婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

純呻下..話說最近原業主要返間屋, 我地要搬, 99補左20萬我地上車, 宜家搞裝修,
6299一向都唔同住. 我地裝修佢見有份出錢, 過黎加意見就預左. 但佢意見多多我真係覺得好煩...
我地上完車, 裝修budget 已經唔係多, 新屋好多野原裝好新, 保養好好唔使點搞.
但佢話.....
細房床6呎長? 太短 (我小朋友都得幼稚園)
想轉風扇燈? 唔好..
地台床? 唔中意..
廚櫃黑色? 唔好..

之後話要換走D我本身都唔打算換既野. 我無出聲, 笑笑口話好好好..
等師傅照報價先, 到時我再睇送食飯

係咪因為收左20萬, 所以要聽佢? 我唔想...

大宅

可唔可以依家開始分期還番?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

99“補” 20萬係乜意思?比你地定借你地?

如果係比,咁層樓99真係有份,
唯有將就下,就佢意思。

男爵府

cecelc 發表於 22-11-4 16:17
99“補” 20萬係乜意思?比你地定借你地?

如果係比,咁層樓99真係有份,

佢係"俾"既, 唔預我地還.
其實我都唔想收. 想靠自己, 但真係差少少. c6就話佢個妹結婚果時99俾左好多金, 又幫佢擺酒席錢, 再俾一半首期佢2公婆上車, 而我地結婚時就咩都無 (因為我地自己付擔到, 完全唔想亦唔使人幫), 99覺得唔好意思. 所以到我地話要上車佢就二話不說過左錢去我老公戶口話俾我地買樓. 等我地鬆動D

男爵府

tammmmyy 發表於 22-11-4 15:07
可唔可以依家開始分期還番?
宜家真係手緊, 未還到住....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

klsabb 發表於 22-11-4 16:25
其實我都唔想收. 想靠自己, 但真係差少少. c6就話佢個妹結婚果時99俾左好多金, ...

就咁聽落,99其實好好呀,
知你地買樓立即過數。

裝修同傢俬睇開d啦jm,又唔係要同佢住,
多20萬你地的確鬆動好多呀。

男爵府

cecelc 發表於 22-11-4 16:31
就咁聽落,99其實好好呀,
知你地買樓立即過數。

唯有係咁諗...
裝修好多野揀..希望佢唔好介入太多....

我會努力工作還錢!!
c6 覺得唔使 =.=

水晶宮

回覆樓主:

另一個角度睇吖
其實裝修真係需要經驗,好多嘢未試過用過係唔知。當參考下佢地嘅經驗同意見。

我媽間中都會"送"錢比我,當賀禮啦 (例如我搬屋40萬裝修錢)。 事實佢又確係經驗同knowledge 都豐富過我,佢嚟我屋企比意見,我又無諗過話錢係佢出所以佢話事

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

意見接受, 但態度照舊得唔得? 佢話咩都笑笑口, 然後做自己想做既決定, 唔好比佢同裝修C父見面, 出去睇地板家私時唔好比佢知, 否則可能會話要去一齊睇然後意見多多.

男爵府

Nbs 發表於 22-11-4 17:17
另一個角度睇吖
其實裝修真係需要經驗,好多嘢未試過用過係唔知。當參考下佢地嘅經驗同意見。

我都明有時要有經驗既人既..
但佢係D你如果今日唔聽佢講, 佢會哦你十年既人....

男爵府

pi0219 發表於 22-11-4 17:34
意見接受, 但態度照舊得唔得? 佢話咩都笑笑口, 然後做自己想做既決定, 唔好比佢同裝修C父見面, 出去睇地板 ...

我都係準備咁做..
因為如果唔係出到去會變左佢揀, 唔係我地揀.
最後個裝修係佢中意, 唔係我中意..
但...
住既係我....

水晶宮

klsabb 發表於 22-11-4 17:40
我都明有時要有經驗既人既..
但佢係D你如果今日唔聽佢講, 佢會哦你十年既人....
...

