自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

太低喇,不如試下炒散做partime.
8-9K你可以問老闆返3放7,你都應該有討價還價的能力,加油

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Felice925 發表於 22-7-1 22:35
而家返緊細麵包公司文員,就快五個月,現時返緊星期一至六,朝十至晚七,人工萬二蚊,因公司無咗個大客,加 ...

其實萬二真係比較低,建議即使你唔係最後想走,也要搵工見一下,起碼知道自己在市場上既定位和價格,咁先好去同老闆傾。而且真係好難講,雖然老闆好人,但可以同你傾減薪就代表有機會辭退你,自己先做準備,到時候點都有方案。
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

公爵府

2023年兔年勳章

yan12345678 發表於 22-7-2 07:39

其實呢個世界好現實㗎, 因為你人工低,老闆自然對你客 ...

做老板係咁啦,人工高啲,就覺得你需要份工多過佢需要你,你走左可以隨時請過另一個。

男爵府

回覆樓主:

揾過另一份吧

珍珠宮

回覆樓主:

呢份工其實幾惡啃,人工算低但工時太長,雖然你話老闆好,如果係好嘅就唔會俾咁低人工啦,仲要而家咁樣黎cut你人工,一係就去做包裝。。。不如試下搵下其他啦,點都俾呢度高

子爵府

laukkk 發表於 22-7-2 15:36
呢份工其實幾惡啃,人工算低但工時太長,雖然你話老闆好,如果係好嘅就唔會俾咁低人工啦,仲要而家咁樣黎cu ...

做part time 炒散工廠包裝員,人工都唔低 ,感覺你老細當你水魚

複式洋房

.

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Felice925 發表於 22-7-3 12:13
多謝大家意見,大家只叫我走,無答過我標題個問題,一直叫自己唔好諗,,未傾諗嚟無意思,但邊諗邊 ...

其實你話想答標題個問題,返六日起碼要15-16k,12k吾會考慮

珍珠宮

多謝大家意見,大家只叫我走,無答過我標題個問題,一直叫自己唔好諗,,未傾諗嚟無意思,但邊諗邊 ...

要番六日全日? 冇三萬人工叫老闆自己做。

子爵府

你自己諗$300一日返6個鐘幾好啦如果佢比$9000一個月、加上應該工作量唔辛苦又自己一個話事返工最緊要唔洗睇人面色當有日你覺得壓力大、工作量辛苦、同之前做嘅野多好多、先諗走唔走啦

子爵府

回覆 Felice925 的帖子

工時係短左但佔左六日,寧願揾5,60 蚊一個鐘嘅part time,返4 日,每日返9 or 10 個鐘,多左好多私人時間!
如果呢個數唔够洗,揾返萬二,三嘅全職其實唔難。

大宅

其實冇話值幾多錢,因為你公司冇錢,佢叫得你縮工時減人工佢都冇計。正常$60一個鐘, 一日9小時,返26日, 萬四一個月。但看似你工作量不大,一係幫手包裝,留在這裏做,一係報左erb 先同佢傾。

珍珠宮

Astra00 發表於 22-7-2 09:06
網友,麵線阿姐做侍應隨時人工多過你而家。如看錢份上,我會轉工。

佢減到你得8-9000元,除非近家,否則 ...

事實上侍應係高人工過一般文員架!除非有專長,否則侍應少極都有$6x-7x/鐘,文員一般係$4x-50/鐘架咋!

水晶宮

薯圈 發表於 22-7-3 13:29
事實上侍應係高人工過一般文員架!除非有專長,否則侍應少極都有$6x-7x/鐘,文員一般係$4x-50/鐘架咋!
...

謝謝資料!我覺得樓主目前是被壓價,如果為生活真要考慮轉工。

侯爵府

文員時薪由$40至$100都有

樓主你試下出去搵下工,咪知你自己值幾錢人工lor

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

返9~3......$8-9000就差唔多。返晏收晏no la

子爵府

加菲貓3 發表於 22-7-1 22:41
得40幾文一個鐘?未話要做,要我坐係度唔使做,我都唔會做。妹妹仔去炒散都65文。譚仔仲75先 ...

齋坐我都唔會做,至到7點,霸曬所有時間

加菲貓3    發表於 22-7-3 13:42

男爵府

回覆樓主:

一句到尾,工時長,人工又少!完

珍珠宮

回覆樓主:

問題並唔係返幾多日值幾錢,係你可以搵到份幾錢嘅工。自己鍾意覺得 ok,做得開心,根本唔須理旁人話三道四。自己覺得唔值,就去試下搵,睇下有咩機遇。

公爵府

按人工比例來說,

變成1日返6hrs, $9000係正確的

首頁

尾頁

跳至