自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

mmmnnn 發表於 22-11-29 14:54
佢一直想出國讀, 但屋企又擔心近年國外排華好犀利,所以都唔大願意佢出去讀,所以好難選擇
...

如果屋企負擔無問題,佢又有要求,一定比佢去!

唔係自己國家,有邊度唔會排華丫?但去外國讀書,又有邊度會少華人丫 所以所謂排華,有乜好擔心,全世界都有好多自己人囉

珍珠宮

mmmnnn 發表於 22-11-29 16:11
之前有同佢傾, 同佢講:雖然唔係前三大,但能考到港前四大排名都是唔容易的事,都好好喇,讀咗四年再出去 ...

由細到大性情如何?
照你形容性格偏執難開解
可能同好友比較衍生出情緒問題

男爵府

回覆 mmmnnn 的帖子

吾好意思樓主,從你這回覆,吾知點解,我覺得女既抑鬱由屋企引致。
樓主似乎講經濟冇問題,女响香港吾如意好想去外國,樓主用“排華”一個極度老土亦吾現實既原因吾俾女去外國,我係阿女都會極度吾開心。

有好多時見到青少年吾想同父母傾,係知道父母諗既野同佢地既距離大到“講都無用”。

樓主希望你們能好好研究送阿女留學既可行性,比一係出路佢。

別墅

謝謝大家熱心指教,非常感謝,佢嘅性格好獨力, 唔中意粘人個啲

禁止訪問

子爵府

mmmnnn 發表於 22-11-29 12:24
求教大家: 啊女大學四年級,幾年前考到港前四大排名大學,但 不是她心儀的前三大排名,同埋又不是她心儀的 ...

已經讀到year 4,再轉科有啲遲,要重新由year 1讀起又唔抵,所以可以考慮休學一至兩年,休息下,等佢平復情緒再考慮條路點走。

另外,盡量睇私家精神科醫生,因為睇政府精神科醫生,政府有紀錄,恐怕影響入職政府工。

子爵府

求教大家: 啊女大學四年級,幾年前考到港前四大排名大學,但 不是她心儀的前三大排名,同埋又不是她心儀的 ...

我試過用家屬身份了解病情,醫生非常緊張,佢警告如果被病人知道,病人連醫生也不相信,是一件非常危險的事。病人對私隱非常敏感。最後我默默做回平日的自己,煲湯食飯,家人其實需要空間和時間。

別墅

Rhapsody2 發表於 22-11-29 17:34
已經讀到year 4,再轉科有啲遲,要重新由year 1讀起又唔抵,所以可以考慮休學一至兩年,休息下,等佢平復 ...

另外,盡量睇私家精神科醫生,因為睇政府精神科醫生,政府有紀錄,恐怕影響入職政府工。

謝謝你嘅回覆,你分析的非常到位,將來如做政府工,甘樣真係有影響,非常感謝你及大家熱心資訊。

子爵府

牛年勳章

快啲搵專業人士幫手啦!唔好諗咁多啦!

大宅

回覆樓主:

可考慮私家精神科醫生李明冲(沙田ikea果邊)

一定一定一定要即刻睇醫生

人,無法控制明天

有自殺傾向要入急症.但係唔希望有政府記錄, 要氹佢睇私家醫生,

緊急及重要

祝福您們

男爵府

回覆樓主:

如果經濟能力負責到比女女去外國,咁不如休學一年,比她去外國讀下,起碼叫比佢試左先,又可以鬆下,到時再由佢自己決定之後條路點行,此終讀書係佢自己,可必因為讀書嘅壓力攪到最後做出傻事先嚟後悔就太遲了,因為你都識講,宜家讀緊嘅唔係佢自己鍾意,都唔會讀我開心啦!倒不如放手比佢去外國一試又無壞,我身邊都有親戚嘅小朋友或朋友都去外國讀書或工作假期,佢哋都好開心,又有近呢兩年移民去外國,都無話有排華情況,小朋友去到開心上學,放學又約朋友去下圖書館,食下嘢,又運動下,你唔比她試過,又點知她唔習慣或會被排擠呢!

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

我會
1.安排佢睇醫生
2.考慮停學先
3.睇下同佢外遊hea下,輕鬆下,容易傾下計

水晶宮

BK Milk勳章

唔係刺激
係關心

攤開嚟講

水晶宮

我非常明白你感受,我亦經歷緊同樣問題
我囡中六,昨天學校社工打黎,話佢上上下堂衝去廁所自殘,電話中我跟社工都喊左出黎,我囡 whatsapp 話:知道學校打過比我,過兩日先同我傾
我話 你想傾先傾啦… 昨晚要扮無野咁,其實我好似有舊大大石頭壓住心口抖唔到氣,真係好驚好驚好驚
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mmmnnn 發表於 22-11-29 16:11
之前有同佢傾, 同佢講:雖然唔係前三大,但能考到港前四大排名都是唔容易的事,都好好喇,讀咗四年再出去 ...

如果女兒好想出國讀書,而屋企又負擔到但你唔畀佢去,難免佢會唔開心諗埋一邊,香港讀書壓力真係大㗎, 而家女兒有抑鬱,更加唔可以拖要盡快處理。

首先同佢見精神科醫生,食藥穩定情緒先,再搵心理學家輔導佢, 應承佢畢業之後畀佢出國, 唔好再用咩排華去做藉口,可以揀啲排華冇咁嚴重嘅地方, 點都好有抑鬱家人嘅支持先係最重要。

子爵府

女女有冇咩國家鍾意去?兩母女去一次旅行,個人放鬆心情返嚟先慢慢傾

伯爵府

mmmnnn 發表於 22-11-29 14:54
佢一直想出國讀, 但屋企又擔心近年國外排華好犀利,所以都唔大願意佢出去讀,所以好難選擇
...

係佢精神狀態不太好時,不要讓她去外國讀書。慢一適應唔到,又自己一人就容易想埋一邊。。。到時在遠方的父母什麽也幫不上仲慘!(我試過)
勸她看醫生食葯(其實她也知道問題),鼓勵多D説話。。。如説要和她一同走過這個艱難時刻。。。
好番時再考慮出國讀書(如她想,而你又有能力)

禁止訪問

禁止訪問

首頁
34567...11

尾頁

跳至