自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

初中生,一日到黑iPad, MacBook , 手機,廢寢忘餐睇片WhatsApp,功課做到半夜,朝早三催四請都唔起身,日日勉強喺打鐘前幾分鐘返到學校。(佢學校乜都用iPad,又唔可以唔比佢用)

叫佢冇反應,問佢冇回應,同佢約法三章都冇用,傾又傾過,勸又勸過,閙又閙過。

終於,C6扯哂火同佢大打出手!最後要分開佢兩個

以前可愛嘅小朋友,今日變成妖怪一樣

水晶宮

打交,勸吓你老公唔好咁衝動。

大宅

回覆樓主:

佢自己都後生過,反叛過,而家佢都做緊佢父母嘅角色啫,有咩好勞氣?
唔好話啲後生啦, 啲中年人士咪又係一樣去到邊度都揸住部手機喺度睇,行又睇坐又睇

大宅

回覆樓主:

如果照你咁嘅邏輯去分析,周街揸住部手機嘅都係妖怪, 因為而家嗰個基本上都機不離身

男爵府

罐頭湯 發表於 22-11-14 22:44
初中生,一日到黑iPad, MacBook , 手機,廢寢忘餐睇片WhatsApp,功課做到半夜,朝早三催四請都唔起身,日日 ...

you are not alone.

個個都係咁,經過打完一場交後,以後無打過,依家中學生實在太難教,尢其係仔,要唔理佢,比d教訓佢,如唔叫佢起身,等佢遲到比老師罰,依家中四好一點,補習約法三章,上堂唔聽書自己唔溫習,單靠補習,會全cut去嚇佢,依家會自己係咁2溫下書 ,因為我話唔溫習倒不如放學去m記做part time 搵零用錢。[結論:千奇咪對仔女好]

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

邊夠阿爸打!

大宅

初中生,一日到黑iPad, MacBook , 手機,廢寢忘餐睇片WhatsApp,功課做到半夜,朝早三催四請都唔起身,日日 ...

我個仔又係咁,都唔知點處理好

男爵府

喜歡和屋企件青春期玩人生交叉點 好同壞都隨心傾 條路自己揀.··佢自己知後面嗰句
幼稚園已機不離手 唔用手機無可能

珍珠宮

冷靜!青春期係咁架啦!我地自己年青時做嘅野,父母一樣唔認同,一樣認為我地好難教,但你而家大家咪一樣成熟識諗,係咪!你勞氣只因大家角色已唔同左

青春期細路大部份都係咁嘅樣架啦(由其係男仔), 唔好管佢,唔好勞氣,佢而家又唔係做左d咩野衰野。 keep好關系,上左中5中6, 慢慢佢會乖返好多;但如果呢段時間關系搞差左,佢只會同父母愈走愈遠。

零食狂    發表於 22-11-15 00:03

侯爵府

大個仔喇,唔可以同佢郁手,其實佢仲肯返學、冇周街去已經好好,我仔個同學直程唔肯返學,日日遲到,一係扮病唔肯返,捱咗幾個月後終於要退學,而家都唔知佢點。
我大仔以前都係咁,日日匿埋喺房對住個電話,考試唔溫書,冇得迫,總之佢交齊功課唔好犯校規就算了,升上中四後佢慢慢自己改變,雖然唔算好勤力,但係都比以前做多咗,DSE 自動自覺溫書,自己搵大學資料,而家讀緊大學喇,唔使我操心

希望你老公可以平心靜氣,唔好罵得太多,捱過呢段時間就OK

大宅

回覆樓主:

我果個都係,不過我又鬧下又 "tum"下我都仲忍到佢既,因為自己都年青過,發下脾氣果d都少事,我會由得佢,大家冷靜過後再傾就冇事。我老公見到佢咁,少少野就火滾 ,又話我真係忍唔到佢。我就立刻講句, 你喺佢呢個年紀曳過佢好多倍啦,激到你亞媽死死下咪一樣冇放棄你,佢就自動滅聲

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

越打越衰,慢慢教喎。我個仔一樣。

男爵府

alau2021 發表於 22-11-14 23:13
大個仔喇,唔可以同佢郁手,其實佢仲肯返學、冇周街去已經好好,我仔個同學直程唔肯返學,日日遲到,一係 ...

捱得辛苦!我本來唔火都比佢撻著!傾過我想比佢有時間打機有時間做自己野,我都唔想佢日日對住啲功課,教佢用快速方法做好功課,唔理我!日日放學就hea 到我哋返嚟!

晚晚12:00未瞓,C6已經剷佢,一到呢個時間就閙,問佢啲功課做哂未,原來未!於是喝令要做哂先准瞓(C6自己做嘢成日都做到半夜所以會督住佢做)。於是,睡第二朝早又烏下烏下返學!

我都想比時間佢瞓多啲去娛樂,但佢唔肯配合,因為下年要揀科,再咁落去都唔知點算!

男爵府

cy101 發表於 22-11-14 22:59
邊夠阿爸打!
宜家一代發育好, 隨時係個仔就住父母

我朋友個仔中三已經高180
小六時試過無情力推過個阿爸一下, 個爸爸成個撞埋牆
自始都唔敢太大聲鬧仔

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

you are not alone,我阿哥個仔及女都係咁,又係激到我哥打左佢哋一次,嬲到我哥入左院。都唔知點教佢哋,我都想揾人輔導吓佢哋

珍珠宮

回覆樓主:

電子誘惑好大
自己是中年人節制能力也不佳
空閒狂煲YouTube

侯爵府

2024年龍年勳章

不單青春期,宜家男生女生都是機不離手

男爵府

我仔中一,情況一模一樣,我琴晚又被激到喊 呢個學期功課已經欠交10幾次了,考試只有一科合格,冇救了

侯爵府

罐頭湯 發表於 22-11-14 23:23

捱得辛苦!我本來唔火都比佢撻著!傾過我想比佢有時間打機 ...

功課嗰度可以打電話同佢班主任傾,每日佢未交嘅功課放學留堂做晒佢

大宅

回覆樓主:

而家d細路嘅模式都係咁,佢係咁大個真係唔打得越打越唔聽,我個仔之前都係咁,而家讀大學開始識諗脾氣都會收返少少,但唔鍾意同爸爸講嘢,因為佢話阿爸唔講道理,如果唔聽話只會打。
阿女啱啱升上中五脾氣都大咗,可能佢讀書壓力大,而家佢發脾氣我唔會采佢,等佢自己知衰。上年老公試過頂唔住打咗個女一拍,個女記到今時今日,佢話阿爸唔鍾意咪一拍打埋嚟攞又唔係未試過。
所以對仔女有咩都唔同爸爸講,淨係會同我講。
我唔鍾意體罰,細過老豆覺得我唔聽話就會打,但比佢打完我都係唔會聽。
所以打係解決唔到問題,唔采佢哋最實際,其實我覺得佢哋只要乖乖哋唔好行錯就得

首頁

尾頁

跳至