自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止發言

大宅

vinda4D 發表於 22-8-12 23:53
我用例子說明:
1. 3、4、5歲仲用BB車出街返學,甚至見過有工人/家人推車去小學,當時既細路係唔會咁,家長 ...

第4點,我自問都唔放心,現在好多變態佬,男仔都唔放過,同埋我要返工,送返學段路可以同阿仔傾下計。

男爵府

雖然自己小一已自己返學(不用過馬路), 但又好難同而家比嘅。社會環境、子女數目、人與人之間既疏離,好多原因影響左今日既家長。當然太過溺愛小孩,給太多物質或食物,太保護也不對。

大宅

1-3 點認同,3歲我覺得推BB車都OK,四五歲開始可以慢慢訓練自己行!

4)10 歲獨留在家應該是違法的

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

因為你未有孩子

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我覺得而家最大問題係d 家長唔比細路受挫折,樣樣野都幫佢地解決先,小小事就投訴到暈,完全唔比細路去面對,太過保護

珍珠宮

4 有冇睇過素媛?

珍珠宮

daijuju 發表於 22-8-13 00:25
4 有冇睇過素媛?

真係男仔女仔都要好好保護

上次天水圍五歲妹妹單嘢,真係吾敢離開視線範圍

琥珀宮

我用例子說明:
1. 3、4、5歲仲用BB車出街返學,甚至見過有工人/家人推車去小學,當時既細路係唔會咁,家長 ...

第4點完全不認同
孩子獨留家中冇事係好彩,但並唔係正確嘅事,好多人都係咁做並唔代表呢件事係正確
自己返放學要睇路程,係屋企樓下當然冇問題,路程遠就唔係咁講

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 22-8-13 00:34
真係男仔女仔都要好好保護

上次天水圍五歲妹妹單嘢,真係吾敢離開視線範圍

就算係高小/初中被人捉入殘廁非禮強姦年中都發生唔少

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

1 好難講,要睇情況。2、3同意,4 唔認同,而家呢個世代點同以前比,我細個家家戶戶唔駛鎖門,鄰居互相照顧,而家隔離屋住個咩人叫咩名都未必知,個世界複雜咗,唔可以再以自己以前果套代入去比,講以前,我有小學同學7歲就晨早派報紙再返學添。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆樓主:

寵吳系問題,最緊要系,有無幫小孩建立自信,有自信,人生路上面對困難就有勇氣解決

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

你有冇細路先?唔好下下用自己用舊時比,個世界都變緊嘅,幾十年前吹風扇唔使吹冷氣,無手提電話無上網,你而家係咪唔用冷氣唔上網生活?

男爵府

回覆 vinda4D 的帖子

你有無小朋友?第4係犯法

侯爵府

rose-mag 發表於 22-8-13 00:47
1 好難講,要睇情況。2、3同意,4 唔認同,而家呢個世代點同以前比,我細個家家戶戶唔駛鎖門,鄰居互相照顧 ...

對,現在好多屋苑隔離鄰舍大家都返工,早出晚歸,又幾年搬一次,大家出入時間唔岩,好少撞到,未必識

我都唔建議俾小朋友自己上樓,特別女仔,因為下午放學回家時段,俾人捉入後樓梯,大叫應該冇人聽到,發生咩事就後悔莫及,後悔一世

現在好多屋苑d管理員成日寬鬆,d人自出自入

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我用例子說明:

邊有樓主咁叻?勞役完大隻佬,識得嫌棄、多多要求

男爵府

可能你冇小朋友 1你有冇試過抱住20kg重既野係街上行走過?

大宅

我用例子說明:

實在會影響到在職場抗壓能力低

子爵府

幸運是對手 發表於 22-8-12 23:59

第4點,我自問都唔放心,現在好多變態佬,男仔都唔放過 ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

尤其男孩子、從小溺愛、沒有壓力下生活( 從不贊成快樂學習)、這對他們成長後出社會工作、有莫大影響。

社會是弱肉強食、優勝劣敗適者生存、男孩子成長後要養家、保護家庭、一定要不怕困難、每事都要冷靜處理、不怕面對壓力......
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
12345...6

尾頁

跳至