家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

如何由我的內地中銀戶口 (即大灣區開戶易) 轉錢去我的香港中銀戶口?

平時我係相反方向. 即係由我 香港中銀戶口 轉錢 去 我 內地中銀戶口 , 再由呢個 內地中銀戶口 轉錢去我的 內地支付寶, 用來買淘寶付款的. 用了好多次了, 完美無問題.

今次因為有親戚要俾一筆錢我. 佢把錢入了我的內地支付寶戶口. 我已經成功把錢 提現 入了我的內地中銀戶口 (即大灣區開戶易) . 之後我想用匯款方式, 把錢轉去我的香港中銀戶口, 但 APP 提示我的認証不能做呢件事, 要我親身回內地.

咁我想問, 如果 不親身回內地的話, 我有無方法, 可以在香港, 攞到呢筆在我內地中銀戶口 (即大灣區開戶易) 的錢呢?

別墅

asdqwe 發表於 22-12-31 15:44
如何由我的內地中銀戶口 (即大灣區開戶易) 轉錢去我的香港中銀戶口?

平時我係相反方向. 即係由我 香港中銀 ...

係咪APP要臉部認証?

複式洋房

asdqwe 發表於 22-12-31 15:44

平時我係相反方向. 即係由我 香港中銀 ...

應該要親身去到做,另外就算你去到,我唔知你揸回鄉証做唔做到。

或者你揾返你親戚直接由佢打過去你香港戶口,大陸公民每年有50000 美金額度轉錢出境。

大宅

ryanthebest 發表於 23-1-1 10:20
應該要親身去到做,另外就算你去到,我唔知你揸回鄉証做唔做到。

或者你揾返你親戚直接由佢打過去你香港 ...

請問如喺深圳中銀提取現鈔返港, 每日上限是多少?

複式洋房

janette1668 發表於 23-1-1 11:38
請問如喺深圳中銀提取現鈔返港, 每日上限是多少?

要睇個別銀行,依家銀行攞多個某個額度的現金嘅話要預約。如果你跟人直接帶現金過嚟,每人只可以帶兩萬人民幣現金。

別墅

有入冇出咁款

大宅

回覆 ryanthebest 的帖子

我在 中銀香港 係有 人民幣賬戶
咁我係咪俾我呢個 人民幣賬戶 的賬戶號碼佢, 佢係內地用"滙款"方式, 把錢打向我?

複式洋房

asdqwe 發表於 23-1-1 19:38
回覆 ryanthebest 的帖子

我在 中銀香港 係有 人民幣賬戶

大陸人匯錢出嚟唔可以匯人民幣,只能匯外幣,即係你要揾個大陸人,佢喺當地先用人民幣同政府換港幣先,然後再用銀行系統匯錢去境外包括香港嘅你香港港幣戶口。

由於人民幣唔係自由兌換,所以最難係點用人民幣合法地換到港幣,一般大陸公民一年換$50000人民幣等值嘅外幣,政府基本上唔會點理,即係你寫乜原因佢都會換俾你,再多就要審批,例如你個仔女出國讀書,有晒學費單証明,又例如個大陸人要移民,有晒文件,咁就換幾百萬都得。

男爵府

回覆樓主:

長知識了,謝謝。

大宅

ryanthebest 發表於 23-1-1 23:18
大陸人匯錢出嚟唔可以匯人民幣,只能匯外幣,即係你要揾個大陸人,佢喺當地先用人民幣同政府換港幣先,然 ...

咁我要俾我 中銀香港的港幣賬戶號碼資料佢? 而唔係俾我 中銀香港的人民幣賬戶 號碼資料佢? 因為跟你講, 佢係要先在內地買港幣後, 把呢呢港幣滙出至我的香港戶口?

複式洋房

asdqwe 發表於 23-1-2 10:32
咁我要俾我 中銀香港的港幣賬戶號碼資料佢? 而唔係俾我 中銀香港的人民幣賬戶 號碼資料佢? 因為跟你講, ...

係呀,先揾方法換咗港幣先,再打錢去你香港港幣戶口

大宅

回覆樓主:

內地中銀直接匯款至香港中銀, 吾同人名都得,計當日匯率自動折左港紙。我試過大額30萬都得。

大宅

回覆 Jandr 的帖子

30萬, 一次過?
收幾多手續費?

大宅

asdqwe 發表於 23-1-4 21:17
回覆 Jandr 的帖子

30萬, 一次過?

一次過,好似100蚊以內,你去中銀網站睇下跨境匯款。

大宅

謝. 結局係:

國內朋友由浦發銀行發起滙款港幣5500去我香港中銀港幣賬戶.

2日後到賬, 見到係港幣5300.

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

ryanthebest 發表於 23-1-1 23:18
大陸人匯錢出嚟唔可以匯人民幣,只能匯外幣,即係你要揾個大陸人,佢喺當地先用人民幣同政府換港幣先,然 ...

係相等於5萬美金

複式洋房

小肥§澄 發表於 23-1-7 11:51
係相等於5萬美金

係。打錯咗:p

首頁

尾頁

跳至