自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

應該太大唔可以當hand carry上機, 請問有無試過寄艙?有dd驚掉爛

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ganggang 發表於 23-1-2 15:03
應該太大唔可以當hand carry上機, 請問有無試過寄艙?有dd驚掉爛

一定要寄
我仔樂團去交流都係成隊人排隊寄樂器,d鼓大大個無可能手提啦
呢個時候慶幸佢吹長笛

男爵府

牛年勳章

ganggang 發表於 23-1-2 15:03

試過。要用bubble 紙包好再寄艙。
長號老師應該識得包

珍珠宮

好媽媽勳章

babycei 發表於 23-1-2 15:42
試過。要用bubble 紙包好再寄艙。
長號老師應該識得包

唔該晒,個長號本身用個保護背袋裝,平時帶出帶入好似書包果種皮袋ok掛

珍珠宮

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-2 15:26
一定要寄
我仔樂團去交流都係成隊人排隊寄樂器,d鼓大大個無可能手提啦
呢個時候慶幸佢吹長笛

請問使唔使事先同airline 講?

男爵府

牛年勳章

ganggang 發表於 23-1-2 16:05
唔該晒,個長號本身用個保護背袋裝,平時帶出帶入好似書包果種皮袋ok掛
...

我哋用原廠嘅膠盒,再加大bubble紙

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ganggang 發表於 23-1-2 16:06
請問使唔使事先同airline 講?

你可睇睇
https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/baggage/musical-instruments.html

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

ganggang 發表於 23-1-2 16:05
...

書包咪即係軟袋?
一定要用硬盒

珍珠宮

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-2 16:51
你可睇睇
https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/baggage/musical-instruments.html

唔該晒

珍珠宮

好媽媽勳章

小倩 發表於 23-1-2 20:56
書包咪即係軟袋?
一定要用硬盒

硬尼龍好似行李箱質地應該算硬掛

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

間間 airlines 唔同,買飛前問清楚,因為有啲會要求個客買多個位嚟放樂器。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

ganggang 發表於 23-1-2 21:58
硬尼龍好似行李箱質地應該算硬掛

我仔有2支小號
一支二手無盒,一支yamaha原盒
原盒太大太bulky,所以用嚟放二手嗰支
之後買咗個纖維盒平時孭返學用
我見佢個小號阿sir用硬喼款

通利見到嘅纖維盒似圖4
attach0/tmp/phpSvKvOS
attach1/tmp/phpBWxnwk
attach2/tmp/phpGOMleM
attach3/tmp/phpRwcJWd