自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆 Sunshinegirl 的帖子

所以千祈唔好以為小朋友唔努力,其實佢都好想努力,好想做到,只係佢花咗好多時間都唔得。其實佢做唔到佢都好挫敗,你估佢返學講極都唔明,佢會開心咩?

子爵府

2023年兔年勳章

面包豬豬 發表於 22-7-6 23:50

所以千祈唔好以為小朋友唔努力,其實佢都好想努力,好想做到,只係佢花咗好多時 ...
感動

公爵府

英語都話靠努力就最差都合格,數理化真係靠理解

公爵府

牛年勳章

所以千祈唔好以為小朋友唔努力,其實佢都好想努力,好想做到,只係佢花咗好多時 ...

感動x2

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

琥珀宮

birdbird 發表於 22-7-6 23:34

可能你的仔女好自覺,你未必明白有反叛仔女家長的無奈。

你個仔係邊沿人,如果一路keep 住唔合格,你仲覺得有可能行運就突然公開試就合格?
我都係果句:如果佢堅拒唔返學,你會唔會話佢已不是小朋友,牛高馬大,我點的佢返學?
我唔係話一味同佢鬥碰,而係做家長係要想辦法,點令件事做得到,威迫利誘,一種方法唔得,就試另一種方法,而唔係一句佢反叛,做家長就咁容易放棄由得佢!

珍珠宮

BK Milk勳章

Caleung 發表於 22-7-6 23:03
只要佢自己唔放棄,一切都有可能改變,我以前數學由小學到中三都未試過合格,無啦啦中四開竅,去到中五竟 ...

珍珠宮

BK Milk勳章

木土土 發表於 22-7-6 23:03
唔合格,有乜資格堅拒補習?!
我覺得唔係樣樣事都可以由得仔女自己話事
...

子爵府

2023年兔年勳章

又一日啦,大家早啲休息。

子爵府

2023年兔年勳章

木土土 發表於 22-7-6 23:57
你個仔係邊沿人,如果一路keep 住唔合格,你仲覺得有可能行運就突然公開試就合格?
我都係果句:如果佢堅 ...

我明白你的好意,多謝你。
不過話人個仔係邊緣人似乎唔係太好家家有本難唸經,互相尊重、學習。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆 Subconscious 的帖子

有時設身處地而諗,其實佢哋都唔好過架,唯有盡力幫下手,幫到幾多就幾多。老實講,我而家都搞緊個初小,好簡單嘅數都講極都唔明,我都好勞氣,嘔到一地都係血,但你見到佢真係有付出努力,卷都做咗3份,咁係代表佢努力咗,只係真係唔識,唯有繼續講啦。講挫敗,我比佢更大,但睇得出佢嘅努力,我又無話可說。

水晶宮

木土土 發表於 22-7-6 23:57
我都係果句:如果佢堅 ...

我雖然只寫了幾行字呻下我當時嘅無奈,但我都有如你所說想盡辦法幫我仔。例如,我買老夫子及初中的讀物俾我仔,令佢易d睇得明中文,不至於完全抗拒; 每天的英文報都會有教一句成語/四字詞(用英文教,我仔英文强好多),我就影低然後send 俾佢,期望佢五天裡面起碼會睇一篇; 另外又同佢的中文科老師保持聯系,老師同我仔講一句好過我講10句。總之,做家長係冇咁易放棄,但真係逼唔到個仔去補習。衰d講句,貼埋$佢都唔領情仲要令自己受氣,果種委屈係只有同路人才明。

在我仔未反叛期之前,我都覺得有乜可能由得個細路想點就點。但到我仔開始發癫,我才明做阿媽個種委屈。

琥珀宮

Subconscious 發表於 22-7-7 00:03
不過話人個仔係邊緣人似乎唔係太好家家有本難唸經,互相尊重、學習。

睇#47,係果位會員話自己個仔係邊沿人,我只係quote佢說話去回應,我完全無眨低佢仔既意思。

水晶宮

Subconscious 發表於 22-7-7 00:03

係我自己話個仔的中文科成績係邊沿人,木土土只係回應我個 post。

其實,好感恩有個機會呻下當年的委屈。

我覺得女仔如果其他科成績都ok, 佢反叛極都不會完全放棄自己的弱科,女仔呢個年紀比男仔識諗。希望你女自己找到解決方法。

別墅

多謝你提醒我。有時教到忟都忍唔住大聲鬧,我知道佢都唔想唔識,我應該俾多d鼓勵佢。

琥珀宮

birdbird 發表於 22-7-7 00:21

我雖然只寫了幾行字呻下我當時嘅無奈,但我都有如你所說想 ...

而家好多廢青,都係父母無佢乎,迫唔到佢返工。我意思唔係話你/樓主仔女,可能會變廢青。每個父母對自己仔女,都有底線,我只係想講,唔好咁容易就「由得佢」,唔好比呢條線越定越低。
我知道有時就算父母點堅持,都得唔得到想要既效果,但仍要有信念去繼續教。
其實教仔女,有邊個父母唔勞氣唔委屈,做人父母甚艱難,共勉之

男爵府

BB防敏心得分享勳章

唔敢話提醒,因為人總有情緒,我都成日鬧,講極都唔明,佢仲好委屈咁嘅樣,就更加嬲。但抆完就算,都係要面對,唯有繼續講,講到佢明,講到我都覺得自己煩。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

你當然可以夾硬要佢補習,但佢根本冇心學習所以都補黎未必有用,冇呢類仔女既人唔會明。

你試下出多d軟功勸佢補習,或者set個限期叫佢試下先。 儘量俾佢自信同希望至有動力讀書。

男爵府

木土土 發表於 22-7-6 23:03
唔合格,有乜資格堅拒補習?!
我覺得唔係樣樣事都可以由得仔女自己話事
...

譚何容易!
迫去補習?但完全唔專心,咪仲嘥時間同錢!唔通趕佢出街唔俾佢返屋企?

伯爵府

Subconscious 發表於 22-7-6 22:50
唔合格應該升唔到班

一科唔合格唔會留班,如果係咁學校好多人管讀,邊有咁多位

子爵府

2023年兔年勳章

birdbird 發表於 22-7-7 00:27

係我自己話個仔的中文科成績係邊沿人,木土土只係回應我個 ...
只係中文科危危乎,個人唔係邊緣人,唔係要誤入歧途嗰種嘛。

首頁
23456...8

尾頁

跳至