自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

tkinwong 發表於 23-2-18 10:39
其實你本身都係做緊補習老師嘅角色。
補習老師絕對唔會好似媽媽咁上心同理解小朋友
我小朋友都有出去補
但係家長係有必要跟得貼,尤其高小
初小我冇跟得咁貼
所以我成日話讀書多係自己,唔會浪費
起碼我可以用返嚟教自己小朋友

公爵府

都係睇小朋友本性同資質決定妳忙唔忙。鬼唔知父母叻小朋友醒又自律係最好,但資質不可強求,有啲真係讀極都差啲,一係放棄,一係盡幫。

伯爵府

Tobbyy 發表於 23-2-18 11:07
都係睇小朋友本性同資質決定妳忙唔忙。鬼唔知父母叻小朋友醒又自律係最好,但資質不可強求,有啲真係讀極都 ...
冇錯
邊個會想重讀小學
你明知佢需要人幫,唔通唔幫佢補底咩
我哋都係幫得幾多得幾多

大宅

tkinwong 發表於 23-2-18 10:14
去到高小,除咗英文,其餘嘅科目有啲我真係有心無力。嗰啲刁鑽嘅數學題,完全唔識做。我阿女學校啲卷,我 ...

我自己香港讀書,自問英文發音都麻麻地,所以我都唔會自己教英文oral, 我仔女英文補習老師係native speaker, 好過我自己教先啦

無謂將自己唔掂嘅野去教衰晒啲小朋友,我番工,但2個啲英文流利過我

水晶宮

Astra00 發表於 23-2-18 09:59
我都要返工,我哋雙職,我仔女讀書過得去。視乎父母點教,有冇時間管理。

不識時間管理,懶惰的,就算ftm ...

我女嗰班,成績差嘅有d係ftm,有次被迫同其中一個傾計,我發覺根本係佢問題,佢就賴呢樣嗰樣!
返唔返工都好,有能力教自己教,教唔掂比錢人教,仔女係自己嫁,而且唔可能全部用同一條公式教出黎,要睇實際情況!

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我最細嗰個讀小学開始無做嘢, 屋企亦有工人姐姐, 雖然我D小朋友成績不過不失, 如果比我再揀一次, 我會選擇返工!因為我發覺讀書成績好唔好真係唔關媽媽返唔返工的事, 好似我全程在家督促佢哋做功課,反而令彼此都有壓力!可能我自己本身唔識教!我大女初小時我仍有返工, 反而佢自動波做功課!我放工前佢會做曬功課, 自己溫好啲書!反而我冇返工之後佢就依賴我! 而細佬妹都一樣要我督促先完成每日的功課!我覺得咁樣好辛苦!但係已經洗濕咗個頭!直至大女上大學,細佬妹上高中, 我再出返來做嘢, 大家関係才好轉!我成日諗, 就算當初我一路返工, 佢哋嘅成績同而家比應該都差唔多!

水晶宮

cyyiu 發表於 23-2-18 11:41
我女嗰班,成績差嘅有d係ftm,有次被迫同其中一個傾計,我發覺根本係佢問題,佢就賴呢樣嗰樣!
返唔返工都 ...

同意。有個我識,自己懶到已是ftm仲成日不煮飯,成日叫外賣送上門那款。成日網購,不是顧住個仔。重點係成日呻窮,想我老公津貼佢。

佢二公婆讀書少,不識教。但不會外判,但又要東施效顰,見我啲仔女讀好學校,又好有信心佢仔又會入到。

男爵府

cyyiu 發表於 23-2-17 19:17
其實好多因素影響!
如果話唔介意小朋友考包尾就去返工,是邏輯錯了!
...

我自己經歷過,小朋友讀保良局幼稚園,小學讀2線頭,我要返工放工回家跟十分吃力,佢幼稚園時已考staters 14盾,k3時已做小一練習,以為小學應該唔太難應付,誰不知還有好多野要去處理適應,要不停去追趕課程,默書測驗考試 依家中學都算過得去 比我諗返轉頭會揀份PT或半天工作,跟小學真係好辛苦。

水晶宮

SmallTungmama 發表於 23-2-18 11:53
我最細嗰個讀小学開始無做嘢, 屋企亦有工人姐姐, 雖然我D小朋友成績不過不失, 如果比我再揀一次, 我會選擇 ...

