6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

d人話bb熱氣就會屙粒粒便便,想問下係咪?同埋可能點樣無咁熱氣

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 tinaw8 的帖子

通常便便一粒粒,係有機會喺纖維唔夠或者飲水唔夠,可以俾多啲水佢飲或者食多啲蔬菜水果類,但係奶粉都有機會令到bb 熱氣既,之前隻奶粉搞到bb 便便好硬又一粒粒,轉左食美素金裝之後好暢順,所以keep住食,加固左都無問題👍🏻

別墅

如果bb便便一粒粒,你可能要再留意下便便入面有冇白色顆粒,如果有就可能係消化不良。我仔都係飲樓上媽媽講嗰隻奶粉,每次便便都好暢順,我見奶粉有加HMO幫助腸道健康㗎!不過你可以試吓俾啲水bb飲下先~

大宅

奶粉都有機會令到bb熱氣架,呢樣都要注意下

大宅

fc1102 發表於 22-11-29 08:06

通常便便一粒粒,係有機會喺纖維唔夠或者飲水唔夠,可以俾多啲水佢飲或者食多啲蔬菜水 ...

飲多d水都好d,便便果陣bb都無屙得咁辛苦

別墅

屙粒粒便便應該都係熱氣~BB都應該屙得辛苦嫁. 可以再比多D水BB飲~或者都要睇下係咪飲緊既奶粉同BB唔夾, 我女都係飲美素金裝, 便便一直都無問題

別墅

回覆樓主:

其實都唔一定熱氣先痾粒粒便,大腸缺少水份同纖維都會蠕動唔夠,幫唔到便便形成一條條咁,未加固前可以開稀少少奶粉,加固後飲多d水,我都用開樓上媽咪講果隻奶粉,佢有益生菌成分,bb便便都暢通d。

大宅

之前我個仔都有你講既情況出現 ,後尾轉左上面媽媽講果隻 , 見佢有hmo 益生源之後轉左就好順暢 , 冇粒粒便發生了

大宅

虎到金來勳章

我bb飲美素金裝 唔會好甜又無咁易惹痰 bb唔會熱氣便便都好靚 同埋加固後要俾多少少水佢飲 睇吓會唔會好啲

大宅

回覆樓主:

會唔會啱啱開始加固腸胃未適應?我開始加固時,會加果蓉落去糊仔,平時我會比水bb飲,便便都幾好軟身

別墅

BB 加固後,可以餐與餐之間飲少少水,俾d果蓉俾食下,間唔時可以去藥房買開奶茶俾佢清熱氣,奶粉有時太熱氣,BB消化唔到,便便會谷到一粒粒
我BB 都係食美素金裝,便便去得好好

大宅

其實如果bb痾得好辛苦 同埋口臭 就大機率係奶粉熱氣 有時係消化唔好 積食都會咁 通常都係補充水份 睇下有無改善先 如果無改善又係熱氣 咁就需要轉過其他奶粉了

大宅

老一輩係咁講,我揀左隻有益生纖維嘅奶粉比我小朋友,加固後都無屙硬便便

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果粒粒便,應該係唔夠水,你可以餐與餐之間俾d水bb飲,而且已經開始加固,你可以加d高纖蔬菜蓉好似蕃薯落糊仔到,睇下有冇改善

別墅

回覆樓主:

BB已經超過6個月,除了奶粉已經加固。
如果BB屙粒粒便便,仲要睇是否硬身。可以飲多少少水份及生果幫助排便便順暢。

別墅

我bb都係食金裝,日日都有便便,加固後要補多啲水,水果疏菜都唔少得

大宅

我之前bb都係咁,仲要便便有d一粒粒,之後發現原來係奶粉消化得唔好,之後佢轉左illumx就好好多,無事

大宅

鯊魚家 發表於 22-11-30 18:54
BB已經超過6個月,除了奶粉已經加固。
如果BB屙粒粒便便,仲要睇是否硬身。可以飲多少少水份及生果幫助排便 ...

係呀,之前加左固唔識,無比下d水果蓉bb食,而飲水既份量又無比多d,搞到佢d便便好硬

大宅

橙寶 發表於 22-11-30 17:53
其實如果bb痾得好辛苦 同埋口臭 就大機率係奶粉熱氣 有時係消化唔好 積食都會咁 通常都係補充水份 睇下有無 ...

呢樣我都有聽朋友咁講,好多揀果隻奶粉就無出現熱氣既問題

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至