自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mizuho 發表於 22-10-15 08:29
最討厭一句「平有平養」然後生了出嚟就各種投訴點解起跑線唔一樣!
既要享受自由社會嘅選擇自由,又要有共 ...

又係,明明話平有平養,生了出來就想貴養。

男爵府

katelok 發表於 22-10-14 18:00
又或者政府提供一d職位專比照顧小朋友的媽媽做
做返學時間

跟本個媽就係唔想返工,只想攤大手板攞錢。

子爵府

katelok 發表於 22-10-14 08:22
話一家5口住百幾呎劏房, 靠老公散工收入
疫情期間 無得拎套了
不過買都唔太貴卦 好過生出來唔夠錢養

珍珠宮

薯圈 發表於 22-10-14 16:45
窮好可怕?

喺香港,又可以有幾窮?住細d,又有學返,最多無貴價興趣班上囉!日日食屋企飯都唔會餓死。

窮唔可怕,但窮人思路就絕對係死症!
滿口命數、運氣不濟,或藉口聰明才智不如,所以冇辦法解決自己嘅生活困境,但又去生育下一代,祈求通過社會資源均分、仔女能力改變貧窮狀況,依賴外來資源提升生活質量,呢啲就係窮人思路!
已經有太多嘅研究證明,窮人思路係貧窮嘅核心,亦會影響下一代,呢類人會製造社會問題,其實冇資格生育。

男爵府

irisf 發表於 22-10-15 00:32
其實以前那代大部份都生三個以上,而且多数窮养,咪大把大學畢業,睇小朋友自己勤力否。有幾多個好似現世代 ...

以前多數人冇補習冇靠山冇其他,靠天分同努力都可能成功
而家人地請幾百蚊一個鐘嘅補習同興趣班老師,幾萬蚊去遊學兩星期為左學英文,人地一樣好努力。而某d人嘅父母教育同基因(唔做野等政府養),除左求神拜佛自己生個天才都唔知可以點幫佢

男爵府

nanaaixi 發表於 22-10-14 08:49
我都覺得無,生嚟做咩,仔女一出生就輸係起跑線。我宜家變窮,好後悔生咗仔女,想俾既嘢俾唔到佢地,自己個 ...

我同你一樣經歷,一樣諗法!唔知點解,造化弄人⋯⋯

珍珠宮

mizuho 發表於 22-10-15 09:07
滿口命數、運氣不濟,或藉口聰明才智不如,所以冇辦法解決自己嘅生活 ...

怎樣算係窮人,各人標準不一。

大富人家睇到住500呎深水埗私樓就算窮人;住私樓的看住公屋的又是窮人;住公屋的看住小劏房又是窮人;住劏房的可能覺得瞓街先算窮人。

每人對金錢態度不人,唔會一句窮人就否定一個人的價值。 住緊劏房嘅人都可以係因喜歡孩子而生育;住劏房唔代表不懂教育好孩子;住劏房可以係等緊公屋,想慳d錢,儲備多d現金。唔係一句窮人就將怨天由人/攞人著數/不懂教育/不思上進劃上等號。窮人或有錢人同樣可以有以上思維。

窮人唔可悲,可悲的是將金錢同人格掛鉤。所以,在香港成長的孩子,除了金錢或用金錢培養出來的"成就",還懂什麼?

男爵府

mizuho 發表於 22-10-15 09:07
滿口命數、運氣不濟,或藉口聰明才智不如,所以冇辦法解決自己嘅生活 ...

其實真正窮人邊諗到黎d咁精妙的字句? 你睇下押晒韻,小d學識都唔得

係某d議員幫佢地時諗埋的口號

跟住聽得多, 唱歌咁

男爵府

my005 發表於 22-10-14 20:55
其實我唔係幾信。

若5人家庭,只會派4、5人單位,即俗稱叫兩房單位。識幾個新移民5人家庭都係派呢類。

寶鄉村, 皇后山, 和田菁田都好多人派相連單位

男爵府

333s 發表於 22-10-15 00:20
大囡 正常,
第二, 確診有語言遲緩及學習問題
細囡, 確認患有自閉症,

其實住緊劏房, 無錢, 幾中意小朋友都一個算啦, 追咩仔,抵佢三個都係女, 咩越窮越見鬼就係咁, 最憎人有追仔的思想
乜鬼都仔,但有起事黎只係識揾個女

呻下, 我父母都係咁, 追個細老, 咩財產都係細老, 但做野揾幾個女

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

katelok 發表於 22-10-15 09:34
寶鄉村, 皇后山, 和田菁田都好多人派相連單位

幾個人派呢? 若5人,既有4、5人單位可派,咁點會派兩個相連單位?

