時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

成日話不能躺平,但係佢D建議彷彿「賴」申報左確診既病人會周街走播毒,係咪被迫害妄想症發作?

我覺得雖然好多人自稱唔知點解中招,但除咗除罩係街食飯,會唔會同D人既習慣有關?例如唔戴N95/KF94,用手摸口罩又唔洗手,除口罩打噴嚏,在他人身邊咳嗽,在密閉空間內高談闊論⋯⋯局長其實係咪更應該針對呢啲陋習,而唔係成日諗計搞個D乖嘅確診者呢?

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 22-7-17 10:35

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

dolala 發表於 22-7-16 12:04
成日話不能躺平,但係佢D建議彷彿「賴」申報左確診既病人會周街走播毒,係咪被迫害妄想症發作?

我覺得雖 ...

咁熱戴n95好辛苦啊
放下自在

公爵府

又放外來,又減隔離時間,城內又放食飯,人數。你又要放,放得當然會人多中,人多時你又日日幾十座要強檢,今日唔中都明日中。真係又要放松,但又要捉人。兩頭唔到案,玩死人

男爵府

cattz288 發表於 22-7-16 12:06
咁熱戴n95好辛苦啊

KF94 還好,就係戴到耳背損、痛

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

你講呢d 個人衛生習慣,你認為政府可以做d 咩?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

dolala 發表於 22-7-16 12:08
KF94 還好,就係戴到耳背損、痛

我覺得學校每日做檢測好好丫,但今早見傳話想取消
放下自在

公爵府

關帶咩口罩咩事吔~帶n95對眼都會入哂 近距離空氣傳播

男爵府

cattz288 發表於 22-7-16 12:09
我覺得學校每日做檢測好好丫,但今早見傳話想取消

係專家想取消

佢哋唔明測唔緊要,但係D人唔想去竹篙灣、唔想隔離七日。

我建議強制隔離三日,之後如果得一條線就可以出外,不過不可以去高風險場所(黃碼)

男爵府

mini_yan 發表於 22-7-16 12:14
關帶咩口罩咩事吔~帶n95對眼都會入哂 近距離空氣傳播

戴護目鏡
同埋而家類似上呼吸道感染
而且好多人唔洗手就摸眼摸鼻

男爵府

廷廷媽 發表於 22-7-16 12:08

宣傳囉!起碼局長講下呢啲都好過講實名制啦

珍珠宮

dolala 發表於 22-7-16 12:04

我覺得雖 ...

做到足都可以中招

珍珠宮

回覆樓主:

一時一樣,不知想點

男爵府

ernbe 發表於 22-7-16 12:18
做到足都可以中招

有證據嗎?

而且我無話一定唔會中
但人人都做我唔信無用

象牙宮

dolala 發表於 22-7-16 12:15
係專家想取消

佢哋唔明測唔緊要,但係D人唔想去竹篙灣、唔想隔離七日。

我都覺得可以3日CHECK, 連續兩日陰就好返, 密切都係, 如果陰就去做埋核酸, 咁就安全喇
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

有人打3針中招
有人一針都無打如常周圍去都無中招?兩個生活模式衛生習慣一樣
咁講不如研究下打完3針都中既人基因?

大宅

前兩日呢度唔係有粉絲話醫生勁過姑娘咩?又話一夫當關?

既然打到嚟,就積極d,大家注意衛生,留意獨居長者或鄰居的需要。

水晶宮

廷廷媽 發表於 22-7-16 12:08

咪係,唔明樓主話針對,點針對法?

水晶宮

littlefunpig 發表於 22-7-16 12:25
有人打3針中招
有人一針都無打如常周圍去都無中招?兩個生活模式衛生習慣一樣
咁講不如研究下打完3針都中既 ...

一針都冇打唔可以堂食

伯爵府

回覆樓主:

疫情嚟到呢刻,隨緣啦

水晶宮

回覆樓主:

呢幾日太熱,我一帶口罩冇耐就覺得焗,所以我出街有一半時間個口罩只係吊一邊耳,冇帶嘅,好佩服可以一直帶住嘅人。

首頁
12345...6

尾頁

跳至