想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

果種難受真係自己先知..
上年第一次小產,6週幾流血再排咗出黎,覺得自己係之前同老公鬧交,動咗胎氣,令佢4週停咗生長。

等咗一年終於返黎,點知又係6週幾流血,入到醫院檢查已經排咗出黎,今次係3-4週果陣中咗covid,唔知有冇關係。

但自己直覺,兩次都係6週幾小產,覺得好奇怪,打算去驗染色體同免疫力問題,想問大家係邊度驗?

如果驗倒樣樣野都冇問題…真係唔知有冇勇氣繼續試…另外我都幾瘦下,165cm47kg,唔知有冇關係?雖然見好似陳凱琳果啲咁瘦都生3件…

有冇同路人比下意見?啱啱小產真係好depress…

水晶宮

回覆樓主:

小產3 次
3 次都係去到9 週有心跳大細正常之後突然停
估3 次的bb 本身染色體或結構有問題,我無再深究,亦無再check
之後將所有大女的bb東西都賣/捐走,無計排卵日子之下只行埋一次,就成功生咗細女

總結心得係- 平常心,係你嘅自會係你嘅

複式洋房

Nbs 發表於 23-1-25 23:07
小產3 次
3 次都係去到9 週有心跳大細正常之後突然停
估3 次的bb 本身染色體或結構有問題,我無再深究,亦 ...
其實我第一次係未計劃,第二次係有計劃但冇刻意計排卵,雖然冇咗第一次,大家個心都係好想要。
你好勇敢呀,咁多次都仲敢繼續嘗試,我好怕好怕下一次中倒,但又係一樣嘅結果…

水晶宮

Alletsy 發表於 23-1-25 23:27
其實我第一次係未計劃,第二次係有計劃但冇刻意計排卵,雖然冇咗第一次,大家個心都係好想要。
你好勇敢呀 ...

平常心,好多嘢都唔係你控制內
不過經過左3次之後,我再懷孕時,未過三個月我地基本上都冇任何感覺無任何planning(例如邊個湊,屋企房點分佈等)無任何期待

大宅

Alletsy 發表於 23-1-25 18:04
上年第一次小產,6週幾流血再排咗出黎,覺得自己係之前同老公鬧交,動咗胎氣,令佢 ...

我第一次大概9-10w胎停無原因,第二次成功生產,第三次20w胎停,免疫系統問題供唔到血,醫生話係短期,之後驗血都無事,高齡,仲考慮緊會否再懷孕

複式洋房

astroboy31 發表於 23-1-26 15:10
我第一次大概9-10w胎停無原因,第二次成功生產,第三次20w胎停,免疫系統問題供唔到血,醫生話係短期,之 ...
你係自己去驗,知道有免疫系統問題?如果係可唔可以話我知係邊有得驗,thanks
我見有啲jm免疫有問題,懷孕後即驗血睇下免疫有冇問題

大宅

Alletsy 發表於 23-1-26 15:40
你係自己去驗,知道有免疫系統問題?如果係可唔可以話我知係邊有得驗,thanks
我見有啲jm免疫有問題,懷孕 ...

我係政府醫院藥引時,免費驗晒我同先生晚血,胎,胎盤等等⋯

複式洋房

astroboy31 發表於 23-1-26 17:30
我係政府醫院藥引時,免費驗晒我同先生晚血,胎,胎盤等等⋯
咁起碼知道咗個原因,下次再有嘅時候可以盡量避免

大宅

Alletsy 發表於 23-1-25 18:04
上年第一次小產,6週幾流血再排咗出黎,覺得自己係之前同老公鬧交,動咗胎氣,令佢 ...

小産兩次 六週內自然流 兩次隔左年半

第二次今年三月 平常心 五月bingo

頭十二週流産率係勁高,自然流失係基因問題多,幾閒既一件事

Hormones 會另你好大反應 係好正常

如果受到精證明你同先生無結構問題

頭十二週就算唔中covid都係好大機會小産,大自然將唔好既受精卵排走

唔好刻意做啲咩,正常生活,用排卵紙 好易又中。

不用太難過!快快做checkup求安心 (但你上年一次今年隔左禁耐一次,仲要禁早期應該無咩特別,單純概率問題)

複式洋房

fifi3388 發表於 23-1-26 18:21
小産兩次 六週內自然流 兩次隔左年半

第二次今年三月 平常心 五月bingo
你兩次都6週內流,冇去做checking?
因為咁樣令我好怕下一次又再係咁…

我係2022年1月流,避孕到6月再試,半年後再中,然後2023年1月流,我唔知叫唔叫耐

大宅

Alletsy 發表於 23-1-26 19:00

如果你信免疫問題,又有時間飛, 可以去台灣愛x 找翁醫師。佢可以抽血睇下咩問題再跟進。 有時免疫問題係母體攻擊胚胎, 香港做法唔會做任何野,由母體去試。台灣就會試用藥,睇下保唔保到個胎。

香港都聽講有得驗免疫,但香港醫生唔太信, 所以都係無咩幫到手。你可以爬文睇下之前d 人分享。

大宅

Alletsy 發表於 23-1-26 19:00

兩次係6周內自然流,無做checking

自然流機率俾我地想像中高

就算check晒無問題 下次仍然有自然流既概率

如果連續三次都流産 就一定一定要check

而家可以去私家睇一次婦科問專業意見,當自己好多擔心,最好唔好胡思亂想,直接信醫生同只聽醫生嘅說話。一個醫生你唔信問夠兩個醫生。

複式洋房

Nbs 發表於 23-1-25 23:43
平常心,好多嘢都唔係你控制內
不過經過左3次之後,我再懷孕時,未過三個月我地基本上都冇任何感覺無任何p ...

你頭3個月,有無流啡,其他不適?
有睇西醫定中醫安胎?

水晶宮

MMK310 發表於 23-1-28 15:37
你頭3個月,有無流啡,其他不適?
有睇西醫定中醫安胎?

3 次都無流啡無任何不適無任何先兆
第二同三次有食西醫安胎藥,第三次有食埋亞士匹靈
3 次小產之後再懷孕,頭三個月有食西醫安胎藥,成個孕期有食亞士匹靈
我唔食中藥的

複式洋房

Nbs 發表於 23-1-28 15:54
3 次都無流啡無任何不適無任何先兆
第二同三次有食西醫安胎藥,第三次有食埋亞士匹靈
3 次小產之後再懷孕 ...

西醫安胎用過什麼方法?
你睇邊過西醫?

水晶宮

MMK310 發表於 23-1-28 16:12
西醫安胎用過什麼方法?
你睇邊過西醫?

安胎藥duphaston
大部份婦產科醫生都有啦 (政府就無)

大宅

我總共懷孕6次:
1)17週結構問題引產
2)7週自然流產
3)***成功生仔***
4)化學懷孕
5)8週胎停塞藥流產
6)***成功生女***

生左個仔後隔6年再試,再經歷左第4同5,知有第6次時6週去產檢然後拎安胎藥+阿士匹靈,剛剛23/1成功生左囡囡。

複式洋房

cwl0313 發表於 23-1-28 19:41
我總共懷孕6次:
1)17週結構問題引產
2)7週自然流產
第6次點解會食阿士匹靈嘅?

大宅

薄血藥,可以令血稀d, 供血到個胎。 香港會開俾孕婦減低妊娠毒血風險

大宅

Alletsy 發表於 23-1-29 01:13
第6次點解會食阿士匹靈嘅?

同上面講既一樣,胎兒血管好幼,食左少量薄血藥會供血好D。

雖然會唔開心,但我相信始終有日佢會返嚟,加油!

首頁

尾頁

跳至