若事件係真,就要請記者調查清楚喇,調查有否濫派公屋單位﹗同埋要向5人只派到一間公屋既人交代。

同時,派兩個單位畀一個家庭,當中可能涉及雙重福利。 例子,一方可將其中一間公屋去抽綠置居、居屋、買二手居屋,而保留一間公屋。呢啲叫公平?

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

小mama 發表於 22-10-15 06:56
政府方針錯啦,應該幫佢哋兩公婆搵工,搵到叫佢哋一定要做,唔做取消綜援
有能力又唔做野,係咁比佢哋食免 ...

政府成日想輸人外勞
其實又唔諗下有咩職業啱照顧年幼子女的媽媽做

好多媽媽想返半日工, 放學校假
但顧主一聽放學校假就.......

珍珠宮

薯圈 發表於 22-10-15 09:21
怎樣算係窮人,各人標準不一。

大富人家睇到住500呎深水埗私樓就算窮人;住私樓的看住公屋的又是窮人;住 ...

所以我講嘅係窮人思維,唔係你口中嘅金錢和人格掛鉤。
窮確實唔可怕,所有人都可以有機會遇上短暫困境,但唔應該係長久戰。係香港呢個咁發達嘅城市,絕對貧窮係唔可能,長久嘅貧窮係個人責任問題。
住劏房生仔絕對係個人選擇,既然係自己嘅選擇就自己承擔責任和後果,唔好因為生了小朋友就覺得社會需要為個人選擇埋單,堅持自己選擇自己承擔、唔要求社會資源攤份才是最高貴嘅人格,呢個同貧富冇關!

男爵府

my005 發表於 22-10-15 09:45
幾個人派呢? 若5人,既有4、5人單位可派,咁點會派兩個相連單位?

若事件係真,就要請記者調查清楚喇 ...

寶鄉村果個就聽裝修公司講
其他都係網上睇到

詳情真係唔知喎
係有5人派2間屋, 但點揾呢

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

黑白豬 發表於 22-10-14 08:44
我媽都係反駁我,唔通窮人就無資格生,我想講,我真心覺得無。
我自已細個(12歲前)屋企真心窮,我自已童年 ...

真係想講窮真係冇資格生仔,連基本需要都比唔到小朋友生黎做乜

男爵府

拎綜援生1個可以有正常津貼,生2個少啲,生3個之後要扣錢,一定可以阻止佢哋博命生

珍珠宮

mizuho 發表於 22-10-15 08:29
最討厭一句「平有平養」然後生了出嚟就各種投訴點解起跑線唔一樣!
既要享受自由社會嘅選擇自由,又要有共 ...

講真,le種家庭下長大嘅小朋友,有幾多個係開心?然後D父母又覺得自己咁嘅環境都養大仔女係好偉大,想仔女大就養老孝順,有幾多個係心甘情願?佢地好似忘記左,係你選擇生,養大係最本責任!
所以我一直,見到D獨居老人報導,都好少會出聲,好多人會鬧佢地仔女涼薄,但從來無人了解佢地仔女係咩環境下長大,我覺得唔應該落井下石,但都唔可以肓撐~
明知條件唔好,都夾硬要生,怪得邊個?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

katelok 發表於 22-10-15 10:04
寶鄉村果個就聽裝修公司講
其他都係網上睇到

我識人,佢自己同人講,佢派左四間公屋。 而事實係,佢地係政府清拆僚屋既,佢地收到風要清拆,父母就叫晒已結婚既仔女返黎,放晒生活用品响度扮住,一個400呎不到單位,住左11人﹗連政府登記嗰個都有疑問,但見怪不怪。

但是否真係一個家庭派4個單位呢? 是又可以,不是也可以。 事實係父母一個單位,兩個女同各自老公同仔或女 係分到兩個單位,個仔一家三口係一個單位,實則係共4戶人。

我知寳鄉邨就係清拆大埔某一村而獲派去既人好多既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

katelok 發表於 22-10-14 08:22
話一家5口住百幾呎劏房, 靠老公散工收入

明顯係想追個仔

珍珠宮

my005 發表於 22-10-15 10:18
我識人,佢自己同人講,佢派左四間公屋。 而事實係,佢地係政府清拆僚屋既,佢地收到風要清拆,父母就叫晒 ...

其實現在大數據年代,只要申請人必須同意被背景審查先申請公共資源,數據會提供好多證據,呢種問題絕對可以避免發生
連自由社會如英美加澳都在收緊welfare嘅分配,香港為何唔去學習

首頁

尾頁

跳至