係你退讓,咁佢亦唔係乜好老公,算啦,你還年輕,塞翁失馬焉知非福。

複式洋房

monicamama123 發表於 22-7-1 19:59
又一變心男。離唔離婚就慢慢傾,但千祈唔好呢段時間有bb,到時萬劫不復。女人,一投入愛情就係全部真心,但 ...

我又吾覺得佢變心,只不過佢遇到太多壓力,加上佢d精子有問題,我諗佢吾想拖累大家,諗埋左一邊。
最好方法當然系大家坦誠相對,諗下以後真係無bb,大家接吾接受到

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

我覺得勉強冇幸福,你仲後生,搵一個愛你的人,唔好浪費時間。

複式洋房

男人話要分開,你挽留黎都無用。其實無咩大事發生佢都要離開你,早日離婚識過第二個好過~

男爵府

soso1227 發表於 22-7-2 16:12
你29歲,喜歡宅在家,想生BB。
你老公38歲,自稱好動要出街,不惜違反限聚令都要呼朋引類回家,「想單身」 ...

同意
平時有分歧都係樓主讓步
男人冇乜嘢唔會突然提出離婚
佢有第三者可能性好高

複式洋房

kellyleung212 發表於 22-7-1 19:24
同老公一齊結婚2年半,一直嘈交問題都係 佢朋友上黎我地屋企,同埋我態度問題,直到呢一年大家諗住有小朋友 ...

唸清楚先結婚啦

珍珠宮

kellyleung212 發表於 22-7-2 11:55
回覆 秋天與楓葉 的帖子

係 我承認我做野真係好衝動 呢方面自己真係要改善下做野 講野 都要諗一諗

你係太想改變佢迎合你覺得既岩,佢錯在一直唔想又唔每次強烈抗議,就發展到今日佢爆左,佢覺得辛苦同大壓力
一個人係改變唔到令一個人,你直接搵一個同你一樣宅+勁想要小朋友,會岩你多d
佢精子唔得,仲要進一步試試管,已經傷心傷感情,當一刻你即話甘唔生啦,唔想佢有壓力,佢自己慢慢想通再話試好地地,而家甘無得反轉頭

珍珠宮

放過自己啦!呢個人根本未ready結婚同做爸爸!佢好享受單身世界,就算結左婚都唔識尊重另一半!如果生左bb更加難以想象係點,係無曬自由!宜家唔離遲早都離。你對佢過分好!

伯爵府

退一步諗其實你老公有咩好? 老你差不多10年但又幼稚又唔肯為婚姻生活妥協,經濟能力聽落又唔係特別好, 從頭嚟過未嘗唔係一件好事...

別墅

正呀,甩咗佢,搵過個,一定俾佢更好

複式洋房

坦白講 你老公都幾自私
乜佢都知呢家疫情危險對小朋友唔好?佢真係咁諗定扮野搵藉口呀,咁點解帶朋友上黎屋企玩就唔危險呢?雙重標準!跟住呢家直情講到出口唔想生,仲話想單身!

複式洋房

樓主你先29 趁未生仔 有得走好走
係一個好機會呀,疫情令你睇清楚佢

大宅

回覆樓主:

其實我覺得妳成日好強調自己邊度唔啱,邊度做得唔好,好似自己改過後,對方就會回心轉意

阿妹,人無完美,2個人一齊除左欣賞對方優點,亦要包容對方缺點,唔需要改變自己去迎合對方的,你地明顯係生活細節上大家唔夾,有時退一步可能仲海闊天空

男爵府

認真諗下搵過第二個男人啦,有邊段婚姻會無壓力?係要一齊面對而唔係走咗去,感覺妳c6 仲係好唔成熟

大宅

kellyleung212 發表於 22-7-2 11:55
回覆 秋天與楓葉 的帖子

係 我承認我做野真係好衝動 呢方面自己真係要改善下做野 講野 都要諗一諗

未生快啲走,佢唔想生小朋友又未玩夠,你重可以等什麼?

大宅

算啦,依家未有小朋友已經咁,將來生左,都好大機會離婚,到時個小朋友冇爸爸仲慘,趁依家年輕,快d離開佢啦,唔好浪費你人生,因為兩夫妻一有左小朋友,磨擦一定多左,老公識諗嘅會哄下老婆,最多嘈兩句就好返,唔識諗嘅就唔理個老婆,更加唔會理個小朋友,最後嘈到離婚。

洋房

好認同上面JM所講嘅points, 如果大家嘅價值觀同生活方式唔一致,真係好難繼續一齊生活落去。

不過如果你真係好唔想離婚,嘗試搵下婚姻輔導或者奶奶幫手.. 有時奶奶幫你講句好說話都差好遠。

夫妻有磨擦同拗撬係好正常,千祈唔好意氣用事,試吓用同理心喺對方角度諗吓,先再表達,可能個情況唔一樣。

男人都鍾意得閒同班兄弟飲返兩杯、social 下,同埋最怕老婆煩。你如果真係好唔鍾意佢帶班friend返屋企飲酒,你可以建議下佢可唔可以出去飲因為疫情關係,如果真係喺屋企開party,提前可唔可以通知聲你可以返娘家暫避,咁佢哋飲得盡興d。因為你同佢講唔鍾意佢帶朋友上黎因為你有潔癖,有機會佢會覺得你搵藉口唔俾佢見朋友。

生仔方面,如果大家冇共識就千祈唔好去做。如果你老公真係唔鍾意小朋友,好大機會小朋友出咗世之後所有嘅嘢都係你自己一個人去面對、處理。你要有心理準備,小朋友出咗世之後會引發更加多嘅問題。

首頁

尾頁

跳至