自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

麻煩最近飛過日本嘅jm可否解答?

1. visit japan web同行人士,除了子女之外,可否幫成人(我C6)一次過填埋?

2. 見佢話俾兩周內出發的人填,可以再提早填定?

3.入境日本時,係咪需要出示每個人的針紙正本?

4.小朋友中過招但已打兩針,可以跟已打三針大人不用核酸檢測證明,但需要上傳針紙到visit japan嗎?

5.回港健申報,可以一個人/一部手机申報同行所有人嗎?

感謝各位

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 22-12-16 12:59
麻煩最近飛過日本嘅jm可否解答?

1. visit japan web同行人士,除了子女之外,可否幫成人(我C6)一次過填 ...

1, 唔可以,我見除了手抱bb之外,1人1手機過關。(因要面容識別開門)

2, 其實幾日前做已經可以,有人試過,早d做定,都唔會即批,都係一星期內先批。

3,如你做完vjweb,冇錯漏,係無須出示,我見有人未完成就過關,在日本入境時,要企埋一邊再上載,所以帶定好的。

4, 唔清楚得唔得,你可以照upload上去,睇吓批唔批

5, 唔可以,1人1機過關

申請呢個web時,係每位入境人仕都會批出3個QR code,留意。

男爵府

耕田妺 發表於 22-12-16 13:36
1, 唔可以,我見除了手抱bb之外,1人1手機過關。(因要面容識別開門)

2, 其實幾日前做已經可以,有人試過 ...
請問係邊3個QR code?
我填完,得入境code同海關申報code
請問爭邊個?
Thanks

水晶宮

畀面勳章

耕田妺 發表於 22-12-16 13:36

2, 其實幾日前做已經可以,有人試過 ...

謝謝你解答,我仔12,佢只打了兩針,咁我同行人士應該填埋佢?定佢都要分開填?

水晶宮

畀面勳章

michellechiu02 發表於 22-12-16 13:50
請問係邊3個QR code?
我填完,得入境code同海關申報code
請問爭邊個?

應該仲有疫苗申報

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 22-12-16 13:54
謝謝你解答,我仔12,佢只打了兩針,咁我同行人士應該填埋佢?定佢都要分開填?
...

個web好似有寫,你睇吓,如果唔見,我建議一人-機,到過閘時,佢同你一齊行前,會有工作人員幫手架。

你個web會有呢3個QR code批比你
attach1/tmp/phpxZQ65S
attach2/tmp/phpJbBFzz
attach3/tmp/php5m1T3f

男爵府

耕田妺 發表於 22-12-16 14:04
個web好似有寫,你睇吓,如果唔見,我建議一人-機,到過閘時,佢同你一齊行前,會有工作人員幫手架。

你 ...

入境審查果個
我顯示唔需要
可能因為係再次入境既外國人?唔肯定!

請問你係咪第一次去日本?
attach1/tmp/php9qMSvN

水晶宮

畀面勳章

耕田妺 發表於 22-12-16 14:04

你 ...

個web淨係話可以幫同行子女登記,冇講幾多歲或者有冇打疫苗

anyway唔該曬你

珍珠宮

michellechiu02 發表於 22-12-16 14:06
入境審查果個
我顯示唔需要

你唔使填入境審查果個?日本人返國先至唔使喎,你係咪一開始已經揀錯咗?

你問我係咪第一次去日本? 係呀,呢個月係第一次

男爵府

耕田妺 發表於 22-12-16 14:16
你唔使填入境審查果個?日本人返國先至唔使喎,你係咪一開始已經揀錯咗?

你問我係咪第一次去日本? 係呀 ...

Del

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 22-12-16 14:09

anyway唔該曬你

我之前旅行社有個教學點填表,我搵吓比你

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 22-12-16 14:09

anyway唔該曬你

http://vjw-lp.digital.go.jp/zh-hant/

水晶宮

畀面勳章

耕田妺 發表於 22-12-16 14:27
我之前旅行社有個教學點填表,我搵吓比你

唔該晒你

水晶宮

畀面勳章

耕田妺 發表於 22-12-16 14:32
http://vjw-lp.digital.go.jp/zh-hant/

我有睇呢個,唔該晒

水晶宮

畀面勳章

michellechiu02 發表於 22-12-16 14:06
入境審查果個
我顯示唔需要

可能click錯咗下面係「是」?
佢話如果有click咗事就會變灰丶冇qr code

attach1_sign/tmp/php1Bd3F0
attach2/tmp/php719jmD

大宅

4. 小朋友中過招但已打兩針,可以跟已打三針大人不用核酸檢測證明,但需要上傳針紙到visit japan嗎?

就算中過,只打過兩針都要有核酸檢測證明

5.回港健申報,可以一個人/一部手机申報同行所有人嗎?
唔係唔可以,但你入境日本時成年人都要一人一機,咁你回港亦無謂做埋係同一部機度啦
感謝各位

水晶宮

畀面勳章

加菲貓 發表於 22-12-16 17:25
4. 小朋友中過招但已打兩針,可以跟已打三針大人不用核酸檢測證明,但需要上傳針紙到visit japan嗎?

就算 ...

4.查過厚生省,18歲以下跟住打齊三針的監護人:可以豁免

attach1_sign/tmp/phpD5ciFa
attach2_sign/tmp/php3hcc4u

大宅

lovelybaby2015 發表於 22-12-16 13:54
...

對!
小朋友如只打了一針、兩針要選沒有接種疫苗
小朋友會係黃色碼,但只要大人係三針藍色碼便可不用做核酸

大宅

anyway唔該曬你

18歲以下都可以啊,同埋18歲以下唔需要打針,但係同行嘅監護人或者家長就要打咗三針先至得,如果家長都冇打針嘅,就全部都要做PC R

水晶宮

畀面勳章

frozen2005 發表於 22-12-16 20:30
對!
小朋友如只打了一針、兩針要選沒有接種疫苗
小朋友會係黃色碼,但只要大人係三針藍色碼便可不用做核 ...

好的謝謝

首頁

尾頁

跳至