少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ironpoint9971 發表於 22-9-14 08:21
我和囝同一屋簷下,返學的日子,有時都有阿囝不需要我的感覺,事實上,會覺得同囝有距離,尤其係聽到佢一 ...

你講得啱,尤其睡覺前佢想有私人空間,我囡就係咁,瞓前必定想打陣機或睇下YouTube

大宅

是的. 都中學了, 就算一直是同住的孩子, 都一定不會像以前般痴父母. 事實上對於囡來講, 回家多一晚真的沒有多少感覺, 只是麻煩左. 孩子大了. 可能維持現狀仲好, 一起時間有限大家就會珍惜相處時光, 減少磨擦. 現實是好多反叛期孩子同父母住都不願多留在家, 關係轉差. 甚至離家出走. 我是同囝住的但都有後悔以往花太少時間陪伴孩子成長. 不足夠. 但光蔭轉眼就過去了. 唯有向前看, 希望將來做好些.

別墅

ironpoint9971 發表於 22-9-14 08:21
我和囝同一屋簷下,返學的日子,有時都有阿囝不需要我的感覺,事實上,會覺得同囝有距離,尤其係聽到佢一 ...

多謝您 ironpoint, 其實您亦都講左我另一面問題。

囡囡小六開始变左另一個人gum, 講多少少 佢嫌我煩。好容易因好小事 倆母女鬧交,好傷母女感情。回頭諗番 會怪自己点解因小事同囡嘈。囡囡一嬲起上黎 講D說話好傷我心

事實上 星期四放學 囡囡做完功課, 食埋飯 佢自己刀想抖下。夜晚再要佢搭車返黎我屋企。恐怕佢會更加反感。

水晶宮

tw103 發表於 22-9-15 13:09
多謝您 ironpoint, 其實您亦都講左我另一面問題。

囡囡小六開始变左另一個人gum, 講多少少 佢嫌我煩。好 ...

無拉拉要個女星期四过你屋企訓,你女仲肯同你講嘢,你算好彩!
你女不單止要花時間搭車去你家,佢仲要執定書包、校服、課外活動及其他野!返学不同返工,後者帶個人返工就得,但返學好多嘢要帶,每天的日程不同! 唔好為咗想見個女多一晚而帶額外麻煩俾佢!

不過,建議你同個女傾下「全面回歸」你家的時間表。我係認同仔女要跟父母同住(不是渡假式同住)。如果呢一兩年內你女都不跟你同住,到佢高中,佢更加不會再有同你住的想法(除非佢嫲嫲身體狀況出問題而無法照顧佢)。

大宅

其實你個女諗法好正常,
星期四做咩要走去你度,跟住星期5又去呀婆度 ?
係搬就一係 一至五咁搬返黎啦?
人地星期四晚都仲要做星期五既功課架~
你都識講升中學都已經唔係小學既功課量
一來一回其實都好哂時間.
寧願佢慳返d時間休息好過啦

慢慢黎啦, 開始先五六日返自己度,weekday咪係呀婆度先.
到放長假果陣再叫佢一次過搬返黎囉
你愈逼佢佢咪愈唔想搬

公爵府

回覆 tw103 的帖子

你講得啱呀, 孩子是自己的孩子, 不是別人的孩子, 當然是留在父母身邊教養啦

其實你個女都升中, 咁大個都唔洗請工人看住, 都係時候接番嚟同住, 調轉頭週末先去探祖父母

最緊要說服你女女, 如果佢想同你住, 祖父母都無乎, 目前要加把勁加強建立同女女的關係, 只係追悔於事無補

男爵府

直頭接佢返你屋企住啦,咁大個唔洗工人睇。你不如裝修過佢間房,整到靚靚地,買埋新電腦,同佢講有咩需要添置,吸引佢返黎,再花多d時間一齊去玩去旅行。不過同佢講如果掛住嫲嫲可以隨時返去渡假,等佢覺得佢有自由揀。

別墅

小圓圓 發表於 22-11-21 18:02

你講得啱呀, 孩子是自己的孩子, 不是別人的孩子, 當然是留在父母身邊教養啦

我確實好想接返個女返嚟自己身邊住。 問題係我地兩公婆份工有陣時唔需要加班, 番到屋企已經八點, 假設囡囡平時番到屋企六點鐘, 要自己一個人喺屋企直到8点。 我掙扎緊接囡去自己屋企呢個安排對佢,係咪真係好?

尤其佢開始反叛期, 如果佢知我屋企冇人, 係咪更容易令佢放學後周圍去, 容易學壞呢?

想聽大家意見

公爵府

你兩公婆份工工時咁長, 你有無諗過轉兼職, 騰番時間出嚟陪個女成長? 有得必定有失, 要睇你地點樣取捨, 認為邊樣重要

放學番等兩個鐘好快過啫, 做下功課, 飲下嘢, 食下小食, 休息下, 好快你地就番啦. 到時一齊食晚飯, 傾下計, 教下功課, 睇下電視, 培養親子關係

如果你地既工作一日唔變, 一日就唔洗接女番嚟? 咁直到佢高中, 入埋大學都唔洗番嚟啦. 啱啱升中, 呢個係合適時機同父母團聚, 千奇咪錯過.

