自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我性格忍唔到㗎,會即時問佢「我係咪有啲咩得罪咗你呀?」睇佢點應

男爵府

回覆樓主:

點解自己做得甘弱勢,人地無視你,咪各自修行啦。唔係你無禮,係人地唔領情,就算弟婦又如何,自己細佬如仲多説話,連佢都無視埋,簡個不知所謂老婆。

子爵府

大臭臭 發表於 22-11-22 00:43
對方係兄弟姊妹嘅另一半
初頭只係以為性格內向比較怕羞,所以我每次都會主動開口打招呼,但對方連最基本嘅 ...

你得罪佢d咩呀? 俾我就玩番佢, 有佢冇你. 有佢場合刻意唔出席, 等爸媽唔妥佢。
等佢成為犯眾憎。
你明明係上把位, 攪到自己變下把位

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

你而家當佢透明唔係無禮貌。呢類親戚算好架啦,我有個姑婆把口臭過我幾日先痾出黎既屎,仲搬弄是非,我娘親忍佢我唔忍架,我有家教但對住佢就用唔著我既個人修養囉,直接x佢架

男爵府

大臭臭 發表於 22-11-22 01:51
佢另一半就係知佢麻煩奄尖腥悶,所以佢另一半永遠做得好到位,盡量唔想影響屋企人嘅關係,我睇見真係覺得 ...

除咗你父母,仲有咩兄弟姊妹係會一齊見面嘅?佢對其他兄弟姊妹/佢哋另一半都好似對你咁?你最好說明才知係咪只針對你!

伯爵府

只需一次打招呼不回, 我就會當佢透明。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

唔會唔開心呀~ 又唔知人地點長大,可能佢對個個人都係咁~ 有 d 人係 cool d 無咁熱情,我做咗自己本分就算。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

nobodyfool 發表於 22-11-22 07:52
唔係成日見唔會理,可能另1個都冇放係心,同枱食飯,各自修行

本來就唔系親人,亦非朋友,對方不理不睬咪算,談唔上委屈,唔明樓主老公心痛D咩呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

對方係兄弟姊妹嘅另一半
初頭只係以為性格內向比較怕羞,所以我每次都會主動開口打招呼,但對方連最基本嘅 ...

照打招呼,叫埋名
等d人知佢冇回應

我男家有一親友,故意同好多家人講,屈我話冇叫佢。起初好多人信,後來幫佢留意,仲話佢(即係我)真係有叫佢,同佢有打招呼

佢就唔敢再屈我。我知佢屈我原因,但佢走去同我奶奶講唔叫佢,奶奶以為我真係冇禮貌

樓主,當佢透明,你冇做錯不要再理佢

男爵府

大臭臭 發表於 22-11-22 01:01
我就係唔想做到好似佢咁無禮貌,亦唔想屋企人難做。你講得岩啊~我每次都覺得好委屈㗎!
...

既然係兄弟姊妹嘅令一半,已經係屋企人,佢不懂禮貌,你懂咪ok, 屋企人大家心裡有數,見面開開心心,只要你做好自己本份,佢唔做,只係佢樣衰,你何必介意呢!

男爵府

大臭臭 發表於 22-11-22 01:06
完全唔會講佢壞話,亦唔想ignore佢。每次聚會後只會同C6呻,佢都好嬲㗎心痛我成日比人蝦,做乜要理佢呢d無 ...

咁又唔好玻璃心..唔係蝦你,佢無視你啫!試左幾次都係咁,你下次都可以一樣,大家互當透明可能見面仲舒服呢!

別墅

唔會委屈自己,當佢透明

伯爵府

無視呢D人啦。
唔洗諗到咁複雜。
佢無禮貌先。
太在意其他人點諗會活得好辛苦。

男爵府

大臭臭 發表於 22-11-22 01:39
最弊佢好識睇人,而我就係咩都擺上臉度。人哋睇到以為我唔鐘意佢咋
...

你都識咁講,回到娘家咪開開心心同爸媽兄弟姊妹傾計開心吓,其中一人只是閒人,no big deal!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我都會以禮待人
等其他人見到都唔會話我冇家教

伯爵府

Xmas吸收勳章

對方係兄弟姊妹嘅另一半

當佢透明算啦,習慣咗就冇嘢,何必令自己唔開心呢

子爵府

大臭臭 發表於 22-11-22 01:51
佢另一半就係知佢麻煩奄尖腥悶,所以佢另一半永遠做得好到位,盡量唔想影響屋企人嘅關係,我睇見真係覺得 ...

個老婆自己揀,明知性格咁都唔放棄
咪家人一齊受囉

我有親戚個老婆又係煩,見高拜見低踩
個親戚為咗家庭融洽,係要送禮氹佢出度家庭活動

男爵府

大臭臭 發表於 22-11-22 01:12
我而家就係咁應對,我覺得就算幾唔鐘意,見面招呼一定要打嘅(最基本嘅manner),但淨係唔同佢講嘢好似我ign ...

呢個世界就係有d咁嘅人.
你話驚俾人以為你大蝦細, 即係你輩份高過佢, 佢應該叫你阿嫂係咪?
人係要互相尊重, 佢都唔識尊重你你更加唔洗理佢. 支持你當佢透明.

侯爵府

唔打招呼啫, 你咪當佢透明, 不至於要好唔開心啩?

子爵府

呢度個個話當佢透明, 息事寧人, 我就唔係咁睇啦, 而家係佢嫁入黎, 仲咁大支野, 令到本來你係呢個家的主人都要看佢臉色, 講真面人地俾, 假自己掉. 以後分開食飯, 唔歡迎佢。

首頁
23456...8

尾頁

跳至