自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

waic 發表於 23-1-20 06:21
我係人哋亞媽,我覺得你講得好啱
識得咁樣諗嘅父母先會睇得開
...

有時同我仔傾計,佢話想婚後同我兩公婆住,亦講過移民問題既,佢話我地唔移佢唔會諗移。

知佢咁諗,我即時表示若佢結婚,就佢兩公婆自己住喇,大家都有空間好,至於移唔移民問題,我希

望佢唔好 以父母為先,應以自己既前途為先喇,我地唔想成為佢既心理負累,佢想做咩就做,只要唔

危及自身、唔犯法就得。

我作為父母,仔女幸福,係我最開心既。

而且,仔女大晒,我同老公都想好好享受下兩人世界喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

72leelily 發表於 23-1-20 07:41
我都認為大家性格不同
一齊住易有磨擦無乜好結果
除非有2千呎大屋有工人會好少少

其實講到尾最緊要有錢,有朋友,有社工跟。
你睇余慕蓮,羅蘭姐,uncle Ray 佢地都係獨居老人
有仔女都末必有佢地過得好

珍珠宮

my005 發表於 23-1-20 07:56
有時同我仔傾計,佢話想婚後同我兩公婆住,亦講過移民問題既,佢話我地唔移佢唔會諗移。

知佢咁諗,我即 ...

係呀,我仔之前都一直話要同我住,仲話唔一斉住都要住隔離,我話如佢老婆又話要同自己媽住,如果個個係咁,真係4大長老一斉住咩

所以老人家要識做,一斉住唔係講咁易,打晒交都似

珍珠宮

my005 發表於 23-1-20 07:56

知佢咁諗,我即 ...

其實成日諗靠仔女,不如留多啲錢自己兩老互相扶持

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

waic 發表於 23-1-20 08:06
其實比裏面成日諗靠仔女,不如留多啲錢自己兩老互相扶持

係呀,唔好諗住靠邊個,靠自己最好既。

父母對子女既愛,我覺得並唔係留住佢响身邊既,而係想佢高飛,去搵自己既理想,去搵屬於自己既

幸福,我地唔想成為佢既牽絆。

dougiewoodie    發表於 23-1-24 11:23
洋蔥頭媽咪    發表於 23-1-20 09:36
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

JoeyYung1234 發表於 23-1-20 05:02
香港本身係畸型既地方,因為地方太細,
即使子女長大後都唔會住得太遠,最多係新界至香港島既距離,
原生 ...

男爵府

JoeyYung1234 發表於 23-1-20 03:00
都無辦法,仔女大咗有自己既世界,
係香港咁細既地方,原生家庭先會成日見面,
就算係中國大陸,大把老人都 ...

美國一樣,大部分分散嘅家庭都係聖誕節先聚集見面嘅。國家地方大,就算大學已經會去另一個州讀,工作又係,或者嫁人搬去第二個州。

珍珠宮

amazing 發表於 23-1-20 07:22
話分兩頭說、孝順是好.但你生仔女出來有冇問過佢想唔想出世? 從來生仔都係一個自私的行為.
...

從來生小朋友就係自私兼大洗,最大洗唔係買名牌而係生仔。

珍珠宮

my005 發表於 23-1-20 08:20

父母對子女既愛,我覺得並唔係留住佢响身邊既,而係想佢高飛,去 ...

早年我姨生女去澳洲讀書,留左7年,我家姐叫佢唔好返,想佢入藉,想佢飛遠啲睇多啲,第日有撰擇,父母係無私為仔女。後尾係個女自己鐘意返香港發展

珍珠宮

waic 發表於 23-1-20 07:57
其實講到尾最緊要有錢,有朋友,有社工跟。
你睇余餘慕蓮,羅蘭姐,uncle Ray 佢地都係獨居老人
有仔女都 ...

小康行動不便有社工跟都好好
有仔女未必一定安享晚年
翁美玲仲早過佢媽走
識個獨生子狀元事業有成
30歲時癌症早走一步
另一家80年代移民多倫多
個仔婚後住父母附近5x猝死
新抱隨即賣樓帶個孫搬回女家

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

opclk99 發表於 23-1-20 03:01
上個月個老同事一家去左多倫多,
又係掉低老豆老母,
多倫多凍到痴肺,

如果香港經濟各樣漸漸變好,或許會有回流潮?

opclk99    發表於 23-1-20 10:32

子爵府

珍珠宮

my005 發表於 23-1-20 08:20

父母對子女既愛,我覺得並唔係留住佢响身邊既,而係想佢高飛,去 ...

有啲父母又驚仔女飛左出去唔返,唔照顧自己,呢啲其實生之前諗清楚,生仔女根本唔係為防老,要防老儲多啲錢仲好

dougiewoodie    發表於 23-1-24 11:23

男爵府

大力大力 發表於 23-1-20 05:23
父母年老、想子女孫兒在身邊、是情諸勒索?

那父母生了子女、不是一様盡力照顧20年(大學畢業)長大成人 ...

父母有冇諗過自己仔女係咪想來呢個世界呢?有啲人覺得生活不如意、辛苦、比其他人比下去,就會埋怨自己點解要出世,好多時都係父母一相情願,仔女長大有自己思想,想去侯號事,過自己想要嘅生活,父母應該放手,唔係要佢哋感恩、或者到時到侯問候探望囉。
仔女長大後有自己生活,父母唔應該再有其他期望囉,做唔到就不考咩。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

168138 發表於 23-1-20 08:24
美國一樣,大部分分散嘅家庭都係聖誕節先聚集見面嘅。國家地方大,就算大學已經會去另一個州讀,工作又係 ...

係呀!
三藩市飛紐約,要五六個鐘;香港飛北京都要三四個鐘

珍珠宮

大力大力 發表於 23-1-20 05:23
父母年老、想子女孫兒在身邊、是情諸勒索?

那父母生了子女、不是一様盡力照顧20年(大學畢業)長大成人 ...

情緒勒索,應該係個別極端例子。
做父母要開明,但一樣要灌輸仔女孝義觀念。我好傳統,仔女由細到大,我都教佢地珍惜父母,要孝順。

仔女長大後,會有自己世界,未必成日見,但仔女一定要記掛父母,喺心中父母有一個重要位置,而唔係仔女長大後飛走,視作理所當然。

山吹    發表於 23-1-20 12:13

大宅

waic 發表於 23-1-20 06:21
我係人哋亞媽,我覺得你講得好啱
識得咁樣諗嘅父母先會睇得開
...

我都係好似你咁諗
身邊人話到個仔大左你就唔得咁諗了

我希望到老到做到你咁

珊瑚宮

waic 發表於 23-1-20 08:28
早年我姨生女去澳洲讀書,留左7年,我家姐叫佢唔好返,想佢入藉,想佢飛遠啲睇多啲,第日有撰擇,父母係無 ...

呢句一直係我既諗法:這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就

是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

waic 發表於 23-1-20 08:03
係呀,我仔之前都一直話要同我住,仲話唔一斉住都要住隔離,我話如佢老婆又話要同自己媽住,如果個個係咁 ...

我同d仔講,將來結婚一定要搬出去,我無可能同新抱住,無謂遷就勉強

子爵府

牛年勳章

JoeyYung1234 發表於 23-1-20 05:02
香港本身係畸型既地方,因為地方太細,
即使子女長大後都唔會住得太遠,最多係新界至香港島既距離,
原生 ...

認同。仲有好多冇結婚或者冇生仔女嘅人,佢哋都係咁過埋下半世。

首頁
12345...18

尾頁

跳至