自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問而家確診後第6同第7天的陰性快測結果,還需否影相上載給政府?

丈夫的隔離令有提供了網址www.evt.gov.hk作自我申報,我click入去不見有地方上載,只有「快速抗原測試陰性結果聲明」,請問提交了是否已完成隔離,謝謝大家

大宅

我都想知,請指教

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

回覆 活出彩虹 的帖子

我都想知道。

子爵府

醒目開學勳章

活出彩虹 發表於 22-9-4 12:06
請問而家確診後第6同第7天的陰性快測結果,還需否影相上載給政府?

丈夫的隔離令有提供了網址www.evt.gov. ...

自己上報係陰就可以

子爵府

heiheigirl 發表於 22-9-4 12:21
自己上報係陰就可以

之後就可以自行剪手帶?請問仲有乜要做?

男爵府

heiheigirl 發表於 22-9-4 12:21
自己上報係陰就可以

謝謝你呀!原來這樣,咁手帶自己剪?

自我申報後,紅碼會自動轉番藍碼嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

要做二樣野, 二個唔同系統:

1. 中咗后, 你會收到SMS邀請你登記"隔離護理觀察系統 https://incmsdata.hgss.ogcio.gov.hk; 已接種二針人士, 在笫6&笫7日陰性; 再入去, 按"登記快測抗原測試結果", 登記完后, 安心出行就會變藍碼.

2. https://enq.evt.gov.hk/evt/web/menu.jsp?lang=zh-hk 入去呢度 >> 1 選"快速抗原測試陰性結果聲明" 填完后才可以剪手帶; 然后2 選 "本地新冠狀病毒病康復記錄" 可以下栽到安心出行, 180日內不用打針.

係兩個唔同系統, 要做足, 免麻煩!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

emt1314 發表於 22-9-4 13:00

1. 中咗后, 你會收到SMS邀請你登記"隔離護理觀察系統 https://incmsdata.hgss. ...

謝謝詳細說明

大宅

活出彩虹 發表於 22-9-4 13:11
謝謝詳細說明

請問我係打左1針,之前確診過,可以計1針嗎?
咁即係總共計2針, 咁我咪唔使隔離14日,
隔離7日就可以?
因為我係第6,第7日2日都係快測陰性了,
而我呈報咗陰性結果了,安心速行都轉左藍碼了,
咁係咪我已經可以剪手帶?

大宅

1. 中咗后, 你會收到SMS邀請你登記"隔離護理觀察系統 https://incmsdata.hgss. ...

咁即係總共計2針,而家我又再確診,
咁我咪唔使隔離14日,
隔離7日就可以?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

TseU 發表於 22-9-4 14:06
咁我咪唔使隔離14日,
隔離7日就可以?

你最好打電話: 1836118 問清楚
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

emt1314 發表於 22-9-4 14:14

呢個電話係申報身體不適,問唔到康復資料

侯爵府

想請問下 患者嘅隔離令第三頁有個藍色QR code, 係有咩用?

珍珠宮

ocarebear 發表於 22-9-4 14:32
想請問下 患者嘅隔離令第三頁有個藍色QR code, 係有咩用?

叫做"2019新冠病毒病康復紀錄二維碼" 你可上栽到安心出行

「康復紀錄二維碼」在康復日期起計的180天(即六個月)內有效。如你曾感染2019冠狀病毒病並於今年三月或之前康復,請跟從下列指示以繼續使用「疫苗通行證」:

(一)已接種兩劑或以上疫苗的康復人士應在其「康復紀錄二維碼」失效前,透過[color=blue !important]電子疫苗接種及檢測紀錄系統 、「智方便」或「醫健通」流動應用程式更新其疫苗接種紀錄,以繼續使用「疫苗通行證」。

(二)未曾接種或只接種了一劑疫苗的康復人士,需要在其「康復紀錄二維碼」失效前接種多一劑(第一劑或第二劑)疫苗,方能繼續使用「疫苗通行證」。

珍珠宮

.

大宅

emt1314 發表於 22-9-4 14:14

請問有第二個電話?

水晶宮

活出彩虹 發表於 22-9-4 12:32
謝謝你呀!原來這樣,咁手帶自己剪?

自我申報後,紅碼會自動轉番藍碼嗎?

會變藍

男爵府

spikenard 發表於 22-9-4 16:43
會變藍

謝謝你

珍珠宮

TseU 發表於 22-9-4 16:30
請問有第二個電話?
就「2019冠狀病毒病」的相關資訊,可查閱政府設立的專題網站。衞生署衞生防護中心已就「2019冠狀病毒病」個案設立熱線電話,電話號碼:2125 1111 / 2125 1122。熱線每天由上午九時至晚上八時運作,接聽市民查詢。

琥珀宮

TseU 發表於 22-9-4 14:06
咁我咪唔使隔離14日,

若安心出行都由紅碼轉左藍碼了,即政府已接受你快測陰性結果當你完成隔離,可以剪手帶自由活動

首頁

尾頁

跳至