自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

做父母自己決定點保護小朋友,人地點做,後果自己負責。

子爵府

echoo 發表於 22-10-27 10:38
睇錯有打針
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1671555-20221018.htm

10月18日報導時已寫左佢無打針啦,唔係份份報導都咁強調既

男爵府

echoo 發表於 22-10-27 10:49
我以前是藍的,而家轉黃了。我覺得政權在迫害人民,極權,民不聊生,法治巳死呢啲字眼成日出現在我腦海。對 ...

其實政府躺平,乜防疫措施唔做仲舒服,唔明點解有人會覺得政府攞苦嚟辛係迫害人,我覺得似迫害自己多啲

男爵府

打唔打都有風險
我自己衡量過打比唔打對小朋友更好,所以就打
希望各位家長自己考慮,唔好受人影響….

水晶宮

花生蘿蔔 發表於 22-10-27 11:04
其實政府躺平,乜防疫措施唔做仲舒服,唔明點解有人會覺得政府攞苦嚟辛係迫害人,我覺得似迫害自己多啲 :n ...

講得好啱,躺平最易做慳錢又慳力,被迫症嗰班成日以為大陸同香港政府都得閒得滯搵嘢嚟做搵錢嚟駛咁

伯爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

...

大宅

回覆 newinewi 的帖子

真係咁難理解?定扮唔明丫?要煲大新聞唔洗家長同小朋友夾嫁wo,政府一手煲大咪得囉,人地都無講過小朋友同家長去夾,你自己就格硬加落去,無恥果個睇黎係你wo

公爵府

親子王國15週年勳章

junetam 發表於 22-10-27 09:39
回覆 venusbbpig 的帖子

咁就要睇你打邊隻,同驚的話最好咨詢自己睇開的醫生啦~唔適合打疫苗就問醫生攞免 ...

醫生唔想冇咗個牌,咩都話打得,好難寫到紙,試咗4兄有問題咪伏囉,人人身體體質唔同,佢真係畀唔到意見,你估佢好清楚,所有都睇臨床數據,真正數據我哋睇唔到,全部都唔關針事

大宅

MMVV 發表於 22-10-26 22:58
仲要做腦部緊急手術,唔該輕症嗰個人唔好成日係BK到話...好輕微姐好輕微姐,全家中過無事,檔傷風感冒。大 ...

所以一定要俾小朋友接種疫苗。我身邊打過疫苗的小朋友雖然有些會中招,但症狀非常輕微。有個打咗三針既小朋友只是核酸陽性,全程快測都是陰性,甚至連症狀都無,疫苗功不可沒。自己既仔女自己負責,但仔女要為父母的決定承受後果。

男爵府

oiyau2005 發表於 22-10-27 12:23
醫生唔想冇咗個牌,咩都話打得,好難寫到紙,試咗4兄有問題咪伏囉,人人身體體質唔同,佢真係畀唔到意見, ...

坦白講,我都有帶過小朋友去問醫生,適唔適合打針...只可以講,好流...流到只問你幾句︰有無藥物敏感/有無咩病歷/家族遺傳病之類。所以搵個幫小朋友由細睇到大,又比較熟的醫生問,可能無咁兒戲。負唔負責任,都係睇個醫生的醫德

如果醫生係做足晒所有的咨詢,又檢查晒所有嘢,又覺得嗰位病人唔適合,無咩理由會怕無咗個牌。就算比人質詢,都理直氣壯啲。不如話嗰個醫生係怕麻煩仲好

大宅

其實政府躺平,乜防疫措施唔做仲舒服,唔明點解有人會覺得政府攞苦嚟辛係迫害人,我覺得似迫害自己多啲 :n ...

黃嘢不嬲有迫害妄想症,咁驚,不如快啲移民啦。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

打唔打都有風險,自己衡量同決定,最憎D反疫苗者好問你點解要比孩子打。

公爵府

親子王國15週年勳章

junetam 發表於 22-10-27 12:41
坦白講,我都有帶過小朋友去問醫生,適唔適合打針...只可以講,好流...流到只問你幾句︰有無藥物敏感/有無 ...

最慘好多係打咗先有問題

男爵府

回覆 oiyau2005 的帖子

唔知有問題嘅% 係幾多呢?

所謂好多,我覺得起碼要過50%

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我有舊同事一直冇中成日鬧政府唔開關,佢話中都係輕症 洗咩驚?
今波佢終於中,佢中完後同我講 真係好辛苦,唔好以為冇事

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我同事無打針中左 依家好番
但日日咳到甩肺 咳左三個月完全無好
依家佢後悔 但世界上無後悔藥
聽到佢咳真係心都寒
我叫佢睇中醫睇下有無得搞

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

5歲以下真係好危險
為大眾市民健康
用最有效嘅方法
登登登,疫苗通行證擴展至5歲以下

打四針未死嘅人出嚟做下宣傳,或者打咗2針復嘅小朋友出嚟講幾句,打完身體強壯咗

子爵府

香港咁都叫迫害,北韓叫咩?

做人一向都係要取捨,唔想打針就無咁方便,咁都叫迫害

男爵府

loved 發表於 22-10-27 00:49
咁多?而家疫苗最細幾多歲可以打?

6個月已經可以打

首頁

尾頁

跳至