自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

早前全家中左新冠,要隔離,老板發訊俾我話要home office, 正常開工,咁我就照在屋企開工。好返之後返工,老板就話要扣大假,扣人工。
理由係無打卡返工,home office 唔當有返工喎~
我就話唔得,我可以去告勞工處,咁老板就話我錯,覺得home office 扣人口好合理,又話要同我做多d思想教育,又話扣7日人工好少錢,老板又話自己賺錢賺少左(唔開心),要我俾佢扣人工,咁可以賺多d錢,咁老板自己就會開心返,要我理佢的感受。

補充,老板係二代老板,我由一代老板做到依家,已有10年,依家忍唔到,好想好想轉工。

la_source    發表於 22-10-26 09:09

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

咁衰

珍珠宮

告勞工處囉,唔係當病假咩

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

katychan0910 發表於 22-10-25 19:37
早前全家中左新冠,要隔離,老板發訊俾我話要home office, 正常開工,咁我就照在屋企開工。好返之後返工, ...

橫惦都唔做
告勞工處

男爵府

回覆樓主:

你老細都幾衰 home office都有做野喎!

子爵府

katychan0910 發表於 22-10-25 19:37
早前全家中左新冠,要隔離,老板發訊俾我話要home office, 正常開工,咁我就照在屋企開工。好返之後返工, ...

屋企有工作,老闆無人性!

大宅

太刻薄
親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

兩睇,第一如果預咗你諗住唔做,就玩大佢上勞工處,因為已經法例規定中咗係當病假計,有五分四糧出,如果你係要需要份工,咁就多一事不如少一事,因為就算你今次爭取病假有錢,你估你將來可唔可以面對你個老細呢?因為我見到你老細啲對答都好幼稚低B,所以我覺得佢應該係會一個記仇的人,所以將來你都好難面對,同埋比著我會再玩大d囉,駁佢抄,因為做咗10年攞埋長期服務金,雖然而家都要用強積金對沖

侯爵府

去勞工處告,你老板實輸!
就算隔離那幾天不做嘢,都已經有4/5的病假津貼。依家老板要求你那幾天Work From Home, 有按他要求工作,要5/5 full pay.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sunshine0613 發表於 22-10-25 19:54
去勞工處告,你老板實輸!
就算隔離那幾天不做嘢,都已經有4/5的病假津貼。依家老板要求你那幾天Work From ...

X 2

正一衰老闆~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

無野呀麻,唔當番工又叫人開工,如果唔使開工俾佢扣都無甘唔順,做野無糧出你都唔開心同佢講,痴到甘

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

唔撈,立即上報勞工處,同佢死過,記得所有野要有back up 留底

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

返完工至話扣糧,衰格!

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

要home office ,
仲要sick leave都唔俾,
真係超過份,
賺多咗又唔會分俾人,
賺少咗又點?
一於fight到底
我係做小企,
老闆真係賺幾多都話少,
二代老闆好難攪,
我都同老闆講,
如果佢叫個仔嚟做的話,
我一定離職

子爵府

有冇雙糧?有就過埋年走

超級9

大宅

回覆樓主:

home office 都未同佢計返電費,租金,文具/器材/消耗品的支出。

珍珠宮

扣假,就唔係叫Home Office,亦可以唔做嘢,電話都唔so佢啦。。。於我而言,扣唔扣假都可以,但要事前講清楚,唔係事後才老屈。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

如果冇呢件事,老闆正唔正常?同冇左份工會唔會後悔? 如果正常就算,之前公司同事同老闆拗勞工法例,最後得返d錢,但冇左份工,佢好後悔。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

angelfan07 發表於 22-10-25 19:44
橫惦都唔做
告勞工處

不是告勞工處, 是去勞工處告僱主

別墅

回覆 柔伊 的帖子

仲有其他唔正常,睇政府醫生紙唔當醫生紙,話私家先當。
老板鐘意請自己人,而自己人返半日工,可以出一日糧。

自己人係小人,老板鐘意聽小報告,例如大便去洗手間耐左都會同老板講。

首頁
12345...6

尾頁

跳至