想生BB

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

玩具勳章

子宮內膜有息肉,小於1cm,沒有異常出血應該割嗎?已經問左2個醫生,都想聽下jm分享

大宅

chingnc 發表於 23-1-3 18:04
子宮內膜有息肉,小於1cm,沒有異常出血應該割嗎?已經問左2個醫生,都想聽下jm分享 :fortuna ...

ivf 抽卵個時,應該會同你講粒瘜肉會唔會影響著床。我嘅情況係都係細細粒,但無論公立定私家都叫我切左佢,否則非常影響放胎著床成功率。
你d醫生點講先?

大宅

我放胎前都有割息肉

珍珠宮

玩具勳章

annielo2002 發表於 23-1-5 22:30
ivf 抽卵個時,應該會同你講粒瘜肉會唔會影響著床。我嘅情況係都係細細粒,但無論公立定私家都叫我切左佢 ...

我兩個都係私家,未睇公立,1個就話會好影響,話在宮腔好入的位置,另一個個再照,之前睇唔到,請問你最後邊度做,康復期幾耐?

珍珠宮

玩具勳章

紫葡萄 發表於 23-1-5 22:57
我放胎前都有割息肉

請問抽卵前定後?

大宅

chingnc 發表於 23-1-6 09:11
我兩個都係私家,未睇公立,1個就話會好影響,話在宮腔好入的位置,另一個個再照,之前睇唔到,請問你最後 ...

如果你打算做ivf,而睇下問題出於男方定女方,如果係男方問題,不如開針抽卵後先做手術,麻醉做手術都要時間恢復。
如果係女方問題,做左手術可以試下自然,因為瘜肉絕對有機會影響著床。
如果比較細粒,唔同時期照陰道超聲波會有影響,排卵期前照會準確d, 內膜唔會太厚。
我係港安做,under出面私家醫生,3.5萬左右可claim保險,因為準備放胎做埋蘇刮。

大宅

chingnc 發表於 23-1-6 09:12
請問抽卵前定後?

抽卵後,放胎前

複式洋房

子宮內膜有息肉,小於1cm,沒有異常出血應該割嗎?已經問左2個醫生,都想聽下jm分享 :fortuna ...

我d小瘜肉加埋有0.4cm, 做完手術一月休息,一個月食藥人工週期放胎。醫生話唔割都得,但割左冇後顧之憂。手術後有些小M痛感,有些血(幾天). 割後最好在2-3個月內放胚,因瘜肉會再生長出來

複式洋房

我係台灣做ivf。醫生建議放胎前做宮腔鏡。當時入面有2粒瘜肉。我即時決定切埋。因為醫生話果個位係放胎。瘜肉影響著床。過程冇麻醉。亦都唔痛

複式洋房

eelainee 發表於 23-1-25 17:35
我係台灣做ivf。醫生建議放胎前做宮腔鏡。當時入面有2粒瘜肉。我即時決定切埋。因為醫生話果個位係放胎。 ...

我係抽卵前做的

大宅

我4月IVF, 今個月才照到有粒瘜肉,
醫生都係建議我抽卵後才做手術

珍珠宮

玩具勳章

annielo2002 發表於 23-1-6 10:51
如果你打算做ivf,而睇下問題出於男方定女方,如果係男方問題,不如開針抽卵後先做手術,麻醉做手術都要時 ...

首先謝謝你花時間回覆。基本野都check左是無問題,睇左4個醫生,只係Dr Lam話照到有陰影佢估計係瘜肉,係宮腔比較入既位置。錢唔係考量之一,我係怕麻醉同手術後既副作用個d。1年前做過宮腔鏡,一路都有照陰照都叫醫生特別睇下有無咩問題,Dr Mo都話完全無事,好突然

珍珠宮

玩具勳章

eelainee 發表於 23-1-25 17:35
我係台灣做ivf。醫生建議放胎前做宮腔鏡。當時入面有2粒瘜肉。我即時決定切埋。因為醫生話果個位係放胎。 ...

謝謝你回覆。香港醫生話要全身麻醉,fast acting話無野,點解台灣可以唔使麻醉 仲未決定到,我唔想過度消耗身體

珍珠宮

玩具勳章

amelie522 發表於 23-1-26 09:25
我4月IVF, 今個月才照到有粒瘜肉,
醫生都係建議我抽卵後才做手術

醫生有無講咩原因,甘咪一定要放雪胎?

珍珠宮

玩具勳章

ATcheers 發表於 23-1-22 09:39
我d小瘜肉加埋有0.4cm, 做完手術一月休息,一個月食藥人工週期放胎。醫生話唔割都得,但割左冇後顧之憂。 ...

點解醫生話無後顧之憂?會再生架喎,手術始終有風險,又要麻醉,Dr Lam話休息2,3日,原來要抖成個月。請問你係咪搵番ivf個醫生定另外搵醫生?

複式洋房

chingnc 發表於 23-1-26 16:11
謝謝你回覆。香港醫生話要全身麻醉,fast acting話無野,點解台灣可以唔使麻醉 仲未決定到, ...

香港要全身麻醉?係咪唔同手術呢。我做果個係宮腔鏡。過程完全唔痛架只係有小小谷谷地既感覺。一路照一路話比我聽邊粒係瘜肉。如果係有機會影響著床。唔好去冒呢個風險

複式洋房

chingnc 發表於 23-1-26 16:15
點解醫生話無後顧之憂?會再生架喎,手術始終有風險,又要麻醉,Dr Lam話休息2,3日,原來要抖成個月。請 ...

無後顧之憂是如果唔成功,一定唔關瘜肉事,可以諗其他方案。瘜肉手術係小手術,手術後休息2-3日不做劇烈運動,手術後放胎就要等一個月。我手術後休息1個月然後一個月準備人工週期,共兩個月後放胎(但冇成功,冇著床) 。我Ivf醫生和子宮瘜肉手術是同一醫生。

禁止訪問

複式洋房

其實要睇你瘜肉位置,如果醫生話大同影響著床就割,我個人經歷係冇再割
我上年頭開始睇生育科醫生,醫生見到有瘜肉s,年頭做手術割左幾粒,之後都要休息一個月,之後做iui fail
9月開針做ivf,10月抽卵,抽完覆診時醫生照左好耐話我有一粒0.4cm 喺子宮頂嘅瘜肉,話standard 講法有瘜肉會低50%chance 著床,我自己覺得佢照咁耐先睇到又細,而且我做完手術又要調理身體,所以冇割,最後ivf 照放胎bingo左

大宅

割左就有左

首頁

尾頁

跳至