懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 fifi3388 的帖子

病人有知情權!媽媽擔心bb健康都好正常,就算唔緊要,醫生都需要告知並解釋清楚,明白嗎?你無需係呢度混淆言論!

複式洋房

sakura888 發表於 22-9-21 18:56
樓主, 多謝你嘅分享。好希望你bb係冇事,所有嘢都順順利利!

我當時30幾週去 ...

你好呀 我都係尖沙咀做產檢 可以pm邊個醫生嗎?謝謝!

民房

可以PM 我(emoji)我約咗下個月

複式洋房

可以PM邊個醫生嗎?thanks

大宅

duckie919 發表於 22-9-26 07:12

你個子宮有cysts ,同bb個腦有野係兩樣野,我個人覺得, ...

我Bb個腦未就係有野囉 到底你地明唔明我想表達咩 lol

男爵府

畀面勳章

咩都唔識,只想祝福你同Bb

複式洋房

回覆 ssppeert 的帖子

請問係邊位醫生? 好驚wo, 私家都睇唔到

大宅

alleyleung 發表於 22-9-26 17:34
回覆 ssppeert 的帖子

請問係邊位醫生? 好驚wo, 私家都睇唔到

我個case both 私家公家睇到呀 不過私家都叫我要follow up係政府

大宅

fifi3388 發表於 22-9-26 17:12
我Bb個腦未就係有野囉 到底你地明唔明我想表達咩 lol

我知道啊,但係你個醫生有主動同你講,呢個係最大嘅分別,不過就話好Common,個腦有個水泡如果冇做T21就懷疑係中咗T18,你做咗nifty/t21都冇事正常嘅話所以醫生先覺得應該會係冇乜嘢
但係樓主個case係個醫生冇講,比得錢做結構嘅,唔會一句覺得冇乜嘢就唔講 ,最多派定心丸俾個阿媽
仲要而家唔淨止發現一個問題 ,個媽咪最尾咪又抽羊水,令到佢對個醫生更加冇信心 ,希望BB冇事

洋房

你講嘅醫生,同我睇緊嘅醫生好似係同一個,請問可以PM嗎?感謝!

大宅

想知係那位醫生, 可以pm嗎?🙇🏻‍♀️

大宅

Popodada 發表於 22-9-20 23:13
唔好意思,因為實在太易估,太公開好似唔係咁好,如果有媽咪想知多啲,或者想確認係咪自己睇緊嗰個,可以 ...

Pls pm

洋房

littlefunpig 發表於 22-9-26 01:50
咁我唔接受, 水瘤/水泡可能好common
但係都要知咩位置,幾大,會唔會影響到個胎
我第一次產檢一個普通o&g ...

Agree, 就算有事嘅可能性有幾細都好,可能係0.幾個percent %都好,都應該要被知會! 因為承受風險嗰個係媽媽,唔係嗰個醫生,最後生咗出嚟有問題,機會幾細都好,受苦嗰個係媽媽同BB喎(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆 sakura888 的帖子

我有親戚book 左結構, 請問你介唔介意pm 我邊個醫生?萬分感激

複式洋房

回覆 Popodada 的帖子

樓住, 希望BB一切順利! btw 可否pm 我邊位醫生嗎?謝謝

大宅

2023年兔年勳章

YvonneWang 發表於 22-9-28 17:45
回覆 sakura888 的帖子

我有親戚book 左結構, 請問你介唔介意pm 我邊個醫生?萬分感激 ...

pm you

別墅

希望媽媽和bb都健健康康!有結果後報平安

洋房

Popodada 發表於 22-9-18 18:45
之後老公同我一齊入去抽羊水,男醫生再喺老公面前幫我照多次,確定大家都睇到個問題,然後先開始…

就係咁我 ...

<Update>
好多謝呢度咁多位嘅關心,等我喺度同大家報個平安啦,最後終於羊水同晶片報告都ok 無問題(emoji) 醫生同我地講嗰下我真係感動到眼濕濕(emoji)

至於Bb 腳仔仍然係照到向入’咬’左入去,好在而報告確認唔係啲基因,或者肌肉神經嘅遺傳病,因為其他另外嘅手腳都郁得正常嘅; QE話只可以繼續觀察住,出世後再睇吓點處理,又話超聲波見到情況就唔算嚴重,希望可以喺BB識行之前處理到!
我想講,QE 真係好好, 而家除咗安排左我喺醫院做產檢外,仲安排左期俾我返嚟keep 住照由醫生超聲波,每幾個禮拜返黎monitor 住Bb 隻腳仔情況;到時Bb 出世佢哋就會可以幫我轉介骨科盡早安排治療!

洋房

Popodada 發表於 22-9-29 18:39
好多謝呢度咁多位嘅關心,等我喺度同大家報個平安啦,最後終於羊水同晶片報告都ok 無問題(emoji) 醫生同 ...

另外,好多jm 問醫生資料,首先要澄清番個醫生唔喺尖沙咀區! 另一個jm 嘅case 先係。真係想知嘅再自己PM我啦。
但係我唔想喺度公開講佢個名呀,因為其實我真係唔係想唱衰佢,雖然我老公都好嬲,但係我哋都冇返去搵佢了;我哋覺得意義不大,佢當日睇唔到就係睇唔到,無論現場或者報告都冇提過,所以我諗我無需要聽佢解釋聽令自己勞氣了!

而家我哋都決定咗搵另外一個醫生follow up 落去,希望之後嘅嘢一切順利啦!

別墅

回覆 Popodada 的帖子

羊水冇事就好了,放心晒!

首頁

尾頁

跳至