自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

麟媽媽 發表於 22-8-11 19:27
我自己覺得可以等吓喎,除非佢覺得自己視力係睇唔到,我都發現咗廿幾三十年後先做啦。不過講真,醫生話而 ...

白內障都有分嚴吾嚴重,並吾係簡單一句「睇嘢矇少少啫」,你可以拖咁耐,係你好彩,但吾係個個都可以。我都係廿幾歲有,不足一年已經好矇,睇咗兩個醫生,都話要即時做手術,其中一個醫生仲話我得返半成視力,一年內全盲。

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

kavenzou 發表於 22-8-11 20:13
白內障都有分嚴吾嚴重,並吾係簡單一句「睇嘢矇少少啫」,你可以拖咁耐,係你好彩,但吾係個個都可以。我 ...

咁你有冇問醫生點解二十幾歲會惡化得咁快?我都係右眼得五成,左眼得三成,但可能幾十年都係矇已慣,同埋白內障真係唔係乜野大手術,換咗個人工晶體係即刻就睇到,依家唔會有人因為白內障而盲,你都做過, 手術15分鐘之內都做完啦。

伯爵府

麟媽媽 發表於 22-8-11 13:48
點會辭工呀?白內障手術,而家用微創科技,傷口只係筆頭一點咁細,第二日睇野已經好清楚。如果有公司醫療保 ...

其實點解一生人只可做一次?如果後生時做咗,老年時有事冇得再做咁點算?

另外,乜唔係做咗手術一勞永逸用一世?係咪以前手術技術冇咁好?

伯爵府

cbeyond 發表於 22-8-11 13:51
唔嚴重, 去排政府
現在可以攞津貼去出面做
趕就私人做, 雙眼都係幾萬蚊

做左手術係咪一勞永逸,以後都唔會再有白內障同個晶片係永久?

公爵府

醒目開學勳章

Onlok 發表於 22-8-11 20:00
頭先問到,真係有隻腳真係揸過成個月類固醇。

咁會唔會揸完類固醇無洗手?
類固醇會引起白內障

珍珠宮

chitchit0520 發表於 22-8-11 20:17
咁你當時便換了?
係咪可以一直用呢?
老咗會有老花要再戴眼鏡嗎?

自己對眼有幾大問題,自己心內有數!一年內盲喎!緊係即做啦!

理論上係可以一直用落去。我做手術前去過另一個醫生(第三個醫生)嘅講座,佢有講過一個case係病人習慣吾到個多焦晶體,所以要再動手術,所以我一直嘅理解係個手術可以再做,不過我冇再詳細問(以上非專業觀點)

至於老花,只要做咗白內障一定會有,只係深淺問題。So far,我已經做咗十幾年,都吾駛戴眼鏡,只係有啲餐廳光線不足,就算menus啲字雞拿咁大隻,我都一樣睇唔清楚,要開手機電筒照

珍珠宮

麟媽媽 發表於 22-8-11 20:19
咁你有冇問醫生點解二十幾歲會惡化得咁快?我都係右眼得五成,左眼得三成,但可能幾十年都係矇已慣,同埋 ...

可以講下你發現時既情況嗎 換既晶片系咪有唔同款可以揀呢 另外系咪做完手術好番都要戴太太眼鏡架 我見我朋友既哥哥佢話商場既光太大所以要戴太陽鏡

珍珠宮

腳炸喎
點會攪到眼有事
仲要只係一個月

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

zxzx 發表於 22-8-11 20:20

其實點解一生人只可做一次?如果後生時做咗,老年時有事冇得再 ...

我都唔知點解,我細妹二十幾歲喺美國做咗一隻,但做完一隻之後有啲後遺症,就係夜晚黑揸車嘅時候會見到一個光環,但日間冇乜問題,嗰陣時仲係傳統開刀嘅方法,我細妹做一隻就冇做另一隻,不過講緊差唔多30年前。近年佢喺香港就做埋另外一隻眼,但以前喺美國做過的一隻眼,醫生話冇得搞。以前技術梗係冇咁好,以前做法係喺眼球開一刀來換晶體,近年叫做微創科技,傷口只係筆頭咁細,係第一日做完隻眼有d酸痛,第二日已經乜事都冇,只係初初手術完留意唔好洗頭照頭淋。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Onlok 發表於 22-8-11 13:08
工友個仔(30+歲)去普通眼鏡舖驗眼佢双眼都有白內障。佢同啊媽講要resign同攞萬幾蚊做手術,仲話因為返工 ...

去私家眼科醫生驗眼,
唔好等政府眼科醫院,
之前疫情,積壓咗好多病人,
輪候需時

白內障手術好似一隻眼唔洗兩萬蚊。
兩隻眼都係三萬幾。
有能力嘅就唔好輪政府。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

him-bb 發表於 22-8-11 20:42
可以講下你發現時既情況嗎 換既晶片系咪有唔同款可以揀呢 另外系咪做完手術好番都要戴太太眼鏡架 我見我朋 ...

初時要帶側邊都遮光的太陽眼鏡,我已經做咗3-4年,冇怕光問題。其實最好睇醫生,唔好估估下,醫生比到最專業嘅意見你哋。

子爵府

牛年勳章

腳唔關事,系用有類固醇眼葯水,
一日滴幾次,滴一段長時間才會影響

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Chowying 發表於 22-8-11 17:19
又辭工又問阿媽攞錢, 一副啃老嘅格局

唉…種壞咗,無計 。乜都怪人哋,自己無責任。無份工做得長又認為自己懷才不遇?

水晶宮

麟媽媽 發表於 22-8-11 13:48
點會辭工呀?白內障手術,而家用微創科技,傷口只係筆頭一點咁細,第二日睇野已經好清楚。如果有公司醫療保 ...

估唔到可以遲啲做

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Nbs 發表於 22-8-11 16:06
1. 有無公司醫療
2. 排政府
3. 視光師不能盡信,可以搵個私家眼科assess 咗先
終於有人同我同一疑問, 30+, 對得個mon, 即係識兩粒字, 求其google 下都知係咩手術,仲要老點阿媽問阿媽拎錢, 30+平時D 錢用在邊?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

him-bb 發表於 22-8-11 19:10
去盲人眼科登記做檢測先 費用無記錯系330元
如果有事佢地會排日子的
佢有列清楚費用

thanks

珍珠宮

麟媽媽 發表於 22-8-11 20:19
咁你有冇問醫生點解二十幾歲會惡化得咁快?我都係右眼得五成,左眼得三成,但可能幾十年都係矇已慣,同埋 ...

我知白內障吾會真盲,但前提係去要做手術。

全家族只有我白內障,所以肯定係後天,我懷疑係撞傷,但醫生又話吾係。

係,手術表面上係好簡單,十幾分鐘就完成,但其實個個case都唔同,自身原有嘅近視、散光⋯會令醫生有不同嘅手術方案。單我自己,睇咗兩個醫生,佢哋都俾出兩個好吾同嘅方案。而且兩隻眼都做,通常吾會同一日做曬,加上之後又要覆診,所以未必一定話只請一兩日假就搞得掂。

當然我都吾同意樓主工友個仔話要辭職去做手術,甚至覺得有可能如其他jm所言,佢係呃佢亞媽,冇理由齋聽個視光師,未睇醫生,咩都未確定就話辭職。只要搵個可以就到期嘅醫生咪得囉。

首頁

尾頁

跳至