自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

7.6萬?咁少?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

FennieMan 發表於 22-11-25 13:04
佢都儍儍地,問過啲學校未?冇班國際學生,叫啲學校點生存?以大學為例,-個國際學生頂3-4個本地生,疫情 ...

咪系Lor,以我仔想讀果科,本地人一年9800英鎊,國際生32000,一個等於3個,我覺得唔系個個本地生有能力讀,11萬鎊學費唔可能個個比得起,仲要大學起屋企附近先好,否則on top再加住宿費生活費平極要1萬鎊,即系10-20萬港幣一年X 3,學費都話問政府借,生活費唔知借唔借到,無留學生D大學執得,加上留學生消費能力高,點同難民去比。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Horsebbj 發表於 22-11-25 13:26
未正式成為英國國民但已經享用了免費教育, 好多用BNO移居的人都是貪這種福利
...

其實呢啲情況,去世界各地都會俾當地人嫌棄㗎喇,大陸人落嚟香港啲仔女免費讀政府學校,咪等於香港人去英國讀公校囉,點會唔令人討厭呢?

珍珠宮

減齡達人勳章

pauline_c 發表於 22-11-25 13:40
會唔會指國際學生帶去嘅家庭成員?香港國際學生少帶配偶仔女,其他地方嘅國際學生可能多 d,脫歐之後,歐 ...

脫歐後,歐洲學生已經少咗好多,因為脫歐後,佢哋就係國際學生,學費貴好多。
本身讀緊boarding schools 嗰班歐洲人冇影響,因為有錢。最大問題係班本來讀緊state school 嗰班,所以,點解話有幾十萬人離開英國

伯爵府

esmehouse 發表於 22-11-25 12:33
咁少,應該有 2 佰幻喎

2佰幻個個都想走,你估個個都走到咩

珊瑚宮

半生緣 發表於 22-11-25 12:30
比卡超見到唔對路!即轉入境0+3!比人去下旅遊!唔係仲多人走!

相信無乜人會咁無腦, 因為唔可以旅行移民
咁諗的人, 個腦生係邊度

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

mother904 發表於 22-11-25 13:25
BNO未夠5年,未到入籍時間,所謂「已批」,應該是BNO visa,大部份香港人都是批了才起程的
...

我講清楚少少我嘅意思,"已批"係已經係英國籍。依家大量等緊5+1個啲係未批。

水晶宮

半生緣 發表於 22-11-25 12:30
比卡超見到唔對路!即轉入境0+3!比人去下旅遊!唔係仲多人走!

原來移唔移民係因為0+×? ,虧你諗得出

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

麟媽媽 發表於 22-11-25 12:13
7.6萬咁少?啲人成日話香港好多好多人走去英國,但原來只佔香港人口1%?

係囉~仲以為有幾十萬

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

jojo1234 發表於 22-11-25 14:10
2佰幻個個都想走,你估個個都走到咩
有幻想就成事
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024勳章

yuyueng 發表於 22-11-25 13:55
咪系Lor,以我仔想讀果科,本地人一年9800英鎊,國際生32000,一個等於3個,我覺得唔系個個本地生有能力讀 ...

我都奇怪點解先攞國際學生開刀?佢哋學費係英國學校的收入來源,咁搞法啲學校唔嘈?

子爵府

7.6萬係截至今年6月的12個月內,計埋之前同之後,係有十幾萬。

珍珠宮

jon12345 發表於 22-11-25 12:41
好多無錢嘅唔批.

唔會,我朋友冇錢,樓又冇走左去,租埋屋

子爵府

opclk99 發表於 22-11-25 14:22
乜咁多精英去左,
但係英國大臣話大多數係低端人口移入,
乜香港手足原來係低端人囗?

好多新移民,包括BNO人,都係做緊最低時薪或者高多啲啲嘅臨時工,食品廠、貨倉執貨、清潔、包裝或者搬搬抬抬,年收入都過唔到12,500,稅都唔使交,呢啲唔知係咪屬於低端人口

不過其實呢類廉價勞動力嘅新移民真係對英國好大貢獻

opclk99    發表於 22-11-25 20:44

大宅

2024年龍年勳章

希望好似D籌款數字咁, 越嚟越多啦......

公爵府

2024年龍年勳章

cbeyond 發表於 22-11-25 12:17
7. 6萬少唔少d呀,成日話香港人材流失, 少到咁可憐
十二個月內,大約1%香港人口移英

水晶宮

tungking 發表於 22-11-25 13:26
因為有D冇能力(包括我)。

亦有啲如我同先生,唔捨得四大長老,所以唔走。

男爵府

erumic 發表於 22-11-25 12:43
國際學生會交學費,又唔一定有居留權,正常係帶來收入先啱架,點增加佢公營開支?~
...

前年疫情,有一半海外學生離開英國,在外國用zoom 上堂,舊年才回去。
我認識有些學生也因此部分學分不夠畢業,特別是要實習的,要留多一兩個學期補反,
所以說年海外學生增加20萬,不意外。

首頁
12345...6

尾頁

跳至