自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

michellechiu02 發表於 22-10-19 10:22
係,我都發覺有時佢地唔睇果欄
通常外賣員噤鐘時
我會係門後大嗌【放門口啊唔該】

我都係咁, 好多接左無接觸都冇睇照噤鐘等你開門,
有d有睇黎到真係放低就走完全唔通知你,
我預期佢係放低之後噤一下門鐘先走,
之後有次樓下管理處通知有人送外賣之後見過左成5分鐘都未到,
但個app又話已送達, 跟住開門睇下先知佢已經放低走左,
跟住每次樓下管理處話有人送外賣我就要一直企係門後睇住防盜眼佢到未

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

凌陵綾 發表於 22-10-19 10:10
可以揀無接觸配送
但係我明明次次都係揀無接觸
有D外賣員我行到去開門,人仲响度拎住袋嘢

可以係remark寫掛門口/放凳仔上/放地上

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mmya 發表於 22-10-19 09:54
食物放門口 可以嗎?

放個紙盒在門口加條蠅扣上[寫上勿取去]佢地會張食物放下

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我地放兩張椅係門口,佢地好醒目會放低

公爵府

2024年龍年勳章

cecelc 發表於 22-10-19 15:51
可以係remark寫掛門口/放凳仔上/放地上
就係寫晒,都有D外賣員係等你開門呢
由我所在位置行去大門。再加上要除耳機(電腦煲劇/聽歌戴住有線耳機)
至少幾十秒
因為我屋企大門係冇裝貓眼(有鐵閘)
所以開門先知人仲响度

公爵府

2024年龍年勳章

owla 發表於 22-10-19 15:42
我預期佢係放低 ...
我甚至驚門鐘冇電,寫明唔響就打電話
有D都響兩下嘅

公爵府

2024年龍年勳章

mukawong 發表於 22-10-19 16:08
我地放兩張椅係門口,佢地好醒目會放低
我呢度門口太窄了,放櫈阻住人行
有鐵閘可以掛,REMARK亦寫咗
就硬係有D等你開門

翡翠宮

owla 發表於 22-10-19 15:42
我預期佢係放低 ...

我有做foodpanda,客人提示唔夠當眼,好易睇漏,我已經向foodpanda投訴咗叫佢改善!

例如以下一段,最好剷咗前面嗰段罐頭消息,直接寫「Put in front of the door , No need pressing door bel .放在門前,不用按門鐘」,咁送餐員跟指示機會大啲!

無接觸送遞服務﹣將訂單放置於顧客要求的指定位置。 Contactless delivery - place this order at the customer ' s designated spot Put in front of the door , No need pressing door bel .放在門前,不用按門鐘

伯爵府

食物放門口 可以嗎?

可以。俾錢嗰版有得揀無接觸送餐的。記得揀嗰個選項。

男爵府

lyh80115 發表於 22-10-19 20:40

我有做foodpanda,客人提示唔夠當眼,好易睇漏,我已經向 ...

foodpanda係有得直接揀無接觸送單, 我冇特別要求, 佢可以照放地下,
只係我以為正常佢會放低走之前會按一下門鐘, 點知佢真係直接放低就走

男爵府

回覆樓主:

可以。我哋之前都係叫foodpanda 。 我寫冇接觸,放張櫈喺門外
佢哋有按門鐘同講外賣到咗

翡翠宮

owla 發表於 22-10-19 21:29
foodpanda係有得直接揀無接觸送單, 我冇特別要求, 佢可以照放地下,
只係我以為正常佢會放低走之前會按一 ...

我明啦!剛剛睇番熊貓點餐app,係有個開關。

你開咗,我估送餐員會見到以下一段說話,其實係一段廢話,我建議關咗佢,以免阻礙視線。
無接觸送遞服務﹣將訂單放置於顧客要求的指定位置。 Contactless delivery - place this order at the customer ' s designated spot

只須點一下「新增送遞指引」,清楚講出要求,例如:放在門外,按門鈴後便可離開……
attach0/tmp/phpR4DWCy

翡翠宮

lyh80115 發表於 22-10-19 22:44

你開咗,我估送餐員會見到以下一段說話,其實係一段廢話,我 ...

我送餐經常見到呢段説話,原來就係剔咗「無接觸」。我一直見到呢段話係當佢無到,照撳鐘,因為話放置於顧客指定位置,但好多客都無補充講明放喺邊。

無接觸送遞服務﹣將訂單放置於顧客要求的指定位置。 Contactless delivery - place this order at the customer ' s designated spot.

講到尾,係panda個app做得差,應該剔咗「無接觸」,要強制補充填寫放喺邊。

男爵府

lyh80115 發表於 22-10-19 22:44

你開咗,我估送餐員會見到以下一段說話,其實係一段廢話,我 ...

原來係咁, 因為見佢已經寫住放係門外所以冇再指定位置,
呢d我都估佢係冇睇到句野, 但我反而奇怪放低直接走果種,
佢直接放低即係佢睇到句無接觸送餐, 但我冇要求佢唔好按門鐘,
點解佢唔按一下門鐘等我知佢放低左呢?

大宅

掛係門口,佢走左先拎

複式洋房

虎到金來勳章

回覆 mmya 的帖子

叫佢地掛係門口就ok~

伯爵府

凌陵綾 發表於 22-10-19 10:10
可以揀無接觸配送
但係我明明次次都係揀無接觸
有D外賣員我行到去開門,人仲响度拎住袋嘢

之前預設係無接觸,但門口無位放,放地下又驚俾客投訴,所以大部分會按鐘等人開門。亦會有人呃餐,寫隔離屋,放低後話收唔到。

如果真係想無接觸,要打多幾隻字係備註,叫佢放低係邊。

公爵府

2024年龍年勳章

mlcbb 發表於 22-10-20 00:08
之前預設係無接觸,但門口無位放,放地下又驚俾客投訴,所以大部分會按鐘等人開門。亦會有人呃餐,寫隔離 ...
就係打咗都照等
諗諗下好似都係南亞人
唔通我仲要打埋英文
要中英對照

別墅

食物放門口 可以嗎?

可以 放椅子 就知
或S鈎 掛係門

大宅

可以放或掛門口

首頁