自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

goodsnooky 發表於 22-11-6 19:39

芝士通粉主要係整通粉嗰陣唔好整到太熟,大概八成熟就得 ...

你個仔咁好肯帶保温飯壺, 我個升上grade 3後已經完全唔肯pack lunch, 日日都要食學校cafeteria, 有時見到lunch menu 係果D乾柴chicken fillet 同corndog我就會逼佢pack lunch, 佢都只係肯帶一份turkey or roast chicken sandwich 再加一份yogurt 同potato chips, 如果叫佢帶粉面飯, 佢真係唔會肯啊!

男爵府

goodsnooky 發表於 22-11-7 03:43
呢度啲Kiwi唔鍾意㗎,好多小朋友都唔鍾意食蕃茄和用蕃茄醬,我個仔同你個仔剛剛相反,如果晚飯我煮煲仔飯 ...

我好難想像鬼仔唔鐘意食蕃茄, 我呢度D鬼仔好鐘意食意大利菜, 有時我煮飯煮意大利醬汁, 佢地聞到就話好香, 流哂口水咁嘅樣, 但我試過有次煮泰菜masaman curry, 咁啱有個鬼仔係度同我個仔玩緊, 佢聞到就同我講:there's no offense but I don't think I will like the food you are cooking . 好彩我個仔鐘意食curry, 如果唔係餐餐都tomato sauce 真係好悶, 我老公同仔一樣日日tomato sauce 都0K, 好得人驚!

大宅

goodsnooky 發表於 22-11-6 11:25
細仔就黎8歲,早餐通常要食一客兩塊麵包嘅芝士火腿蛋三明治,或一隻美式熱狗,加一杯牛奶和一小杯鮮果乳酪 ...

返學都食到咁多野?我個食半塊麵包ja

伯爵府

goodsnooky 發表於 22-11-6 19:35

佢係一個食肉獸,每一餐都冇肉不歡,最鍾意食午餐肉煎蛋 ...

小心,我朋友又係咁,出來做野又冇時間運動,愈來愈肥,三十幾歲巳糖尿
自細養成良好欽食習慣比較重要

伯爵府

goodsnooky 發表於 22-11-7 02:40
咁樣好似唔係好夠營養?

我由細到大都係咁,完全冇問題,
而家仲唔易肥

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

goodsnooky 發表於 22-11-6 14:12
唔算肥,佢有玩游泳和體操,成日跳跳紮冇時停,除咗要做功課嗰陣!

咁就唔洗擔心啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

granja 發表於 22-11-6 19:57
小學既兩三塊麵包,中學既食兩塊麵包加一個電話,或者食電話就算。

食電話

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

goodsnooky 發表於 22-11-6 15:30
早餐冇加蔬菜,我都唔知點樣加落去好,會同啲三文治格格不入,如果佢要食Coco Pops,加啲蔬菜落去會不倫不 ...

白烚椰菜花、紅蘿蔔、粟米粒、青豆、羽衣甘藍加啲沙律醋之類

珍珠宮

bettylovingbb 發表於 22-11-7 03:50
你個仔咁好肯帶保温飯壺, 我個升上grade 3後已經完全唔肯pack lunch, 日日都要食學校cafeteria, 有時見到l ...

小學食物部啲嘢唔食得,細仔係唔會食,佢寧願食我嘅愛心午餐。

珍珠宮

Yanbaby2015 發表於 22-11-7 04:09

返學之前食,佢七點起身,九點先至正式上課,所以大把時間食早餐。

珍珠宮

capricornbb 發表於 22-11-7 06:39
白烚椰菜花、紅蘿蔔、粟米粒、青豆、羽衣甘藍加啲沙律醋之類

今個星期我會試下,謝謝分享

珍珠宮

annie133 發表於 22-11-7 05:21
小心,我朋友又係咁,出來做野又冇時間運動,愈來愈肥,三十幾歲巳糖尿
自細養成良好欽食習慣比較重要
...

謝謝你的關心好在細仔都有鍾意食嘅蔬菜,佢最鍾意食椰菜花同埋西蘭花,有陣時我炒嘅蒜蓉小棠菜佢都會鍾意食,佢話夠Juicy。不過其他中國人嘅菜好似通菜、矮瓜、芥菜,我依隻鬼仔係唔會食嘅。

大宅

goodsnooky 發表於 22-11-6 12:01
可能佢喺學校活動量很大,我唔知佢算唔算肥, 140 cm高,體重大概60磅。

不僅不肥,算係瘦。我小朋友都是7歲幾,身高矮過你仔仔2-3mm,但重5-6磅,望落都是正常身形,你小朋友應該是高高瘦瘦的。

男爵府

goodsnooky 發表於 22-11-7 07:08
小學食物部啲嘢唔食得,細仔係唔會食,佢寧願食我嘅愛心午餐。

我個仔話cafeteria D嘢好好食, 我去過佢學校幾次, 撞正lunchtime, 我見D食物又唔太差仲幾香, 不過份量比較細, 我驚佢食唔飽

珍珠宮

maxm838 發表於 22-11-7 08:41
不僅不肥,算係瘦。我小朋友都是7歲幾,身高矮過你仔仔2-3mm,但重5-6磅,望落都是正常身形,你小朋友應該 ...

我細仔睇落去唔似好瘦,可能着咗衫加上個頭大,所以唔覺得佢瘦,聽咗咁多家長嘅意見,即係佢唔需要減肥,咁都算係一件好事。

珍珠宮

bettylovingbb 發表於 22-11-7 08:46
我個仔話cafeteria D嘢好好食, 我去過佢學校幾次, 撞正lunchtime, 我見D食物又唔太差仲幾香, 不過份量比較 ...

你住嗰個國家嘅學校cafeteria 會比我依度嘅學校好好多,細仔兩個哥哥嘅高中有兩間餐廳,但係兩個哥哥都話嗰度啲嘢好難食,好多家長都向學校投訴話食物供應商唔對譜。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Yanbaby2015 發表於 22-11-7 04:09
我果個淨係食一隻蛋白, 其他乜都唔食...

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

goodsnooky 發表於 22-11-6 14:16
佢啲同學比佢更高大。但係如果同佢兩個哥哥比較,佢係同年紀最高嗰個,仲有係鞋嘅size好大對,未夠8歲已經 ...

你哋應該係高人家族 健康就冇問題。140高60磅反而會唔會輕左啲?不過佢係運動型

珍珠宮

littlefunpig 發表於 22-11-7 10:03
我果個淨係食一隻蛋白, 其他乜都唔食...

吓,你個仔女識咁少嘢點樣頂成日啊?

珍珠宮

占妹 發表於 22-11-7 10:31
你哋應該係高人家族 健康就冇問題。140高60磅反而會唔會輕左啲?不過佢係運動型
...

我絕對唔係高人家族,只不過係三個仔之中佢係同年紀最高嗰個。佢鍾意運動,周圍跑周圍跳,游水體操踩單車玩滑板車,可能就係咁樣成日都叫肚餓。

首頁
23456...7

尾頁

跳至