自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我爸之前有啲中藥未食完,仲啱唔啱食呢?

之前有腫瘤,腎差,胃差,covid好返一個月

而家冇腫瘤,有糖尿,末期腎衰竭,消化差

我妹話問下中醫啱唔啱食,食得唔好嘥,我就覺得唔啱,因為內在已經變化左好多

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

可以問返中醫,現成中藥粉有1樽咁賣,應該都可以放好耐

珍珠宮

anouck 發表於 22-7-19 21:49

腫瘤係開藥個中醫師幇你爸爸處理掉的嗎(還是找西醫動手術之類?)?是否由頭到尾由同一位中醫師處理佢所有健康事宜?

腎去到末期腎衰竭,多了糖尿,比起之前差左,而且又剛剛中完covid,的確是有顯著變化,要小心謹慎。

要以人為本,人的健康係第一位,藥物係為健康服務,不要本末倒置,為咗唔好嘥啲藥而食左佢。

如果你爸爸一直看同一位中醫師,藥物也是他之前開落,可以回去找他調理身體時順道問一下(最好帶備當時的藥方,以節省他時間)。這樣也算是給你妹妹一個說法。

大宅

平平常常 發表於 22-7-19 22:37
腫瘤係開藥個中醫師幇你爸爸處理掉的嗎(還是找西醫動手術之類?)?是否由頭到尾由同一位中醫師處理佢所 ...

同意

腫瘤係手術切除,一路都係睇同一中醫,但停左,黎緊想睇返,但要睇另一中醫,因原先果位調左去好遠

珍珠宮

anouck 發表於 22-7-19 23:18
同意

腫瘤係手術切除,一路都係睇同一中醫,但停左,黎緊想睇返,但要睇另一中醫,因原先果位調左去好遠

你爸爸經歷過手術以及covid,兩次傷了元氣,元氣會比之前低左一個level。唔同level用藥會唔一樣,需要保守一d,注重扶助正氣,顧護胃氣(扶植後天之本),穩住陣腳。

中醫治療是因應個人獨有狀況而動態調動的(就好像臨場對敵變換陣法,隨時要調動應變),所以之後換的新醫師,很大機會唔用之前一樣的藥方。剛換新醫師,剛開始第一二次看診不宜一次開太多日的藥,新醫師需要時間探索、掌握新患者的病情,視乎服藥後反應而調整得更適合。

大宅

平平常常 發表於 22-7-20 21:46
你爸爸經歷過手術以及covid,兩次傷了元氣,元氣會比之前低左一個level。唔同level用藥會唔一樣,需要保守 ...

咁請問你覺得末期腎衰竭適合睇中醫食中藥嗎?

子爵府

末期腎衰竭好似唔食得中藥...

琥珀宮

anouck 發表於 22-7-22 08:11

中藥可能增加腎負荷。所以腎相關既病,食中藥風險較大。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

當時覆診係調理定醫病?
調理就可以,係醫緊病痛就唔合適啦。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

去睇果陣問下啱唔啱食
因每次睇都可能會轉藥方

大宅

zxyggp 發表於 22-7-22 09:28
當時覆診係調理定醫病?
調理就可以,係醫緊病痛就唔合適啦。

最初因個腎同腫瘤睇,但covid後醫師就話要調理返啲手尾先,到個次開藥我都唔太清楚啲藥係主要醫咩,我信個醫師就是了

不過我都唔敢俾佢食中藥住喇,驚加重腎負擔

珍珠宮

anouck 發表於 22-7-19 21:49

腎有事唔好立亂食喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

問清楚醫師好啲

珍珠宮

anouck 發表於 22-7-22 08:11

我沒有資格代你回答,因為我不是你,我跟你不一樣。病人的情況你應該最清楚,中醫師也是你們找的。你們應該弄清楚自己找中醫治療的確實目的,是為了治療腫瘤(防範復發)、末期腎衰竭,還是調理普通的傷風感冒?你可以主動跟醫師溝通清楚你的意願,查詢一下他對於同類病人的治療往積如何,有多大把握。如果你對於中醫知識很少,風險就高,因為你不懂得判斷有無找對人。

我講一個書裡面看來,幾十年前一位香港老中醫的醫案:一位老人家,已經去到被西醫診斷要洗腎的階段,他不願意,所以去找這位老中醫。最後老中醫治好了老人家,不用去洗腎。條件夠的話,這是最優解。

珍珠宮

最好去睇中醫..

首頁

尾頁

跳至