自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Tracyman0801 發表於 22-12-23 00:21
如果係比人放飛機當然唔好受啦
但我地10次有9次半都係由話唔返,然後突然返到去陪老爺,但老 ...
可能老人家想整好送少少, 唔想咁突然上黎乜都無
你地咁樣唔返又返, 咁叫老人家點預備?
我都覺得煩, 話唔返突然殺上黎, 根本百無唔知點咁
你老公whatsapp 老人家佢都費事理
講完又唔一定做, 反口覆舌咁, 做咩要理?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cheung2000 發表於 22-12-23 07:44
咪係囉,兩父子,唔覆message咪打電話問,咁咪唔會發生之後嘅事

我老爺都係咁,唔鍾意臨時改變行程,所以 ...
係囉, 又唔打電話
不過就算打電話個老人家都未必理
根本自己成日都講唔返又返
講返一陣又唔返,
成日改變主意好老土
我同老公去6299度, 未試過一次話返然後放飛機,
真係臨時遲返叫老人家食住等, 但咁耐以黎都未試過, 只會小朋友食先
更加唔會講左話唔返, 臨時見有時間又上去食飯

珍珠宮

littlefunpig 發表於 22-12-23 09:39
係囉, 又唔打電話

我哋好少話返又唔返,但話左唔返就唔敢改口,因為學你話齋老人家見你返嚟想整啲好餸俾孫食,雖然我哋話買外賣上去佢都唔鍾意,試過黑我老公面,自此之後老公怕左

大宅

Fishqqma 發表於 22-12-23 06:28
talk 少2日囉!

係每星期talk少3至4日,短時間無所謂,長期唔得 ,講緊一年得返180日左右一齊,咁不如拍拖算

大宅

LoveCorgi2 發表於 22-12-23 01:00
欣賞你老公咁孝順,好錫你62。咁當然做佢老婆就辛苦啲。另一方面,你62咁嘅態度,除咗本身性格,亦有啲係 ...

多謝jm 其實我都欣賞老公孝順,凡事有好有唔好,自己遷就下,呻完就算

伯爵府

2024年龍年勳章

五年黎樓主都習慣咗
又唔會一個人搬去租既單位
都只係想呻下
咁不如索性退租慳返一萬幾千
要擺野租個迷行倉咪得
留多個錢旁身

大宅

Fishqqma 發表於 22-12-23 06:42
你話搬最後又冇搬?

#1有講 唔重覆啦

侯爵府

Tracyman0801 發表於 22-12-22 23:55
但我老公中午12點有即刻whatsapp老爺講,今晚可以陪到老爺食返,但老爺鬥氣已讀不回。
其實所謂食飯都係出 ...

下次老公有變動直接打電話俾老爺啦,佢發脾氣都可以即刻氹吓佢

你老公已經好好知道放早第一時間搵老爺食多餐,佢要為咗發脾氣連冬至飯都唔想食咪算囉,12點通知夜晚一齊食飯已經時間充足

大宅

weiwei 發表於 22-12-23 06:45
當知道已讀不回,為什麼直接不打電話給老爺問吓?

因為老爺發脾氣,打比佢都無用,可能仲會話多你兩句。佢根本唔係因為miss左信息而唔知,係佢鬥氣要唔食

侯爵府

Tracyman0801 發表於 22-12-23 09:53
因為老爺發脾氣,打比佢都無用,可能仲會話多你兩句。佢根本唔係因為miss左信息而唔知,係佢鬥氣要唔食
...

咁下次有改動你哋兩公婆自己出去撐枱腳啦,唔使理佢,佢應該係知道你老公上心就攞佢嚟發脾氣

大宅

Shellyxlk 發表於 22-12-23 09:49

你老公已經好好知道放早第一時間搵老爺食 ...

其實昨天有同老公傾,聽下佢呻。我有再提出,以後就算突然得閒,都唔好返去陪老爺食,自己一個食算啦,避免有嘈交。如果老爺嘈少陪佢食飯先再諗啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Tracyman0801 發表於 22-12-23 09:46
係每星期talk少3至4日,短時間無所謂,長期唔得 ,講緊一年得返180日左右一齊,咁不如拍拖算
...

結咗婚都唔代表要一年365日黐埋一齊.
你可以自己一星期返去自己屋企2, 3日 relax 下!

