自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

聖誕節去北海道, 如果想去雪場玩(想比小朋友玩下雪兜、大人又玩下雪上電單車、香蕉船), 有冇咩地方推介? 同埋如果唔自駕會唔會好難搞?
有冇JM試過可以分享下?

瑪瑙宮

大廚勳章

Fishbbmama 發表於 22-11-1 11:58
聖誕節去北海道, 如果想去雪場玩(想比小朋友玩下雪兜、大人又玩下雪上電單車、香蕉船), 有冇咩地方推介 ...

四季也宜。。。冬天好玩

https://www.sapporo.travel/zh-tw/spot/facility/takino_suzuran_hillside_park/

la_source    發表於 22-11-1 12:41
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

seaheart88 發表於 22-11-1 12:09
四季也宜。。。冬天好玩

https://www.sapporo.travel/zh-tw/spot/facility/takino_suzuran_hillside_park ...

呢度只係夏天黎玩過,未試過冬天,所以黎緊新年都想去呢度玩雪,請問你冬天有冇自駕去呢度玩過?

瑪瑙宮

大廚勳章

ztip 發表於 22-11-1 12:30
呢度只係夏天黎玩過,未試過冬天,所以黎緊新年都想去呢度玩雪,請問你冬天有冇自駕去呢度玩過?
...

冬天我沒有自駕。。。佢有交通工具都方便㗎

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

...

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/266776/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E8%A6%AA%E5%AD%90%E9%81%8A-%E5%BF%85%E7%8E%A9%E5%8D%81%E5%A4%A7%E6%BB%91%E9%9B%AA%E5%A0%B4-%E8%A8%AD%E5%85%92%E7%AB%A5%E7%8E%A9%E6%A8%82%E5%8D%80%E5%9D%90%E9%9B%AA%E5%85%9C%E7%8E%A9%E9%9B%AA%E6%B0%B4%E6%B3%A1
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

2024年龍年勳章

唔自駕就要搵d有接送的酒店,或住車站附近,厚雪好難拖喼

子爵府

聖誕節去北海道, 如果想去雪場玩(想比小朋友玩下雪兜、大人又玩下雪上電單車、香蕉船), 有冇咩地方推介 ...

我哋由2015至2019連續5年聖誕都係北海道渡過,事隔三年,嚟緊聖誕都會再去北海道啊,我哋全部自由行,但都唔係自駕,其實係有啲限制,但唔使擔心,同樣玩得好開心!做足準備功夫,上網search有好多資料!但北海道好大,先睇吓你想去邊幾個地方先?

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冬天去過幾次都冇自駕,有D巴士班次少要睇定時間表,否則有排等。參加過阿寒湖巴士一日團幾好,車去幾個景點留一陣影下相,中午包一餐(好簡單),冬天去舒服。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

回覆樓主:

星野Tomamu度假村住,我之前去過,有好多野玩,又有冰滑梯同煙花睇

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

如果只係體驗吓玩雪,近近地搵吓札幌附近,一個鐘內車程雪場,一般細少少,市內酒店有交通套票賣。錢唔係問題,就梗係去星野。
北海道有過百個雪場,你可以用地點收窄範圍,大部分都有巴士到,預早訂位。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

...

冬天有自駕過去呢道

珍珠宮

四季也宜。。。冬天好玩

https://www.sapporo.travel/zh-tw/spot/facility/takino_suzuran_hillside_park ...

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Lqueenie 發表於 22-11-1 13:16
冬天有自駕過去呢道

你去果時大雪嗎?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ztip 發表於 22-11-1 14:08
你去果時大雪嗎?

唔大雪,聖誕節嗰3日札幌完全冇積雪

所以有1日我地專登開車去小樽玩雪

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

Lqueenie 發表於 22-11-1 13:16
冬天有自駕過去呢道

請問落雪揸車有咩需要注意?未試過有d驚
未經本人同意,不得轉載以上內容

珍珠宮

raro 發表於 22-11-1 14:33

c6都係第1次,租雪軚,我都唔係好記得有咩要注意,太耐之前

伯爵府

raro 發表於 22-11-1 14:33

之前同C6去過
佢揸左6日
個6日咁岩全年最大雪
如果你未出發就驚
我就覺得你考慮下係咪合揸雪地

租架四驅車 雪地安全啲
做定功課睇blog
睇啲人講雪地有咩要注意
預備定天氣差時會點發生
我地有段時間超過半個鐘
視野得幾十米
前面全部白色 只開到20km/h
呢啲情況有機會發生

同埋雪地最容易跣呔
要點冷靜救車

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

北海道出名雪場係二世古....

伯爵府

如果唔租車就圍住札幌玩
都冇問題既
大雪山有啲酒店有巴士來回札幌接送
去遠少少都ok (距離札幌約1.5小時)
上次我C6自駕
大雪山既酒店對面有個冰雕展
好靚嫁!

子爵府

四季也宜。。。冬天好玩

多謝介紹, 好岩小朋友玩

首頁
12345...7

尾頁

跳至