唔緊要
好嘅咪聽
唔好嘅咪當耳邊風/叫老公擋咗佢

搬咗之後佢幾密上嚟你到記住要control 住

大宅

回覆 klsabb 的帖子

咁你有求,又真係拎左野,都冇辦法讓係應該
我自己既case 都大同小異, 我有按能力個個月供番
At least 我地冇攞佢野,佢借佢自己仔果份出黎
我自然可以要求互相尊重
冇拖冇欠

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

如果當初只欠20, 我寧願再壓縮買樓, 睇過另一間更便宜既, 都不會要果20。
既然不要都要左, 部分聽點, 部分不聽得5得? 例如要價錢出發,要改就加錢既毋謂, 玩下手佢出個shortfall, 你就到時5止欠20

klsabb    發表於 22-11-8 12:27
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

琥珀宮

klsabb 發表於 22-11-4 16:25
其實我都唔想收. 想靠自己, 但真係差少少. c6就話佢個妹結婚果時99俾左好多金, ...

你99好錫你地,算啦,好少事
見過人擺酒,99要攞返晒男家禮金,佢個仔硬食晒,呢啲未仲慘

大宅

回覆樓主:

收咗奶奶錢唔識感恩,仲走上嚟投訴,檢討一下自己先!
怕麻煩一開始就唔應該有金錢瓜葛,路係你自己揀,你奶奶已經當左間屋佢又份。

男爵府

係咪因為收左20萬, 所以要聽佢? 我唔想...

以上呢條問題,好坦白答你:係!

我明你唔想,但現實確是這樣。小小分享,當年我奶奶亦是說有筆錢可借(俾\幫)我老公買樓,但其實佢筆錢只夠小部分首期,總之就催我哋買樓,時不時很多意見,無論地區樓齡房數呎數都很多意見,我哋想法不同就黑面。幾年後,我哋終於買樓,奶奶一來就說我們的心水單位唔好唔值,但其實我哋一蚊都無用奶奶錢,於是我哋照買不誤,結果奶奶從此收聲。堅持是值得的。

我會咁睇,堅持靠自己買樓其實是一個向父母顯示有能力獨立的過程,有很多母親一直唔願意接收 ‘’放手吧‘’,直至看到孩子真的學會飛。

你醒目,對奶奶不能硬碰硬,意見聽完就算,或者請老公開口

男爵府

sheepmui 發表於 22-11-7 19:41

其實呢筆錢, 我係唔想要. 但老公覺得無所謂.
我由細到大都唔係一個中意人幫/求人既果種人, 受人恩惠就會多制爪, 呢個我好明白..但好可以老公同我唔係一樣睇法. 所以佢收到佢媽錢...
你講得好岩, 自己的事自己做, 係話俾父母知我大個, 唔使你粗心.

我個case 同你有少少似. 99都係呢幾年不停想我地買樓, 我地一來覺得貴, 二來, 覺得自己再儲下先. 到今次睇中左, 差少少錢做左個首期. 我老公就覺得99俾到個少少就1. 可以還99心願, 2. 業主咁岩收屋, 而間新屋我地的確中意, 3. 就唔使再左搬右搬

至於同99相處, 呢幾年我都係咩都用笑笑口去回應. 唔會點硬碰. 呢D野, 我會留返同老公講同呻, 要點樣, 佢咁大個人自己應該有分數

男爵府

jojocatjojo 發表於 22-11-7 01:38
收咗奶奶錢唔識感恩,仲走上嚟投訴,檢討一下自己先!
怕麻煩一開始就唔應該有金錢瓜葛,路係你自己揀,你 ...

其實我係絕對唔想得人恩惠, 但個老公無用...
所以條路唔係我揀. 間屋其他既首期都係我出. 我老公佔既, 十分一可能有.
所以我想有返話事權姐..

不過都明, 成件事已經無彎轉...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

如果老公出錢10分一都冇,跟本你可以話事唔要。
當年我買完(係,完哂成件事)話俾長老知,長老仲想出,我哋一句,完哂件事冇野出佢先收檔。
你唔收都收左,乜都唔聽將來被佢講一世。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

首頁

尾頁

跳至