自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我家人2年前照腸鏡發現疑似惡性腫瘤, 如果醫生有懷疑通常唔會直接切除(怕切得唔乾淨徹底)但會抽取組織化驗, 確認後我即刻去幫手約見私家, 一星期後入院做微創切除腫瘤+前後部分腸段.

你家人個腫瘤位置係邊度? 如果係直腸因為深入盤骨係做唔到微創, 要用傳統式開刀切除.

如果唔去私家,可以拎住份報告即刻去約見公立, 有確診報告排期會快好多, 加油 !

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

kk1186 發表於 22-8-26 14:46
回覆 pi0219 的帖子

請問你家人手術成功嗎?同埋做手術之前使唔使做身體評估?例如抽血照心電圖照肺?因為 ...

托賴成功, 只要KEEP住覆診同幾年一之大腸鏡便可. 我家人既CASE係由做腸鏡位醫生會寫紙比佢去其他醫務化驗中心做全身正電子素描睇下有無擴散, 仲有心電圖同血液測試(癌指數, 紅白血球血小板肝腎酵素等), 然後拎晒呢D報告去見手術醫生, 咁就可以即刻安排入院做手術啦

負責手術既醫生會跟據病人既身體狀況來進行手術架啦, 呢樣野你唔使擔心. 眼下最重要既係先確認一下有無擴散 (pet scan) , 然後再等手術後切出黎既瘤做詳細病理分析(第幾期)同埋周邊淋巴(通常會同腸一齊切除)有無發現癌細胞, 淋巴無事就唔使做化療.

其實身邊既人會比病人仲驚, 所以, 可以擔心但千祈唔好驚唔好亂

首頁

尾頁

跳至