網購天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

初嚟報到,同大家分享下我撞過好多次板之後悟出嚟嘅網購衫褲心得先!希望幫到大家使少啲冤枉錢。唔知大家網購衫褲會唔會遇到買錯size或者買錯板型嘅情況呢?我就試過好多次。首先大家一定唔可以跟返自己平時着開嘅size買,因爲啲大陸人極度瘦,所以如果跟平時Uniqlo或者GU或者H&M嗰啲size買,基本上係一定會買細咗。呢個時候,如果你上網睇中咗幾件衫,又唔知啱唔啱着,你可以拎把軟尺出嚟度下你身體呢幾個部位:

買衫:
• 肩闊(即左邊膊頭到右邊膊頭嘅距離)
• 胸圍 (條尺貼住個胸最高嘅位,環背度)
• 袖長(即膊頭到手㬹摺位嘅距離)
• 衫長: (即鎖骨至盤骨嘅距離。記得係鎖骨開始打直度,到平時嚟m會痛嗰個小腹位停)
買連身裙的話度埋
• 腰圍(肚臍位,記得唔好縮肚。同埋條軟尺一定要水平線)
• pat圍

• 身長 (鎖骨至腳眼打直度)

買半截裙/短褲:
• 腰圍(肚臍位,記得唔好縮肚。同埋條軟尺一定要水平線)
• pat圍
• 大髀圍
• 大髀長 (盤骨至膝頭打直度)
買長褲長裙的話度埋
• 腿長 (盤骨至腳眼打直度)

比較一勞永逸嘅方法係頭一次全身所有參數都度一次,搵紙筆寫低佢,之後買衫可以隨時睇返。

跟住落嚟就係重點:點先買到稱身又顯瘦嘅size呢?你係需要做下加減數嘅!根據你自己嘅數據,你要作出以下嘅運算:

• 肩闊 :最多比你嘅實際數字 -2cm或+4cm。 太窄會着唔落,太闊會顯得好肥。一般嚟講 [-2cm ~ +1cm]呢個範圍最顯瘦。

• 胸圍:比你嘅實際數字最少 +4cm, 冬天衫或jacket [+6 ~ +9 cm]。+12cm或以上會好顯肥。千祁唔好買到同你實際胸圍數字一樣,因爲bra有厚度,太貼會着唔落。

• 袖長:[-3cm ~ +3cm] 係可接受範圍。太短會顯得手臂好粗壯(除非你好瘦),太長會顯得手好短,會似亞視嗰個阿儀。

• 衫長:用嚟check下件衫遮唔遮到pat pat,不過我覺得如果冇需要遮pat pat,買短少少 (-3cm ~ 5cm)會顯後生。

• 腰圍:[-1cm~ +2cm] 係可接受範圍。如果太緊會唔係着唔落,太鬆會似大肚婆。

• pat圍:[+0 cm~ +3cm] 係可接受範圍。如果太緊會唔係着唔落,太鬆會顯得好笨重同大髀粗。

• 身長:最少都要-5cm,如果唔係會完全無腳,好難睇!通常買連身裙先會睇身長,想幾短都無所謂,總之唔好過長。

• 大髀圍: [+0 cm~ +3cm] 係可接受範圍。不過我會建議買鬆少少,唔好太貼,會舒服啲!

• 大髀長: 呢個係買短褲短裙先會度,純粹睇下你想着幾短~

• 腿長:最少都要-2cm,如果唔係會完全無腳,好難睇!通常買長褲長半截裙先會睇腿長,想幾短都無所謂,總之唔好過長。

一般嚟講,呢啲參數個淘寶商家都會提供(喺“商品詳情” 嗰度),如果冇,可以聯繫商家叫佢幫你度。如果實在唔放心,可以cap個圖,放上呢個po,提供買你嘅量身數字,等其他jm畀啲意見!

我仲有一啲揀顯瘦板型嘅心得,如果大家對呢啲topic有興趣,不妨話畀我知,我下個post再講!仲有,如果大家都有啲淘寶買衫心得,可以喺度留言分享下,大家一齊學下嘢✌🏻️️

Cova Tsui[/color]

伯爵府

回覆樓主:

有冇買開邊間 ok可介紹

複式洋房

晴天bb 發表於 22-7-16 19:43
有冇買開邊間 ok可介紹

其實我都係睇款,一般評價唔錯嘅都好少中伏每個人嘅style同身形未必一樣,所以我嘅未必適合你。如果你同我一樣都係細粒,又有少少肉要遮,唔會著露臍裝之類嘅衫,呢幾間都唔錯

attach1/tmp/phpamWCwK

伯爵府

CovaTsui 發表於 22-7-16 23:02
其實我都係睇款,一般評價唔錯嘅都好少中伏每個人嘅style同身形未必一樣,所以我嘅未必適合你。如果 ...

thx

象牙宮

我是看呎寸明細。根據 胸圍 & 腰圍
90-95 bra size
胸圍 116 cm
腰圍
5XL  松身, 好穿。
3XL 可以,貼身。
選5XL
胸圍 110 cm
腰圍100cm

买了2XL 
胸圍 106cm
胸圍超緊,腰圍,肚都好貼。
斷碼。又喜歡。

該买 4XL
胸圍 118cm
舒服多了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

CovaTsui 發表於 22-7-16 14:17
初嚟報到,同大家分享下我撞過好多次板之後悟出嚟嘅網購衫褲心得先!希望幫到大家使少啲冤枉錢。唔知大家網 ...

無私分享,又好有心機!真係要多謝妳!

呢個帖,應該要放係公海!

禁止訪問

複式洋房

ificould 發表於 22-7-18 07:02
無私分享,又好有心機!真係要多謝妳!

呢個帖,應該要放係公海!

多謝支持,希望幫到大家

複式洋房

faricaca 發表於 22-7-18 17:51
仲有買褲要睇清楚高腰定低腰~

冇錯~我一般高腰度肚臍,低腰度pat

象牙宮

CovaTsui 發表於 22-7-16 14:17
初嚟報到,同大家分享下我撞過好多次板之後悟出嚟嘅網購衫褲心得先!希望幫到大家使少啲冤枉錢。唔知大家網 ...

服裝大小號, 以及腰圍, 胸圍尺碼 - 是焦點

胸圍要通過胸的最高點尺子平行地面一周。
腰圍要量腰部最細的部位,在肚臍以上3cm左右的地方,
例:淨胸圍85cm   腰圍 68cm  應選擇的襯衣:  
  胸圍:91~93cm (+ 6 - 8cm) 腰圍:76~78cm  (+8-10cm)

如果偏胖,就要適當加大號碼
如果偏瘦,就要適當降低號碼

*** 如果想顯瘦/ 遮肚子 tips : 胸+8cm & 腰+10cm (微胖女性)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

回覆樓主:

多謝樓主分享,我疫情在家期間,成日上網買衫,買開外國嘅品牌,但係因為我跳舞,多數係大陸做多款式,所以開始喺淘寶買,有啲衫都好有驚喜。但係好癲,我158cm,48kg, 跳舞裙要著L!

伯爵府

最大問題是不足碼程度十分飄忽,而且飄忽力度間間不同!

首頁

尾頁

跳至