潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

想問一卡見得人的鑽介要預幾多BUDGET?
起碼要H COLOR以上, 3EX 同NON, 一般要預幾多錢.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

男爵府

Manwah 發表於 22-11-8 17:17
起碼要H COLOR以上, 3EX 同NON, 一般要預幾多錢.
...

我反而想知一般見得人既鑽戒應該最少要咩色、咩要求。

覆返樓主,其實樓上舖,金鋪同大品牌,相差既價格係差好遠的。

大宅

2024年龍年勳章

...

DSI2 3XEN $49900 VS DVS2 3EXN $72,300
你會點揀?

子爵府

8000 發表於 22-11-9 13:10
DSI2 3XEN $49900 VS DVS2 3EXN $72,300
你會點揀?
如果睇BUDGET, 前者, 但要係SI2, 有幾花
因為花的位置好多影響到粒石有幾閃.

D, VS2, 3EX當然係好, 但两者差44%, 仲有枱面幾大都會好大差別, 枱面大, 當然是好的.

子爵府

sip594 發表於 22-11-8 22:06
我反而想知一般見得人既鑽戒應該最少要咩色、咩要求。

覆返樓主,其實樓上舖,金鋪同大品牌,相差既價格 ...

D,E,F 係透明, 當然最閃,

但如果BUDGET有限G,H都可以考慮, 最好VS1,2,少花, 無螢灮係必要的

大宅

2024年龍年勳章

Manwah 發表於 22-11-9 16:09

但如果BUDGET有限G,H都可以考慮, 最好VS1,2,少花, 無螢灮係必要的

咁你心目中budget 係?

子爵府

8000 發表於 22-11-9 16:22
咁你心目中budget 係?

HKD50,000

男爵府

Manwah 發表於 22-11-9 16:09

之前有粒D色vs1 3ex 冇瑩光 但台面花咗d vs F色 vs1 3ex 冇瑩光 而雜質在邊邊。
我諗咗兩星期。

最終係,唔洗諗,一諗就好快比人買走。
但如果呢兩粒再係我面前,我都唔知點選。價錢d色貴d.

子爵府

8000 發表於 22-11-9 13:10
你會點揀?

後者
SI2可以係好花好濛
或者是奶鑽

大宅

2024年龍年勳章

L13 發表於 22-11-11 00:30
後者
SI2可以係好花好濛
或者是奶鑽

靚花SI2,要識得揀,eye clean 先至得

子爵府

8000 發表於 22-11-11 03:57
靚花SI2,要識得揀,eye clean 先至得

所以寧願揀低色少少(E-G),都唔揀SI2

子爵府

回覆 Manwah 的帖子

性價比黎講,可以的話,揀E,F色,因為一拼埋d高色,H 會幾黃架,SI 1 / VS2 eye clean 就可以,祼石大概5萬-5.5,加個普通指托2-3千左右!

男爵府

...

$50K+

https://www.bluenile.com/hk/diamond-search
違規簽名-超版代刪

首頁

尾頁

跳至