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

既然老爺講到咁,你地大條道理唔駛再返去老爺度瞓喇,一星期/一個月先過去食一次飯算喇!唔識做既老人家,我唔會遷就,因為只會愈就愈過份!你老公都應該醒,唔好再咁愚孝喇!

大宅

Shellyxlk 發表於 22-12-23 09:49

你老公已經好好知道放早第一時間搵老爺食 ...

多謝jm理解
不過其實真係唔係冬至飯 係普通食飯 ,因為已經約左其他日子做節。做節飯咁大件事我地唔會隨便彈出彈入。只係普通食飯。

大宅

littlefunpig 發表於 22-12-23 09:39
係囉, 又唔打電話

重申 :我地無試過老爺煮好哂餸然後突然唔返,因為一來唔尊重,二來真係怕佢鬧
最多試過一次話陪佢出去食,但突然有事陪唔到,其餘10次有9次都係本身話唔返黎食,突然返到,陪下老人家。
其實拎今次黎講,本身老公昨晚陪我食飯的,因為佢成個星期無陪過我,但佢突然有得放早,我又放夜,唔想老公等咁耐,我話不如你返去陪下老爺。係我衰多口,認真,以後突然有時間,都叫寧願自己一個人食。

翡翠宮

cheung2000 發表於 22-12-23 09:43
我哋好少話返又唔返,但話左唔返就唔敢改口,因為學你話齋老人家見你返嚟想整啲好餸俾孫食,雖然我哋話買 ...
可能平時樓主老公都係咁
話唔返又返, 跟住老人家又無準備, 買外賣上去食,
我同老公都唔會咁, 老公試過買外賣上去食, 俾99 哦, 做乜出去買呀, 食呢D野..!?
我見咁更加唔會, 買外賣上老人家屋企食,
尤其晚餐, 當佢面食街外野, 都幾唔尊重下, 我從來唔會咁做
我有D 親戚係咁, 成大棚人食飯, 話佢個仔唔食老人家煮既飯
跟住自己買佢果份外賣上去, 好肉酸, 佢自己覺得無野先勁

翡翠宮

Tracyman0801 發表於 22-12-23 10:03
重申 :我地無試過老爺煮好哂餸然後突然唔返,因為一來唔尊重,二來真係怕佢鬧
最多試過一次話陪佢出去食 ...
咁好似當老人家次選, 成日臨時多左時間先返黎
其實咁改變主意法, 真係感覺唔多好, 可以就改下
講左返就返, 唔返就唔好返
唔好成日都 last min 先改變主意
小朋友可能覺得會係驚喜
大人只會覺得你搵我sip 時間, 有時間多先黎

大宅

木土土 發表於 22-12-23 08:58
其實好少事,咁所謂食飯都係出街食茶記,其實你老公唔洗陪老豆,最後你老公自己一個人食有乜問題呢?唔明 ...

我為我老公平反訓先。因為我無寫好詳細。
我。老。公。絕。對。無。嘈。老。爺。
其實我老公唔介意自己一個人食,講真後生細仔怕咩一個人食。係夜晚返到屋企問返老爺咩事,點解唔覆佢信息。老爺就開始黎料,就話老公話唔返又返。我老公已經唔出聲,但老爺仲chur住講落去。
其實我地都心累,如果老爺咁唔鐘意我地彈出彈入,我地決定左以後突然有時間都唔會陪佢食。大家開心。無謂嘈啦

大宅

littlefunpig 發表於 22-12-23 10:04
可能平時樓主老公都係咁
話唔返又返, 跟住老人家又無準備, 買外賣上去食,
我同老公都唔會咁, 老公試過買外 ...

其實老爺好少煮飯架。佢地呢家人都係習慣出去食的。

大宅

littlefunpig 發表於 22-12-23 10:10
咁好似當老人家次選, 成日臨時多左時間先返黎
其實咁改變主意法, 真係感覺唔多好, 可以就改下
講左返就返, ...

係丫, jm們咁講完後 ,所以我地決定就算臨時有時間,都唔會陪老爺食飯啦。各自各食啦。可能老爺會開心啲。
如有老爺嘈少時間陪佢食,先再拆招啦
不過利申,無覺得係驚喜。只係覺得有時間就多陪多人家。真心既。

首頁
23456...8

尾頁

跳至