自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

男爵府

回覆樓主:

報到
自細都同阿媽關係唔好,而且性格都唔係好夾,佢好嘈又多嘢講,我同佢偏偏相反。
對住佢,我都係盡咗做女嘅責任就算喇
時刻提醒自己要同佢保持距離,先可以維持良好關係。

我自懂性以來就明白,父母同仔女都要講緣份。

公爵府

yy_chow1210 發表於 22-7-20 01:51
我出依個post可能會比好多人話,但係我都忍唔住要開post呻下。我阿媽越老越麻煩,有好多好麻煩嘅事出現。例 ...

到。
佢絕對唔係咩好差的媽咪
供書教學做齊
但就成日情緒勒索其他人
要人乜都講晒佢聽
幾時買樓、買幾錢樓、借幾多錢
供幾多錢幾多年、幾錢人工、幾時升職
我appraisal 係咩grade 都要知
連我c6 屋企人的野都會八
你姑仔點呀 做乜唔生仔呀
佢地有無錢買樓
無問你老爺奶奶借

你唔講或求其帶過
又話而家大啦,唔理阿媽啦,
一家人都有秘密啦
但佢轉頭又會唱俾其他人聽
包括好多年無見的親友

咁都唔只,你講完佢會有好多「意見」
如買樓又話你嗰度又遠又細
望山又話望山墳
望海又話勁濕
買七人車又話食油
買跑車又話點坐人
總之百彈齋主

我每星期都會返去探佢
但真係好怕佢乜都要知

男爵府

回覆樓主:

佢又係乜都管,
成日話我唔講嘢佢知,
但講佢知,
佢又多意見,
總之我做乜都錯,
但佢做同一樣嘢又得喎,
咁先令我激氣

男爵府

Ol0314 發表於 22-8-21 01:32
到。
佢絕對唔係咩好差的媽咪
供書教學做齊

中哂

男爵府

我出依個post可能會比好多人話,但係我都忍唔住要開post呻下。我阿媽越老越麻煩,有好多好麻煩嘅事出現。例 ...

我媽由細到大都錫我哥,大部分嘅野都就哂我哥
成日因為我哥鍾意食,就迫我食,佢都自認係偏心,佢仲要話因為亞爸錫我,所以佢要錫亞哥!
細個我有懷疑過佢係我後母
成日響我面前數我爸我哥,但又響佢地面前數我以為我地唔知
又成日用啲好奇怪嘅邏輯諗野
同堆情緒綁帶我,以前細我都聽下,而家大左都廢事理佢
不過我對佢都還可以啦!一星期見一次,如果佢激嬲我,我就幾星期唔出現

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一向都知佢難頂,之前唔係同佢住,相對好d,而家一齊住左,真係好救命

屋企多左人住,日常家務多左,原本有個鐘點,1星期黎1日,之後特登請多個鐘點黎2日,做下家務,煮餐飯咁,點知佢嫌呢樣,嫌嗰樣,日哦夜哦,煩左我個幾月,最後唔洗個鐘點再黎,個保險費就咁就嘥左

生活又唔定時, 鐘意食就食,鐘意瞓就瞓,夜晚4、5點都仲開個i pad大大聲咁煲劇,但係我地第2日係要返工

鐘意大大聲開住個免提黎講電話,再加埋大大聲既電視,真係好嘈,靜唔到落黎做野

未完,待續

子爵府

回覆樓主:

繼續

煮野係超級地獄廚神級別,但佢自己唔覺(呢個都係請鐘點既主要原因),為左有餐正常晚餐,我寧願日日出街食埋先返,但佢就日日問我返唔返去食,話唔返又會話

成日問呢樣問個樣,之後就會用黎做同d師奶講電話既話題,中過1次伏之後,我乜都唔講,佢發返我脾氣轉頭

成屋都係野,乜都話唔揼,個廳想搵位坐都無(呢個都係請鐘點既原因之一),我每日放工只可以匿入房同閂門黎隔絕噪音

雪櫃常滿,冰箱常滿,乜都擺落雪櫃,包括唔洗雪既野,想雪杯雪糕,雪枝野飲都無位

仲未完。。。

子爵府

回覆樓主:

再繼續

成日佢覺得好,就要人跟佢方法做,佢覺得佢個種漱口水好,就買幾大枝返黎,要人同佢用埋同一隻,牙膏又係咁,基本所有個人用品都係咁,晾衫又係都要逼人晾出街,我屋企近山,好多昆蟲同雀,我唔鐘意晾出街,佢就趁我返工偷偷晾我d衫出街,我嘈左好多次都係咁,同埋我真係好驚昆蟲飛入屋,(已經試過好多次)我索性搵索帶索住d窗,唔比佢開,佢竟然剪左條索帶,繼續咁做

屋企d野未食晒就買,d生果成日擺到發霉,擺到爛,買左d菜唔煮,擺係雪櫃,之後又買其他菜,d菜夾硬由新鮮擺到唔新鮮,試過買左粟米,擺左雪櫃1個月先煮

仍然未完。。。

子爵府

回覆樓主:

繼續

特登去一間遠既豬肉檔,然後1次過買幾百蚊新鮮豬肉,再然後擺落冰箱,夾硬變冰鮮肉,問佢點解唔係屋企樓下買,佢話買幾百蚊呢間靚d,我心諗靚有鬼用,最後都係變冰鮮肉

成日聽d三姑六婆講,人地話咁樣好食,佢就煮,人地話呢樣好,佢就買,然後逼人食,逼人用,以前唔同佢住就逼人拎返屋企

極度無時間觀念,約親都遲到,從來無試過準時,快則半個鐘至45分鐘,慢則2個鐘都試過,最過份係佢遲左,打比佢睇下佢係邊,佢竟然唔聽電話,所以已經放棄左約佢

子爵府

回覆樓主:

大家睇完以上事例,可能覺得好小事,或者覺得佢係出於關心,所以先咁做,但其實我真係覺得好辛苦,講左又唔聽,反映過又唔理,係都要人地跟佢個套,我而家每日放工,一諗起要返屋企都好大壓力,我覺得自己好快會比人逼到爆炸

珍珠宮

ting11741181 發表於 22-8-21 02:56
大家睇完以上事例,可能覺得好小事,或者覺得佢係出於關心,所以先咁做,但其實我真係覺得好辛苦,講左又唔 ...

jm你好大怨氣喔

睇完你嘅回應,我發覺同我99 有一半係一樣 (都係一齊住), 屋企嘜都唔做但嘜都要管。

一齊坐喺度睇電視,如果我地一起身就問你去邊,一個眼神周圍望就問我地揾嘜野,唔好以為helpful喎,初頭我中過伏,話佢比佢知,結果回應係,點知你d野放係邊,又周圍亂放 以後我做嘜事都唔肯同佢講。 而家又話我地一家都唔同佢講野 .

掠衫好有共鳴,呢排天氣咁唔穩定,係都要將d衫掠出街(d衫係我返工前洗好掠喺室內), 一個失魂雨淋晒曬過乾當無事,真係救命!叫佢唔好咁做又否認,但我仔喺屋企睇住同我報串呢

男爵府

irisw 發表於 22-8-21 00:04
報到
自細都同阿媽關係唔好,而且性格都唔係好夾,佢好嘈又多嘢講,我同佢偏偏相反。
對住佢,我都係 ...

我同你同感

珍珠宮

其實我一直好想問,咁鬼煩嘅行為,係佢地後生時已經係咁,定老左先變成咁?

我都係人地啊媽,我d仔都已成年,我又唔覺我有咁煩同霸道喎 (問過d仔,都真係覺得我無煩同霸道 )

男爵府

ting11741181 發表於 22-8-21 02:56
大家睇完以上事例,可能覺得好小事,或者覺得佢係出於關心,所以先咁做,但其實我真係覺得好辛苦,講左又唔 ...

全中呀其實你係咪我家姐黎我媽最中意話我叻啦,大個女啦,有毛有翼䁱飛啦。養到你咁大個你唔聽阿媽話?生你黎做乜呀?乜事都唔同阿媽講,好似外人咁!同佢講又成日唱通街

我唔想理佢,搞到成日都同佢鬧交,佢就話乜有d咁嘅人,當阿媽死嘅?真心真係好煩,咁大個人仲管住晒。

我家姐就比我聽話,幾十歲人過左六點返屋企會比阿媽鬧。雖有不滿,但都會趕返屋企日日放工即刻打電話問佢返黎未,岀一次街打幾次電話問佢係邊做緊咩。

所以我媽成日話生女呢,一個黎報恩,一個黎攞債喎

珍珠宮

lovinxenia 發表於 22-8-21 09:04
全中呀其實你係咪我家姐黎我媽最中意話我叻啦,大個女啦,有毛有翼䁱飛啦。養到你咁大個你 ...

唔敢應同你家姐做法。 我有朋友,男人,幾十歲,有事業有錢,亦有個好老嘅公主啊媽,唔同其他仔女住,係都要同我朋友住,身體好好,但偏偏好依賴我朋友,唔准請工人,每日朋友放工要趕返屋企煮飯比太后食,即使約左人晚飯都要預先煮好放喺廚房比啊公主自己整熱來食。所以即使我朋友成個package唔錯,都揾唔到女朋友

男爵府

回覆 irisw 的帖子

我都係。
我哋成家都話佢我媽性格麻煩。
佢把口又唔收。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

男爵府

回覆 薯圈 的帖子

我呀媽係由我出世已經對我咁惡,
仲記得細細個時,佢會特登搵嘢挑剔,然後就打我一鑊。
如果中文默書低分,佢就會(如獲至寶)般打我一穫,打個痛快。係個極度危險人物!
大個咗,無打,就會精神上攻擊,特登搵嘢鬧。我哋成家都怕咗佢啲性格。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

男爵府

^^Hannah^^ 發表於 22-8-21 01:56

我媽由細到大都錫我哥,大部分嘅野都就哂我哥
成日因為我哥鍾意食,就迫我食,佢都自認係偏心,佢仲要 ...

我都最唔鍾意呢樣!
阿媽響我面前就數我阿爸阿哥、喺我個阿爸面前就數我,一家人唔應該咁樣!你仲要做人阿媽?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

QNDEC 發表於 22-8-21 12:00
我都最唔鍾意呢樣!
阿媽響我面前就數我阿爸阿哥、喺我個阿爸面前就數我,一家人唔應該咁樣!你仲要做人阿 ...

同款
如果唔小心和應吓佢,佢會同第個(呻)話係我數呀爸

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