自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

ewater 發表於 22-8-19 19:30
book a hotel during summer and X'mas
一般酒店,唔會俾18歲以下人士單獨入住

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

AHN 會幫你搵homestay, 你可以揀架,俾錢啫,然後住幾多日就俾幾多日錢,仲可以安排埋學校去homestay既來回交通。俾個收費你參考一下。你上AHN網頁睇吓啦

attach1/tmp/phpu7juCH

男爵府

GaryCheung_FB 發表於 22-8-19 17:59
女女嚟緊要去澳洲寄宿升學,得佢一個人去,我地一個朋友都唔識。今日email問學校,sem break 假期都要離校 ...

問下一啲升學顧問,睇吓佢地有冇方法提供。

珍珠宮

減齡達人勳章

搵監護人,放假就去監護人屋企住。咁當然佢會收錢啦,一般監護人都可以安排埋接送,即由學校去到佢屋企,如果唔接送,就搵學校幫你安排車。

子爵府

2024年龍年勳章

GaryCheung_FB 發表於 22-8-19 17:59
女女嚟緊要去澳洲寄宿升學,得佢一個人去,我地一個朋友都唔識。今日email問學校,sem break 假期都要離校 ...

先講:澳洲既’長假期‘ 有 3 類,第一種是 long weekend , 即係星期六日一咁連續3 日,例如 Anzac Day 個停。第二類是 sem break , 一般2-3 星期。最後一種是暑假,起碼2 個月。

呢3類假期都是職員會放假既日子,所以佢地極想你學生離開,宿舍關門佢地才可放假。有個別學校會做到 long weekend and sem break 都唔駛學生走,但就會另外收費,但事實上由於多數宿生係會走,所以即使你比細路留下,宿舍會得小貓幾隻,年紀細又不能常出外,一定悶到發瘟。留都唔係好過癮

另一方法,學校會幫細路找 homestay 即係找學校附近既家庭接待你小朋友,也是有收費,但起碼接待家長會有機會帶學生出下去,無咁悶

子爵府

2024年龍年勳章

續….

但搵接待家庭都講運氣,關顧度可以好參差,即係有d 可以只係棟個大人在屋,提供 bed and breakfast 咁,未必點理個細路。我睇在成本考慮上Sem break 可以,但一切要睇睇小朋友既情緒,若本身性格較軟弱既話,無家人在身邊,未必 handle 到一個人既孤獨感。尤其初去頭一兩年未有朋友時。

至於暑假,想唔走也可以,繼續又住 homestay。呢類服類學校幫海外家長籌謀既,你不用太擔心。但若你無人無物在澳洲,你地又無時間過去陪佢既話,我都會建議暑假要回來,好過住 homestay。

大宅

請問你係今日至知放假冇得住校定係一早知道但拖延到今日才去解決問題?
attach0/tmp/phpp0Rpzd

首頁

尾頁

跳至