學唔學壞睇人, 有d人唔鍾意周圍流連, 寧願返屋企做功課, 睇手機, 休息下好過

男爵府

tw103 發表於 22-9-7 22:43
我好後悔 好後悔。 如果有得畀我揀,我當初應該堅持請工人,小學開始接阿女返嚟住。 而家已經冇得返轉頭。 ...

青春期,無得迫,要用另一角度相處,我每天都深呼吸中,因為家中一樣有個青春期,轉變好大,我都適應中,好掛住佢小學時每天接放學飛撲我懷中,你都加油。

已刪除用户

男爵府

睇文都感受到你嘅無奈,其實過咗去真係返唔到轉頭,唯有多傾偈,有共同興趣話題應該可以減少疏離

大宅

囡囡喺你嗰度會唔會有獨立房間嗎?我會將房間番新、從新佈置,製造一個佢鍾意嘅「寧靜」空間,長時間接佢返泥同自己住。

大宅

感情同關係都真係要自細培養同建立嘅
小朋友一直都喺老人家屋企住
果度對佢黎講就係佢嘅家
佢自細喺果度長大 習慣左
自然會唔願突然間要改變
需要時間慢慢建立返家嘅感覺俾佢
吸引返佢願意返黎
感受到幸福、開心、溫暖
我覺得可以叫佢設計自己間房
訂造佢喜愛嘅傢具擺設
令佢覺得依個係佢專屬嘅空間
迫佢返黎無意思
成功引佢自己主動要返黎多啲先喺成功
暫時要方便返學 可以五六日先返屋企
再加埋學校長假期全部喺屋企
慢慢增加日子

男爵府

其實唔好以為長大後陪伴可以補數,我今年40中,由我小學開始我媽就張我放嗎姨媽到住,一直到中三先返屋企,跟住中六就出左去外國讀書。姨媽好錫我需然已經有2個仔但對我好似女一樣,到而家咁多年我對姨媽既感情都比我阿媽好

大宅

係。小心佢反感。
細個父母由朝到晚返工,
都好少理我哋。
中一特然之間…
問東問西…
打多左電話咁,
唔好意思,對小朋友黎講,
一直以黎嘅生活方式就已經係原本咁樣,
想改變嘅係你哋啲大人。
小朋友係爺爺嫲嫲身邊成長,
唔單止會覺得你煩,
溝通唔到…唔想溝通,
可能仲會覺得你對爺爺嫲嫲唔好添。
無得勉強… 講真,
我到30歲先采返我媽咪。
只可以話,需要建立親人感情嘅階段,
建立左,已經唔係你哋。
需要家庭溫暖嘅階段,
得到左,唔係你哋囉。

大宅

樓主應該直接接個囡返來住,唔好再分星期四定星期五了,諗下係你,呢度住2日、個邊又住2日,你煩唔煩?你要比返一個家、一個安定的生活比你囡。時間無得返轉頭,你已經後悔過一次了,所以請你好好想清楚,及珍惜你的機會

別墅

卡卡娜 發表於 22-12-5 19:35
樓主應該直接接個囡返來住,唔好再分星期四定星期五了,諗下係你,呢度住2日、個邊又住2日,你煩唔煩?你要 ...

多謝大家既意見。

我好想接個囡返黎,所以我噚日見囡囡心情幾好既時候 有講呢個話題:要幾時正式搬返黎同父母住。

我:阿囡 我見您每個礼拜要搬黎搬去,太辛苦la, 呢度先係您屋企,你要搬返黎la. (我屋企本身有獨立房俾佢自己)

囡: 中六先la

我:吓?!中六,我冇預您甘遲先返黎。点解要中六呢...(我開始急 想知点解)

囡:(開始起扛mode) 你再迫我,我索性吾返黎

去到呢度,我巳經5敢再push 佢。依家佢見到我,起碼正常相處,學校有乜特別事會主動同我講。暫時反叛期問題.強行迫佢,怕有反效果。

大宅

樓主, 我feel 到你既痛, 但係奈何開始進入青春期, 迫不來的. 唯有你weekend多陪她去下街, 投其所好, 了解她的喜好, 盡量從旁攻入, 做朋友閨密咁, 還可以避過青春期風暴呢. 你不要以為她搬了回家你倆感情便會立即好起來, 應該係無可能咁突然轉變的.

我就係過來人, 由老人家湊大的, 我就係當年比父母夾硬要搬走回家的, 自始, 我整個青春期都是和他們對著幹的, 我身在曹營心在漢, 當時我都係好似你個女咁想, 點解你要咁麻煩, 我好好地, 搞我做什麼呢........哈哈

現在我長大後, 還會和媽媽去逛街飲茶呢. 吾好失落, 改變戰略先為上策.

annielui    發表於 22-12-8 16:52

別墅

teabag 發表於 22-12-6 14:08
樓主, 我feel 到你既痛, 但係奈何開始進入青春期, 迫不來的. 唯有你weekend多陪她去下街, 投其所好, 了解 ...

多謝您的回覆,好一句: 身在曹營心在漢。我明白了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