自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

好仔不論爺田地,自細我阿媽教我的!佢成日叫我咪吼住佢d錢,想要乜靠自己對手搵返黎!
我父母除左自住樓,亦有2層已full paid嘅居屋同私樓,唔知佢地百個歸老點分配,如果有我份固然開心,無嘅話都唔緊要,因為呢刻我都有樓住,我亦聽我媽話唔好吼住佢d錢

CMMANDY    發表於 22-9-21 07:18

珍珠宮

Lili1113 發表於 22-9-20 17:35
今時今日外嫁女冇遺產分係咪好正常?

朋友兩兄妹,佢自己有物業,佢話父母立平安紙遺囑將名下居屋、全部現 ...

無遺囑就子女都有,有遺傳就先人話事,佢捐曬佢都得

子爵府

我自己親人就冇重男輕女
佢有能力仔女全部各一層Full play樓
佢有幾個仔女

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔公平但常見
身邊就有大把例子

複式洋房

回覆樓主:

唔正常

大宅

Lili1113 發表於 22-9-20 17:35
今時今日外嫁女冇遺產分係咪好正常?

朋友兩兄妹,佢自己有物業,佢話父母立平安紙遺囑將名下居屋、全部現 ...

睇開d

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

咁佢父母真係好偏心

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我家3個,個仔乜都唔理,仲去埋英國。我爸媽原本將物業俾我同妹,話只係俾番大陸果邊啲零零碎碎屋俾佢。

點知,依家又咪係諗住三個平分。

所以,切肉不離皮,仔就係仔,對家庭無貢獻都係仔。

子爵府

我女仔朋友,屋其有大哥,2哥中度弱智,阿爸中風半邊癱,照顧父母+2哥全部個女負責,女仔朋友為左照顧屋企從來唔感諗結婚。
大哥離開屋企成20年一直無聯絡,最近10年先聯絡番屋企人,當時大哥已結婚有小朋友。
阿爸立平安紙(都係個女去搵律師攪),間買左既公屋+現金全部比大哥,大哥返黎咁耐淨係請父母飲茶,屋其買電器要裝修,總之要洗錢既都係搵個女。

侯爵府

Lili1113 發表於 22-9-20 17:56
佢父母係怕個女爭先甘早寫平安紙,朋友喊曬口咁話唔知點去再面對佢哋,佢冇諗過要錢,但依家心中有刺,只可 ...
父母怕個女爭, 即係佢地都知個女計較?

其實你朋友自己有樓, 但哥哥冇, 樓就得一層, 亦只係居屋, 佢本身已經比阿哥有本事, 咁計較做乜!

仲要層樓係父母買, 佢付出可能係有畀家用, 但有能力照顧下父母都好合理, 唔好諗住要父母還!

男爵府

2024年龍年勳章

goco28 發表於 22-9-20 17:40
無話正唔正常,錢係父母嘅,佢地鍾意咁樣安排,奈何

父母中意用哂,唔分比仔女都有
我身為仔女,我淨係想父母在生時開心,留唔留比我唔係重點

伯爵府

回覆樓主:

就咁聽係偏心,但阿哥同緊兩老住,日見夜見感情喺度,怕自己走左趕阿哥走都正常,雖然可能或者唔會

男爵府

唔正常
但係好普遍
重男輕女 好野留哂俾個仔
屎就個女食 同個仔住 少少野都唔會麻煩到個寶貝仔
有咩都等個外嫁女返黎煩佢同找數

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我屋企重親情,邊個用心照顧父母多,我父母就分俾邊個多啲,沒有重男輕女。

男爵府

回覆樓主:

其實好多時真係唔係為份財富,而係內心的難受。大家同係子女,係一家人,但原來有分別。其實父母都走,咁樣只會令仔女不和。反正帶唔入棺材,平均分配較公平。當然有時有啲子女能力問題,父母留多一點比佢,兄弟姊妹都明白。但如果偏向一方,父母在制造仇恨和不和。

Y2kqk    發表於 22-9-21 05:00

男爵府

wcandtt 發表於 22-9-20 18:16
有一日我奶奶私下同我講,叫我以後我哋啲物業同埋車位,唔使分比我個女,俾晒個仔就得㗎啦,女係潑出去嘅水 ...

你應該同奶奶講,打算全部比晒個女,個仔唔會有。你奶奶咁重男輕女,佢聽到咁,一定將自己副身家比你仔。

男爵府

白毛毛 發表於 22-9-20 18:01
仔女間的爭執,好多時都係由父母直接間接做成。

係,好多老人大哥面前數細妹,細妹面前數新抱,最錫邊個咪仔囉

男爵府

回覆樓主:

雖然話錢係父母,但做女嘅如果一直比家用維持頭家,咁係咪都要比返個女呢?我朋友就係咁,佢屋企頭幾個都係女,細佬細佢哋超過10年,但係佢爸爸過身時幾樓同廠房都留左比細佬,幾個家姐乜都無得分!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

錢係佢地既, 想點分就點分, 只不過你朋友父母係偏心

男爵府

嵐嵐喵1234 發表於 22-9-21 00:39
我女仔朋友,屋其有大哥,2哥中度弱智,阿爸中風半邊癱,照顧父母+2哥全部個女負責,女仔朋友為左照顧屋企 ...

係,出錢出力永遠都係女,D父母成日驚煩到D「寶貝仔」,咩都唔敢叫D仔做,D女就好似係員工咁,咩都關D女事,但到最後分野就只記得D仔!
好彩我外家D男丁都叫有人性,自動自覺出錢和幫手。
其實我最討厭及可恨係D父母太偏心!

首頁

尾頁

跳至