自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章

由本來「保母車隊」排到「自行放學隊」

羅生門事件

原文網址: 仁立小學小一學生放學一度失蹤 媽媽發文怒斥 校方反駁不盡不實 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article ... utm_medium=referral

la_source    發表於 22-9-14 16:15

男爵府

回覆樓主:

點解小一可以排到自行放學隊

男爵府

BB防敏心得分享勳章

香蕉煎餅 發表於 22-9-14 15:57
點解小一可以排到自行放學隊
校方初步調查後,涉事男學童本屬該班第二輪放學的學生,惟在首輪放學曾走出坐位,班主任已隨即要求他返回坐位,「懷疑剛才叫佢返埋位嘅時候,佢又攝咗出嚟,可能老師啱啱背住佢嗰下,佢就攝咗出嚟」,到第二輪放學後,班主任點人數才發現男童已走失,並隨即通報校方。

珍珠宮

小一生放學走失, 學校的確難辭其咎,但係家長真如副校所述爆曬粗口,可能家教都有 d問題。

子爵府

Ahky1033 發表於 22-9-14 16:00
校方初步調查後,涉事男學童本屬該班第二輪放學的學生,惟在首輪放學曾走出坐位,班主任已隨即要求他返回坐 ...

好明顯班主任疏忽死撐,失蹤7個字先通知家長又唔比報警,係街上比同班家長發現個小朋友,校方仲要指責家長搞網絡欺凌,呢間校長好不知所謂

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

學校有責

男爵府

呢個副校長都幾冇品, 係傳媒面前咁樣講人地

反指涉事學童一家「與常人不同」

他又形容,走失學童的一家都「與常人不同」,「上過或者教過嘅同事,大家都清楚家長自己本身係比較特別啲,哥哥同細佬都係比較特別啲嘅,唔係我哋正常可以想像得到」,惟他稱難以評論走失學童是否有特殊教育需要(SEN)學生,僅指「佢唔係反應好快、好醒目」。

原文網址: 仁立小學小一學生放學一度失蹤 媽媽發文怒斥 校方反駁不盡不實 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article ... utm_medium=referral

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

小一學生唔見咗就梗係學校責任啦, 實際中間對話係點外人唔知道, 不過學校都幾落力去話家長 ,好小學校用字咁強硬仲話家長網絡欺凌

副校呢段說話都好難聽下~~他又形容,走失學童的一家都「與常人不同」,「上過或者教過嘅同事,大家都清楚家長自己本身係比較特別啲,哥哥同細佬都係比較特別啲嘅,唔係我哋正常可以想像得到」,惟他稱難以評論走失學童是否有特殊教育需要(SEN)學生,僅指「佢唔係反應好快、好醒目」。

~~ 咁即係點??第一,係咪想賴落去個學生度? 第二,你既然明知 個細路仔反應慢 ,咁又唔睇多兩眼 ,即係你哋一早知個問題啦特登咁話啦喎
總有離別的時候

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

jagabee0903 發表於 22-9-14 16:14
呢個副校長都幾冇品, 係傳媒面前咁樣講人地

反指涉事學童一家「與常人不同」

同感, 我寫遲咗添
總有離別的時候

子爵府

loved 發表於 22-9-14 16:08
小一生放學走失, 學校的確難辭其咎,但係家長真如副校所述爆曬粗口,可能家教都有 d問題。
...

爆粗當然唔啱,自己小朋友失蹤,校方講到小朋友自己走開,又唔比報警,又推卸責任,係人都嬲!

大宅

好衰 咩學校黎

複式洋房

Ahky1033 發表於 22-9-14 15:55

羅生門事件

點解冇上保母車 冇人知

珍珠宮

2023年兔年勳章

羅生門事件

大宅

羅生門事件
學校難辭其咎

伯爵府

小一 仲要出咗校門系街喎,有馬路確係危險。 家長嬲都正常喎。

珍珠宮

Chowying 發表於 22-9-14 16:15
小一學生唔見咗就梗係學校責任啦, 實際中間對話係點外人唔知道, 不過學校都幾落力去話家長 ,好小學校用 ...

好差,咩歧視言論,毫無愛心。好明顯無check 學生tag啦,小一點會自行放學呀?開學幾日咋,expect啲細路自己乜都熟晒?出事仲賴三賴四人身攻擊,差差差

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

小一學生唔見咗就梗係學校責任啦, 實際中間對話係點外人唔知道, 不過學校都幾落力去話家長 ,好小學校用 ...

若果家長真係爆粗,我估都係非一般家庭 但副校公開批評學生同家長就肯定冇品

翡翠宮

daijuju 發表於 22-9-14 16:21
好差,咩歧視言論,毫無愛心。好明顯無check 學生tag啦,小一點會自行放學呀?開學幾日咋,expect啲細路自 ...

男爵府

就咁睇,明顯學校問題比較多

一個小一學生係學校走失點都係學校責任
小一排自行放學無老師覺得有問題?
唔睇學生塊牌用咩方法放學?難道塊牌係用嚟裝飾?
公開歧視SEN,仲公開評擊學生同佢家人,簡直關公災難
如果家長真爆粗都可以理解,自己個小朋友唔見咗差唔多半個鐘,情緒失控唔奇,難道仲係到風花雪月

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

嘩!呢間學校個副校把口咁差嘅 冇書讀都唔會入呢間,費事俾人唱

首頁
12345...6

尾頁

跳至