自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醫生話媽咪下次覆診要傾洗腎嘅問題,想了解下洗腎嘅程序、要注意嘅事項同埋花費
另外都想了解下會唔會影響日常生活,因為佢都係一個好動嘅人
佢而家係獨居可以自己照顧自己,但依家呢個情況係咪都要請個姐姐喺屋企照顧佢
好多嘢要煩,希望同路人分享下

男爵府

回覆樓主:

其實洗腎會否好痛的?相信應該好難受

大宅

蘭開夏道 發表於 22-10-5 15:03
其實洗腎會否好痛的?相信應該好難受

洗肚個種洗腎唔痛,洗血個種就好攰,醫生話好似做左場劇烈運動咁

大宅

tlhsa 發表於 22-10-5 12:27
醫生話媽咪下次覆診要傾洗腎嘅問題,想了解下洗腎嘅程序、要注意嘅事項同埋花費
另外都想了解下會唔會影響 ...

我爸洗肚,佢見完醫生傾洗腎果日,咁啱醫生第二日有手術期,就同佢開刀放喉,係醫院休息左兩日就出院,期間已經開始洗肚,一日洗幾次,醫院幫佢洗

條喉有個腰包裝住,著左衫睇唔到,之後會有人教佢傷口好返之後點沖涼,點包好條喉先沖,因為都唔入得水

然之後大約一又大半個月,每個禮拜返兩日醫院洗,每次朝八晚四-六,視乎啲肚水出得夠唔夠快,開頭我爸會留耐啲,因啲水出得慢,期間要好似未洗腎之前一樣,要注意飲食,少鉀,醫院會再出多張紙話注意咩要少食俾你,中藥最好都唔好食

大宅

然之後呢段時間過左之後,醫院會安排一個禮拜去學點樣自己洗肚,每日8至4點,第一日會見醫生,第二日見營養師,第四日考試,合格就可以唔洗再去醫院洗,頭兩日最好家人陪同學埋,自從每日洗肚後飲食就少左好多限制,可以食鉀,但同樣要少食鹽,同要少食高磷動物,主要係蛋黃同有好多種魚,醫院會有小冊子,植物性高磷就無所謂,因為唔易俾人體吸收,中藥就唔食得,因為會破壞腎組織

大宅

我爸係手洗,每日洗,每日3次,每次不能相隔多過10個鐘,所以佢係臨訓、起身行完山後、中午1至4點任何時間各一次,期間啲肚水會一直留係身,大約重2kg,每月費用大約3000。你可申請機洗,但要排,訓覺時洗,會有少少聲,日頭唔洗洗,每月費用7-8000。

但無論機洗定手洗,最最最緊要都係注意衞生,肚喉同洗肚水喉(或機喉)之間嘅接駁位唔可以掂到其他嘢,唔可以有塵飄到落去,連接駁位嘅邊都唔可以掂到,呢個要你媽媽自己小心,發左肚就大件事

男爵府

會唔會係講洗肚?洗肚要學一啲步驟,要清晰同唔好出錯(通常醫院會教到你識既),屋企環境都要乾淨清潔,要預留空間去放洗肚水同相關物品。如果你媽媽上咗年紀,我覺得最好有多個人響屋企幫手做吓家務清潔、買餸煮飯、睇頭睇尾會好啲。
當然都要睇吓你媽有冇精力、時間處理咁多野啦。希望少少分享幫到你。

男爵府

家居清潔好緊要,當要洗賢一定要搵多個人照顧病者,覆診時會有個list要買,要上堂學洗腎

大宅

所以學洗肚個頭兩日更加要屋企人去因為佢會教你突發情況如發炎、接駁位掂到其他嘢、血壓過高/低、塞喉等等呢啲情況點分辨,點首先自己試下解決,解決唔到就要打去洗腎中心問,但洗腎中心有辦公時間,其他時間就要最好送去急症,所以我覺得就算你媽媽獨居,至少都要加個cam,或裝個平安鐘,或大家搬近啲,以上我意見,希望幫到你

男爵府

anouck 發表於 22-10-5 17:50
我爸係手洗,每日洗,每日3次,每次不能相隔多過10個鐘,所以佢係臨訓、起身行完山後、中午1至4點任何時間 ...

係呀,發肚可大可小,要小心小心

子爵府

我3個月前同我媽去見腎科醫生就係傾用咩方法洗腎⋯⋯佢老人家剛剛今朝先做完腹部導管手術,準備在家洗肚了

大宅

mini_cc 發表於 22-10-5 18:00
我3個月前同我媽去見腎科醫生就係傾用咩方法洗腎⋯⋯佢老人家剛剛今朝先做完腹部導管手術,準備在家洗肚了 ...

除左洗腎都冇辦法喇,咁諗,洗左會冇咁攰,又可延長生命,所以不用傷心啦,不過蛋白質係會流失,塊面可能會lip左,望落去會老左,我爸係咁,但體重正常,冇佢啱啱做完大手術咁瘦

子爵府

anouck 發表於 22-10-5 18:24

除左洗腎都冇辦法喇,咁諗,洗左會冇咁攰,又可延長生命,所 ...

唯有咁諗喇!多謝你安慰我

男爵府

用機洗還是用手動,租機要錢,訓覺洗,所以一日一次,水就唔駛錢,接駛管要錢,即棄,幾十蚊。間房要好乾淨,開肚管接駁位,要小心,唔好接觸到。

複式洋房

媽媽有個女朋友洗足10年,要每日洗腎,但係佢好樂觀

首頁

尾頁

跳至