心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Jecabayle 發表於 22-10-10 11:40
係,真係好想大聲叫,我好掛住你啊!

呢度原來好多同路人,都係好難過因親人突然咁離開自己,非常傷痛。我每天返工其實有時好特登同啲同事說笑而黎減低成日諗住嘅悲痛,有啲同事會以為我已冇咁傷感,但其實唔係,我內心根本無時無刻想著家姐,家姐剛上位了,總算辦妥佢嘅後事,當上位時見到佢嘅骨灰,我嘅眼淚又好自然咁流落黎,呢個傷痛我永遠都冇法放下的,實在太掛住佢了

別墅

Abull 發表於 22-10-11 22:54
呢度原來好多同路人,都係好難過因親人突然咁離開自己,非常傷痛。我每天返工其實有時好特登同啲同事說笑 ...

係,上位又再一次傷感,雖然平時腦海中不斷重複,但又要再面對,我都怕我頂唔住。

男爵府

Jecabayle 發表於 22-10-11 22:56
係,上位又再一次傷感,雖然平時腦海中不斷重複,但又要再面對,我都怕我頂唔住。
...

我家姐以前同我有講呢句(做人最後總要靠自己),所以一定要堅強面對,我知好難受,但先人上位最後一步盡量為他辦好,你個心就會欣慰啲了。呢度嘅同路人,大家鼓勵大家吧。

侯爵府

Abull 發表於 22-10-11 22:54
呢度原來好多同路人,都係好難過因親人突然咁離開自己,非常傷痛。我每天返工其實有時好特登同啲同事說笑 ...

見到親人的骨灰好傷心,他們已在世上消失化成灰
幾個月前我姑媽上位我都有哭,有隻飛蛾飛來,我覺得是她

男爵府

CSS701 發表於 22-10-15 13:48
見到親人的骨灰好傷心,他們已在世上消失化成灰
幾個月前我姑媽上位我都有哭,有隻飛蛾飛來,我覺得是她
...

係呀,一諗起佢已化成灰,永久消失在世上 ,又喊,好悲痛,永遠接受唔到呢個事實,但又始終係事實,個腦轉黎轉去又諗番轉頭,家姐我好想妳呀!

別墅

Abull 發表於 22-10-15 13:54
係呀,一諗起佢已化成灰,永久消失在世上 ,又喊,好悲痛,永遠接受唔到呢個事實,但又始終係事實,個腦轉 ...

我都係,轉嚟轉去,成日響街希望可以見到佢。

複式洋房

回覆 Jecabayle 的帖子

呢到咁多人經歷緊嘅我都經歷緊。我更要在我外婆過生後才親身見到她而留有遺憾和內疚。好多內心情緖但又要好快扮無嘢好理智咁繼續在外國生活返工讀書, 因為最近見到自己成績表現因此事而大大退步。我唯一令自己好過啲而又可以做到就係自己平時多為有需要嘅人做善事, 立志利用自己專長在社區服務和關心仍在生的身邊人去積福迴向比先人。大家有宗教信仰可為先人念經或祈禱祝福他/她。不要收埋自己, 對信得過嘅人或在網上傾訴或多或少係有暫時嘅舒緩作用。但我們要明白傷疤永遠不能完全消退。我自己儘量避免想起或專登成日去"觸碰"它。但我會去諗返啲回憶和喊去表達情緖, 而我自己亦知道要有規律時間限制去想念和喊, 就好似放小息咁。我明白不能每人都即刻做到咁理智, 但我們只需明白這是長線目標慢慢達到就可以了!
但願大家慢慢走出傷痛, 而眾先人亦在另一國度快樂地生活!

男爵府

chowwan1 發表於 22-11-7 15:45
回覆 Jecabayle 的帖子

呢到咁多人經歷緊嘅我都經歷緊。我更要在我外婆過生後才親身見到她而留有遺憾和內 ...

妳講得好岩呀,我亦應該要努力學習走出傷痛,但心內永遠都會念記她

複式洋房

回覆 Abull 的帖子

慢慢來吧, 我都係! 我都想同我外婆講我永遠都咁愛咁掛念她, 真心希望她能在另一國度快樂地生活, 忘掉前塵苦惱, 脱離苦海! 我們在生嘅人就乖乖地繼續在人間努力吧

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Abull 發表於 22-10-15 13:54
係呀,一諗起佢已化成灰,永久消失在世上 ,又喊,好悲痛,永遠接受唔到呢個事實,但又始終係事實,個腦轉 ...

同感

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

非常之痛
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

家姐走左已半年了,即是我已有半年時間沒有同佢講野了,心仍然好痛,心痛家姐,就算啲人閙我仲咩仲成日喊,攪到自己身體不適,咁辛苦,叫我唔好再諗番從前,其實我真係做唔到,佢係我最親愛嘅家姐,就算過左幾多年我依然會好掛念佢的

侯爵府

Abull 發表於 22-11-29 20:55
家姐走左已半年了,即是我已有半年時間沒有同佢講野了,心仍然好痛,心痛家姐,就算啲人閙我仲咩仲成日喊, ...

記得我嗎?

家人最近身體轉差,我真好驚再次經歷喪失親人之痛,真係承受唔到,每日都好擔憂好驚

我經常在心裡和姑媽講野,間中都有夢見她

我都是成日哭,無一日是唔哭
所以身體也變得差

你會找些喪親心理輔導嗎?

子爵府

我媽媽2個禮拜前走咗了……我都好難過!心好痛我同家姐都接受唔到!短短入院6日既變化實在太大……

侯爵府

kiki0524 發表於 22-11-29 22:18
我媽媽2個禮拜前走咗了……我都好難過!心好痛我同家姐都接受唔到!短短入院6日既變化實在太大……
...

世上沒有其他比失去親人更痛,特別是受病痛煎熬

子爵府

CSS701 發表於 22-11-30 07:10
世上沒有其他比失去親人更痛,特別是受病痛煎熬

雖然接受佢有肝癌既事實……但冇諗過入咗去已經出唔番嚟!佢離開前既一個鐘仲食到幾啖粥!我哋見唔到佢最後一面就走了⋯⋯非常難過

侯爵府

kiki0524 發表於 22-11-30 09:07
雖然接受佢有肝癌既事實……但冇諗過入咗去已經出唔番嚟!佢離開前既一個鐘仲食到幾啖粥!我哋見 ...

癌症真的好可怕,家人正經歷緊,身體每況愈下
我在bk群組開了秘密群組,名叫情緒支援,你有興趣可加入,分享和抒發,有時想揾同路人傾下計

子爵府

CSS701 發表於 22-11-30 09:09
癌症真的好可怕,家人正經歷緊,身體每況愈下
我在bk群組開了秘密群組,名叫情緒支援,你有興趣可加入,分 ...

好呀!

侯爵府

kiki0524 發表於 22-11-30 09:15
好呀!

我加左你
但其實我都是第一次用,唔太識用

首頁

尾頁

跳至