自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

而家任何人,包括訪客打科興/伏必態都唔駛錢,我明政府想鼓勵所有喺香港嘅訪客都打針減低對醫療壓力

但全面通關後,相信會有一大批國內人落黎香港打針。我其實支持俾佢哋打,始終都係一家人,幫到抗疫,人情上、倫理上、科學上,都應該幫。

但呢幾年政府為抗疫真係付出咗好多錢,係咪應該係時候為非「香港居民」(無論係國內,還是其他國家)打針收番成本價(疫苗錢+人員人工)?

大家點諗?

珍珠宮

pickballboy88 發表於 22-12-18 08:10
而家任何人,包括訪客打科興/伏必態都唔駛錢,我明政府想鼓勵所有喺香港嘅訪客都打針減低對醫療壓力

但全 ...

同意。
通關後已無要被迫滯留在港的情況而需為那些訪客提供免費疫苗的特殊衛生情況考慮,係應該要停或要收費。

珍珠宮

送比佢哋打
香港疫苗銷情麻麻,又要送樓又谷針又盛

應該肯嚟香港旅遊送比佢哋打起碼每90日嚟四次,住宿酒店購物飲食,際邊利潤激升,即刻變疫針港香港醫療體系、旅遊業靠晒佢

珍珠宮

針買左返來, 香港人又唔打, 俾想打的人打有咩問題

大宅

fanny590 發表於 22-12-18 08:50
針買左返來, 香港人又唔打, 俾想打的人打有咩問題

我支持俾訪客打,但收回成本

唔係要賺,但起碼拎番成本

珊瑚宮

回覆樓主:

應該唔係香港人打疫苗要收費,治療要收費。
香港人無打針, 中左, 要治療, 亦應收回私家醫生/醫院費用
社會應該要正常, 唔應再放太多資源係呢方面。

CHUIPING    發表於 22-12-23 19:47
blackberry    發表於 22-12-18 13:39

大宅

cbeyond 發表於 22-12-18 09:03
香港人無打針, 中左, 要治療, 亦應收回私家醫生/醫院費用
社 ...

同意,香港人唔打針,要去公立醫新冠都要收貴d嘅錢(當然要貴過打左針嘅人)

要用經濟誘因去鼓勵未打嘅人打

如果經各種考慮,都唔打,尊重,但唔好意思,如果你要為新冠病求診,請俾貴d嘅醫療費用

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

應該送比佢地打
橫掂我地入左咁多貨
佢地落黎又可以刺激經濟

珍珠宮

社 ...

非常同意

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

pickballboy88 發表於 22-12-18 08:52
我支持俾訪客打,但收回成本

唔係要賺,但起碼拎番成本

同意呀

見有有色人係香港唔打,移民之後去左第二啲地方比錢+排幾個鐘都打

男爵府

pomanlife 發表於 22-12-18 09:45
同意呀

見有有色人係香港唔打,移民之後去左第二啲地方比錢+排幾個鐘都打

呢啲係咪曱甴

珍珠宮

比佢地打,收返成本

大宅

pickballboy88 發表於 22-12-18 08:10

但全 ...

唔好收啦
我哋買針俾人打,當捐贈、慈善公益,況且大陸人都係我哋中國嘅,同胞互助互愛。
親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

侯爵府

2024年龍年勳章

社 ...

同意,既然鍾南山指出新冠肺炎應改稱新冠感冒,社會要復常,大陸通關後,應該非香港人打疫苗要收費,治療要收費,疫情至今兩年多,政府花了六千多億元抗疫,不應再用納稅的錢去補貼非香港人,現時非香港人到公立醫院看病,收費要比港人貴,同一道理。雖然疫苗已買,表面上不用就可惜,但免費打針,需要額外人手安排及注射,實在加重醫療負担。

伯爵府

搶人才搶遊客
免費打針都係一個誘因

珊瑚宮

kwokdicken 發表於 22-12-18 10:30
搶人才搶遊客
免費打針都係一個誘因

閣下覺得有幾多人才係無打針?
閣下覺得有幾多旅客係無打針?
大部份人根本就係打晒針先去旅行
人才, 好多已經恢復正常, 經常飛, 點會無打針

珍珠宮

回覆樓主:

外籍同港澳台係大陸都要比¥100一針,香港如果一視同仁,所有非公民收返成本都好公道!只要疫苗係高質量,付費唔係問題。
只要通關,相信好多人會落嚟打Pfizer,國內冇得打任何進口疫苗。加上最近爆了好多科興嘅問題,大家對進口疫苗需求越來越大。而且打疫苗肯定需要留1周以上,對刺激香港經濟絕對有好處。

琥珀宮

但全 ...

非香港居民收成本價

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

唔贊成收費, 多啲人打就好, 咩人打都會計入疫苗接種率
希望咁更加有助於推高接種率

珍珠宮

2024年龍年勳章

點敢收呀?疫苗費事少,霸埋醫院床位都唔敢收。

首頁
12345...6

尾頁

跳至