自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

CMMANDY 發表於 23-1-28 08:50
回覆 cy101 的帖子

唐記包點絕對不適合糖尿病人,升糖快無益,仲要早午都食佢?
我一型糖尿病人,見過數次營養師,飲食要每餐有纖維,蛋白質,適量碳水化合物。老人家可以無咁嚴格,但都唔可以為方便求其食野,晚餐都無蛋白質。

珍珠宮

CMMANDY 發表於 23-1-28 09:55
現在老人家正在住院, 多謝妳提議, 打去同姑娘傾下先
公院?醫院嘅食物好難會有營養

公爵府

牛年勳章

cy101 發表於 23-1-28 09:02
佢冇心機煮,你係自己屋企煮完帶埋俾佢啦!另外幫佢整定餸,一蒸就食得!

一個人住又真係未必有心機整食 ...

, 我整左羅漢齋給她, 她說太多, 拎d 回家, 吾好浪費, 令我有點被拒絕的感覺

公爵府

牛年勳章

wan_sosin 發表於 23-1-28 10:03
唐記包點絕對不適合糖尿病人,升糖快無益,仲要早午都食佢?
我一型糖尿病人,見過數次營養師,飲食要每餐 ...

wan_sosin , 可以提供小提議我嗎? 例如妳吃什麼早午晚, 是安全的

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

CMMANDY 發表於 23-1-28 10:12
wan_sosin , 可以提供小提議我嗎? 例如妳吃什麼早午晚, 是安全的
早餐食烚蛋最好,老人家要食夠蛋白質,肌肉先有力支持體重。 食原型食物,烚番薯,烚粟米(少量). 麥皮加 d 奶。糖尿要少食多餐。餐後要多做運動,行下公園都好。吾好食易升糖食物,唐記飽吾得。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

CMMANDY 發表於 23-1-28 08:19
老人家, 血壓100 49

老人血壓一般偏低
你覺得因為唔夠營養未必係
你覺得定醫生都肯定,
如果醫生都肯就問醫生有咩可以幫助,
老人有糖尿病,較容易影響其它器官,
會唔會影響到腎同肝,飲食不同,
如果腎有影響,食雞蛋係不能多。

至於你煮齋老人話多,有被拒絕感覺,
一個老人胃口細好正常,呢個都唔係咩問題,
照顧一個長患病老人係同湊b一樣咁勞心勞力。

珍珠宮

CMMANDY 發表於 23-1-28 10:12

25樓所講嘅都好好,早餐燕麥加奶,加鮮奶,低糖奶粉,無糖豆漿都可以,也可以加入黑芝麻粉,高鈣。再加隻拾蛋營養已好好。
午晚餐都要有菜,蛋白質可以雞絲,瘦肉絲,魚,豆腐。
舉例,午餐一個菜加一碗雞絲麵/米線。晚餐一個菜,蒸魚,半碗飯。
豆類也營養豐富,青豆也是蛋白質高,也容易食,隨意加啲青豆落飯餸也很好。鷹咀豆也很適合糖尿病人。
白飯其實升糖快,(我係只會食紅米糙米飯) ,但基於老人家大多數習慣食飯,都唔緊要,始終咁大老紀唔需要太過嚴格。
有時老人家間中想食下鍾意嘅野食,有胃口食即管比佢食,唔食過量無問題。

公爵府

牛年勳章

Tabo63 發表於 23-1-28 10:25
早餐食烚蛋最好,老人家要食夠蛋白質,肌肉先有力支持體重。 食原型食物,烚番薯,烚粟米(少量). 麥皮加 d ...

謝謝妳提議, 我記入電話中, 方便自己記錄謝謝

公爵府

牛年勳章

回覆 hoho0728 的帖子

上年年頭, 血壓係135, 估吾到一年後, 會100 , 我已抄低問題問醫生, 少食多餐, 她連半小時前的記憶也差哂, 真是要耐性和陪伴多些

公爵府

牛年勳章

wan_sosin 發表於 23-1-28 11:05
25樓所講嘅都好好,早餐燕麥加奶,加鮮奶,低糖奶粉,無糖豆漿都可以,也可以加入黑芝麻粉,高鈣。再加隻 ...

wan_sosin,

雞絲和肉絲, 約, 二湯匙也可嗎? 我試下整, 雞蛋最容易, 多謝妳詳細解答, 我一一嘗試, 謝謝

珍珠宮

CMMANDY 發表於 23-1-28 11:27
wan_sosin,

食到兩湯匙也很好,可以嘅話多少少都得,蛋白質一餐可以一個心掌心份量,但都要睇老人家腸胃。
可以小食多餐嘅,餐與餐之間可以一小個蕃薯,比手指粗小小的一小條就夠,水果也可餐與餐中間食,一小個蘋果或橙。也可飲一杯蛋白質飲品,例如低脂脱脂奶,豆漿,杏仁奶,燕麥奶等等,記得買無糖就得。
乳酪原本是好的,但因是凍食,老人家怕腸胃未必接受。

珍珠宮

回覆樓主:

乳酪冇咩營養㗎 你search下就知
大部分係冇用嘅糖
不如買啲長者加營素飲下

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

CMMANDY 發表於 23-1-28 08:50
回覆 cy101 的帖子

食魚... 幫佢地拆埋骨... 或者買D大肉的魚佢地食, 魚旦白質老人家會易吸收... 每日都食, 煮湯, 煮粥都可...

少食糖份, 減糖減澱粉質....
Stay Hungry , stay foolish !!

公爵府

牛年勳章

回覆 mmya 的帖子

加營素, 好, 我寫低問下營養師可不可以

公爵府

牛年勳章

hinhin_ma 發表於 23-1-28 12:19
食魚... 幫佢地拆埋骨... 或者買D大肉的魚佢地食, 魚旦白質老人家會易吸收... 每日都食, 煮湯, 煮粥都可.. ...

好大功夫, , 但都要一試, 一星期,二次, 都可的

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

低糖乳酪唔足夠補充營養,問醫生/營養師。驗血 check 返欠咩營養。
糖尿病只係要保持血糖穩定,少食多餐,唔係唔食或者少食,注意日常飲食,食各類食物吸收營養。

男爵府

回覆樓主:

其實可以搵老人家屋企附近社工安排送飯俾老人家,可送2餐,起碼唔駛煮同有肉有魚有菜咁。

伯爵府

CMMANDY 發表於 23-1-28 08:19
老人家, 血壓100 49

維柏健 / SWISSE 男士/女士 50+ 綜合維他命

子爵府

糖尿病者,盡量小食糖類,粥,糯米,湯丸。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

CMMANDY 發表於 23-1-28 09:55
現在老人家正在住院, 多謝妳提議, 打去同姑娘傾下先

住院食物唔使擔心,醫院食物計過營養。可以預備 d 奶同蘋果比佢,一盒奶/一個蘋果,係一份小食份量,正餐之間食。
營養奶亦係好選擇,不過要沖,喺醫院佢未必可以自己沖,同埋幾貴。

首頁

尾頁

跳至