婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

經歷大病,出院時連坐都有困難,至現在個多月了其實在家可以自己慢慢行。事實佢出院2個星期去見物理治療師,人哋已經係叫佢要多試吓自己郁動,先會快啲好。但佢就成日行一陣就話行咗好耐啦好攰好痛要休息。搭lift落樓下坐的士(應該要行少過100步)都話要輪椅。問佢有無做治療師教佢的運動佢又支吾以對。

大宅

SpongeBoBo 發表於 23-2-16 13:08
經歷大病,出院時連坐都有困難,至現在個多月了其實在家可以自己慢慢行。事實佢出院2個星期去見物理治療師 ...

事實我覺得係佢自己根本唔想努力快啲好,所以拖咁耐。佢仲每隔三幾日就話好痛,痛得多咗,於是就惟有即刻請假帶佢去睇醫生啦,佢仲要要求囝女同佢去睇,請人同佢陪診都唔like。
如果係我個囝女,我應該一早鬧爆佢要自己多啲自己行,做運動,越唔做越血液循環差越難好,人哋幫你你都要自己努力先得。但當果個係父母,咁講嘢就係變咗不孝。
我真係谷住度氣

大宅

SpongeBoBo 發表於 23-2-16 13:28
事實我覺得係佢自己根本唔想努力快啲好,所以拖咁耐。佢仲每隔三幾日就話好痛,痛得多咗,於是就惟有即刻請 ...

比我會徹底爆一獲,我好明白,一個人病就要成邨人服侍,都唔緊要,仲要唔合作,唔爭氣,都唔知佢想點,

唯有語氣好d咯,你唔係無道理,都係為佢好,可能佢唔明,但都要比佢知道,你已盡力

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

經歷過大病嘅老人家,10個有8個都係咁,都要體諒佢哋,體力上同心態上都好倦,要慢慢嚟唔可以逼。
好似生完仔啲女人一樣,好需要人支持和幫忙,有啲女人落牀都要老公扶一樣道理,無扶到炳完老公記一世話老公唔知佢有幾痛幾辛苦,老人家炳完佢只覺得你唔知佢有幾痛,一啲唔關心佢。
樓主明白你有幾辛苦,但老人家受完病魔折磨,仲要捱康復仲辛苦。大家體諒。

大宅

回覆 SpongeBoBo 的帖子

佢咁樣,唔洗兩年就行唔返啊…. 老人家對腳,真係差起上黎,退化得好快。

我覺得用反話反而有機會work, 揀定啲家用輪椅坐廁,同佢講買定比佢,又買定成人紙尿片… 睇下佢咩反應

侯爵府

好怕d情緒勒索的人,難聽d講似老賣老,病過之後要全世界圍住佢轉,其實你只要提供基本回應,冷靜一點,佢扭不到佢要的東西自然會正常返

我set 低線的,又呢又路大帝一樣的服侍我是不會招呼的,佢接受又好唔接受也好,其實佢出到去一樣叫天不應叫地不寧,起碼唔好縱佢

公爵府

牛年勳章

珍惜當下, 幾多人, 入完院, 有尿喉又胃喉

男爵府

CMMANDY 發表於 23-2-25 23:58
珍惜當下, 幾多人, 入完院, 有尿喉又胃喉

叫啲老嘢珍惜下…鬧得多都覺得自己乞人憎,但唔出聲佢地又真係會狂做啲傷害身體嘅行為(例如體力唔得夾硬做,糖尿又亂食嘢),鵝下佢又發爛泎

別墅

老人家係咁。 你駛乜擔心佢。 佢冇鬥志咪尤佢沈淪

男爵府

SpongeBoBo 發表於 23-2-16 13:28
事實我覺得係佢自己根本唔想努力快啲好,所以拖咁耐。佢仲每隔三幾日就話好痛,痛得多咗,於是就惟有即刻請 ...

首先果個係咪自己父母?係又唔怕話…乜嘢係不孝?唔理你就係不孝!話你係關心你!你要我陪,我就一定日鵝夜鵝,請人陪疹都唔得,咁就問佢,我比人炒係咪你養我?你係咪唔要家用?……如果係人地父母,如果燒唔到你,咁就真係唔好多事…

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