自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

大宅

mlcbb 發表於 22-9-16 15:19
新加坡人口密度一樣高

佢開左九個月,有好多人死???
我想知香港打針重症同死亡既人打咩針

侯爵府

唔係細路 發表於 22-9-16 15:48
醫療問題唔一朝一夕,唔該醫管局盡快、必需解決呢個首要問題~如果唔係,下次又有咩病都係loop返同樣問題
...

其實就算未有Covid 之前都成日聽醫院收病人高過100%,即是病人瞓緊走廊嗰啲,根本就係香港醫療系統一直危危乎,三個蓋冚五個煲,公院醫護做到氣咳,士氣低落,病人見醫生不足1分鐘,睇醫生要等三年,私家就助手旁觀賺大錢

香港醫療真係好多方面都要整治

男爵府

複式洋房

剛從外地返來,從土耳其轉機,人家土耳其機場都熱鬧過香港機場,回到香港見到香港機場的一片蕭條,真是感慨

男爵府

BK Milk勳章

我只知道確診數影響醫療體系運作。唔洗講遠,宜家已經將啲非緊急嘅手術延期,某啲普通科門診只用作新冠診症。

我唔知梁醫生話「有人拖著復常後腿」係有啲咩理據。醫生應該喺醫療角度去考慮,復常、經濟運作你可以講,但唔好用醫生呢個專業去講呢啲說話。無理據下作出胡亂猜測,講拖後腿,係不負責任嘅做法。好似講唔贏人發爛渣咁。

確診人數上升,需要醫治嘅人數越多係正常嘅事。復常除咗經濟,仲要考慮醫療。究竟係邊個拖著復常嘅後腿呢?醫療系統唔洗復常咩?

loved    發表於 22-9-17 03:44

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫阿局局長復常,談何容易!點解揀佢做局長,梗係有原因!

別墅

比以前,更多的人接種疫苗。
更多的人患有新冠病毒,然後有一些免疫力
死亡率比以前低。

下一步可能真的是減少住院要求,以免更多病例影響醫院系統.

男爵府

Yenyenng 發表於 22-9-16 17:11
我只知道確診數影響醫療體系運作。唔洗講遠,宜家已經將啲非緊急嘅手術延期,某啲普通科門診只用作新冠診症 ...

醫療系統長期都緊張,呢d問題當然要交比專業團隊去處理,始終都要解決,唔好拖得一日得一日,市民耐性有限, 亦冇可能無止境、冇計劃咁等下去。要怪就怪前面幾屆做唔到野

侯爵府

Mm233 發表於 22-9-16 14:03
呢類鬧得咁大聲咁firm,以為佢好有料,點知問佢有咩理據佢就叫你自己去搵既人都係得啖笑
...
有冇科學人士有興趣研究面皮有幾厚先能夠話梁柏賢唔科學

1984年在澳洲新南威爾斯大學醫學院畢業,其後在新加坡國立大學取得職業醫學碩士。後回港執業,當時是在聯合醫院工作,後來加入香港政府,於1996年出任衛生署助理署長,於2000年出任食物環璄衛生署副署長,於2002年出任衛生署副署長。2003年,非典型肺炎出現爆發潮,他開始負責流行病學調查,於2004年起統籌設立衛生防護中心,同時出任總監,負責防控疾病及策劃公共衞生緊急應變的工作[3]。其後在2007年,調任醫院管理局質素及安全總監[4]。至2010年,獲委任為港島西醫院聯網總監/瑪麗醫院贊育醫院行政總監。同年11月8日秋季,梁柏賢接替已經離任的蘇利民,出任醫院管理局行政總裁

Mm233    發表於 22-9-16 17:53

大宅

Shellyxlk 發表於 22-9-16 17:03

其實就算未有Covid 之前都成日聽醫院收病人高過100%,即 ...
屋企人做緊醫院,最大問題係分工唔均,細院多數D人無咩做,大院D人做到PK
而且護士是非文化好勁,多野做仲要面對是非,D人流失好高
有D護士長心理有問題,下下捉D支援組既同事抹野

侯爵府

開心吸收勳章

梁醫生宜家做私家醫生, 吾係公共醫療體系辦事, 我鍾意收症就收, 吾鍾意就吾收 緊係講得口響. 我同意任何時候都要檢視防疫措施. 經濟, 醫療系統.同樣重要.

象牙宮

Shellyxlk 發表於 22-9-16 17:03

其實就算未有Covid 之前都成日聽醫院收病人高過100%,即 ...

未有疫情,冬天一定爆,老人家一抖氣唔順,好凍唔開暖爐,就call白車要求入院,訓醫院走廊都無所謂!香港人又事無大小,發燒都話要入院,唔見醫生唔安樂,所以全年都係爆煲

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

唔係細路 發表於 22-9-16 17:31
醫療系統長期都緊張,呢d問題當然要交比專業團隊去處理,始終都要解決,唔好拖得一日得一日,市民耐性有限 ...

FYI, 梁醫生做咗9年醫管局CEO。

大宅

Yenyenng 發表於 22-9-16 17:47
高層都係唔知下面做咩
成日巡房開會見傳媒

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔係細路 發表於 22-9-16 15:35

睇數據做人,洗咩腦,仲係2019年叫下口號就洗到腦咩

5月至9月死左1個 0-19歲
政府講到咁誇張我以為死咗好多個

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

白色巨塔

男爵府

Yenyenng 發表於 22-9-16 17:47

咁佢都有責任囉!佢好d既咪號召私家醫院同公營醫院合作下解決個問題

子爵府

Kittymummy 發表於 22-9-16 11:51
香港磚渣,好彩過宮廷劇呀

大陸個套權鬥搬咗過嚟香港官場啦

侯爵府

回覆樓主:

呢啲磚家,不是話下自己係咪尾國走狗啦!
咁鍾意開關,點解唔叫多啲人去打針先? 點解唔鬧下嗰班買假醫生紙的黃人? 點解唔鬧下嗰班賣假醫生紙的黃醫呀?

首頁
45678...13

尾頁

跳至