自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

Rabbit-horse 發表於 23-2-16 00:16
回覆 skmibb 的帖子

我係歐洲 其實要部機無味真係要倒曬過曬水放入去先會無味如果咖啡,茶,或淨咗有汁放 ...

我都係過晒水放入去(外國家人親戚教落), 本身都覺如果唔過水, 啲殘渣都係留係個隔篩到, 到時候又咪又要處理。

當然全日出街得1、2隻杯同碟就梗係手洗算啦!
Covid時未有洗碗機, 嗰時wfh, 小朋友online learning , 餐餐日日煮,切呀洗呀煮呀!切呀洗呀煮呀!試過餐餐煮餐餐洗, 真係人都癲。

珍珠宮

yiu_mimi 發表於 23-2-15 10:07
咁你洗碗好快手,我洗碗洗鑊洗杯抹廚房最少半個鐘
又買又煮又洗成晚就咁無咗
...

咪就係, 又買又切又洗又浸又煮, 煮完餐飯好攰囉!以前冇洗碗機就算啦!細個未有即熱水爐/煤氣, 係煲煲滾水嚟洗碗啊!

有次煮左咖哩豬皮蘿蔔魚蛋, 個煲蓋係玻璃, 啲咖哩汁係晒個蓋邊到, 洗嚟洗去都去唔清。
自從有了洗碗機, 就交俾部機, 唔駛捽餐死。

水晶宮

不會浪費錢整台機器阻地方。

珍珠宮

Astra00 發表於 23-2-16 06:54
不會浪費錢整台機器阻地方。

冇地方就當然阻地方啦!
我朋友廚房重新裝修, 洗衣機搬左去廁所, 廚房騰空個位裝洗碗機。 因為佢非常愛整嘢食, 又成日係屋企韓燒、打邊爐, 兩公婆又返工又忙, 所以裝修廚房就決定裝返部洗碗機啦!(星期一至五已有幾日係奶奶度食晚飯)

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我冇錢兼屋細,洗碗機對我係冇用。

珍珠宮

makm 發表於 23-2-16 08:40
我冇錢兼屋細,洗碗機對我係冇用。

要睇下自己有冇需要, 同屋企有冇位放。 好似啲納米樓, 仲邊有位放呢!

伯爵府

回覆樓主:

一家四口煮餐飯
超多碗碗碟碟煲煲pan要洗
之前一直都好想買部洗碗機
但係廚房個格局定左,真係擺唔到
唯一就係要裝修重新留個位買部大機.
但係又冇錢全屋裝修, 又唔想淨係搞個廚房唔搞全屋(間屋都殘都想一次過裝)
我都係超級唔鍾意洗碗
但係我有接受唔到啲碗擺喺度唔洗
用完我會用水浸一陣先,之後就要立即洗㗎喇

珍珠宮

skmibb 發表於 23-2-16 02:47
咪就係, 又買又切又洗又浸又煮, 煮完餐飯好攰囉!以前冇洗碗機就算啦!細個未有即熱水爐/煤氣, 係煲煲 ...

認同!洗碗機如果覺得唔夠乾淨,咪再放入洗碗機洗多次!唔洗自己辛苦

我通常食飽放哂啲杯碗筷匙羹碟入洗碗機(廚房細只夠放小型座枱機)自己洗鑊抹爐頭,慳返好多時間

大宅

MissMaMa 發表於 23-2-12 14:14
呢一點,我好同意,唔鍾意洗碗嘅人會覺得洗碗機好。我鍾意洗碗,平時15分鐘攪掂d碗,連埋洗煲,洗鑊&清潔 ...

我又係好唔鍾意洗碗

大宅

newc9 發表於 23-2-12 12:49
認同,c6吾鐘意洗完碗之後隻手有味
,所以好鐘意洗碗機,仲話如壞左要再買返
...

洗碗碟機係有市場既

大宅

skmibb 發表於 23-2-12 12:12
我都鍾意洗碗架! 仲要係一邊煮一邊洗嗰種。但租左間屋有咪用囉!用完先知個好處, 所以而家就儲埋一次交 ...

大約洗幾耐呢,洗完使唔使又再跟手尾?

珍珠宮

番石榴。 發表於 23-2-19 18:57
大約洗幾耐呢,洗完使唔使又再跟手尾?

指洗碗機?
每個牌子型號唔同、 功能不同。
我用嗰部有30分快洗+、 個半鐘慳水慳電模式&個鐘正常模式,以及深層清潔清毒模式

我同學部就再新款啲, 全智慧型, 你放幾幾碗碟入去, 部機會計算過自己調較最合適洗碗模式, 多有多洗, 少有少洗。

甚麼手尾要跟?洗完咪放返入碗櫃囉!

大宅

回覆樓主:

全日用嘅杯,全日煮飯備菜用嘅工具砧板,刀刀叉叉筷子匙羹煲托盤,加加埋埋要洗唔止10分鐘,只要廚房有位裝到,有咁大裝咁大
裝左先有心機自己整色整水

複式洋房

習慣有洗碗機之後返唔到轉頭。雖然表面污漬需要先清走,但係唔洗過水慳返好多時間!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

媽媽最勁 發表於 23-2-19 22:30
全日用嘅杯,全日煮飯備菜用嘅工具砧板,刀刀叉叉筷子匙羹煲托盤,加加埋埋要洗唔止10分鐘,只要廚房有位裝 ...
我太懶,好少煲湯和整色整水

大宅

cy2637 發表於 23-2-20 01:47
習慣有洗碗機之後返唔到轉頭。雖然表面污漬需要先清走,但係唔洗過水慳返好多時間! ...

我做過實驗,只要係溶得到嘅汁,唔使過水,除非菜渣骨頭果d實體要沖走,唔係可以直接放去洗 不過我中意用強洗,快洗有時唔夠干淨

大宅

wmkcnw 發表於 23-2-20 07:07
我太懶,好少煲湯和整色整水

你唔怕洗碗就唔使買啦
有d人係覺得洗碗好解壓

子爵府

我見我妹用西門子果隻洗碗機(仲要成萬蚊一部)佢話好好用.但我次次見到佢d煲呀, pan呀..都好dirty
好多漬... 我本身有潔癖,見到d煲同pan有漬..我就覺得好dirty. 洗碗機對呢d 漬係去唔到的! 咪又係拎出來用時見到有漬又要洗多次,仲要次次佢食完飯都要先沖水沖走d食物同汁再擺整整齊齊擺入機入面. 見部機快洗都要1小時, 果幾隻碗碟加個pan同埋煲..比我唔使15分鐘同佢洗左啦! 另外, 買果d 洗碗機既清潔粉又唔平, 仲要定期保養洗碗機既除鈣等等... 如果唔係部機又會易壞!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

kk1979 發表於 23-2-20 10:36
我見我妹用西門子果隻洗碗機(仲要成萬蚊一部)佢話好好用.但我次次見到佢d煲呀, pan呀..都好dirty
好多漬... ...
西門子部機咁流?

我就係以前見人用過,又要沖左先放入去,又要排位,沖力又唔夠,會留漬。

但近年見好多人買,所以問下而家是否就咁放入去,就洗得乾淨。

首頁

尾頁

跳至