父母是否上班,同仔女成績沒絕對關係。有心教,日日收工跟一小時,交齊晒功課,溫好默書測考,父母肯理下,都起碼保住中游,不致於墊底。

別墅

回覆樓主:

人就係咁貪心,又想細路讀書成績好,又想品行好,又想出去做嘢,嗯,自己諗吓有幾難。教小朋友係你投入幾多時間就有幾多回報。

水晶宮

apricot2018 發表於 23-2-18 12:06
人就係咁貪心,又想細路讀書成績好,又想品行好,又想出去做嘢,嗯,自己諗吓有幾難。教小朋友係你投入幾多 ...

要看下自己份人工幾多。如果得一萬元左右,唯有兼職及自己跟。如果本身人工有3-4萬,絕對係請工人、外判功課班、自己收工再跟緊點。

伯爵府

都係果句,成績好唔好,都好視乎小朋友資質,永遠雲游嘅小朋友你時時刻刻都睇住佢都無用,當然無論佢資質點,你抽多D時間陪佢哋,大家關係會好好多。(講明先,萬事無絕對,自己最清楚自己小朋友係咩類型)

水晶宮

Astra00 發表於 23-2-18 12:02
同意。有個我識,自己懶到已是ftm仲成日不煮飯,成日叫外賣送上門那款。成日網購,不是顧住個仔。重點係成 ...

有d ftm真係好懶
窮就搵野做,唔想做就慳d洗,擺明想著數嘅人,睬佢都傻

水晶宮

Astra00 發表於 23-2-18 12:04
父母是否上班,同仔女成績沒絕對關係。有心教,日日收工跟一小時,交齊晒功課,溫好默書測考,父母肯理下 ...

「沒絕對關係」是重點,真係睇父母點發功!
我阿叔2公婆都要返工,阿嬸從來唔理個女嘅功課,勁爽囉,因為有我阿叔喺背後發功,結果個女dse考得不錯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

睇你點教同小朋友性格,我覺得話唔埋,但無論媽媽番唔番工,都要訓練小朋友自己搞掂功課同默測。

水晶宮

cyyiu 發表於 23-2-18 12:22
有d ftm真係好懶
窮就搵野做,唔想做就慳d洗,擺明想著數嘅人,睬佢都傻
...

係!

本身佢懶,佢老公有本事養得起,我呢個外人,沒權過問。佢不犯我,我不犯佢。

問題係,佢自己懶,但就同我老公報寸話我懶!早2-3年疫症,公司安排我一星期有2-2日work from home,佢就放毒箭,話我故意不返工。賤到佢!我咪即刻罵爆我老公囉!我話我懶就不會咁多年都返工養家啦!佢就懶爆!一嫁左就不返工,又不理細路!

佢一呻窮,又想借意叫我老公津貼佢,我亦都罵爆,窮,沒錢,自己有手腳就返工啦!又不慳住用錢!

註:此人是大毒姑!佢一報寸借我老公把口報信,我就絕對會寸到佢沒聲出!同時我會分析比我老公知。

水晶宮

cyyiu 發表於 23-2-18 12:26
「沒絕對關係」是重點,真係睇父母點發功!
我阿叔2公婆都要返工,阿嬸從來唔理個女嘅功課,勁爽囉,因為 ...

即係二公婆,點都起碼有一個理下讀書野先啦!已經好好多!

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

2vv2vvvv 發表於 23-2-17 15:05
我有2個小朋友讀幼稚園,大既下年就小一。我自己做左1年FTM, 雖然經濟冇乜問題同老公好支持我做FTM,但係自 ...

小學要$要時間

水晶宮

Ivan1023 發表於 23-2-18 12:02
我自己經歷過,小朋友讀保良局幼稚園,小學讀2線頭,我要返工放工回家跟十分吃力,佢幼稚園時已考staters ...

我女小三,是累的,我無姐姐嘛,放工回家超級忙,躺上床嗰刻,通常都超過12點了,但我仲堅持到朝早做埋運動先返工!
反而我會諗,捱過左就無野了,以前又返工又泵奶嘅日子,我覺得仲瘋狂!

水晶宮

Astra00 發表於 23-2-18 12:28
係!

本身佢懶,佢老公有本事養得起,我呢個外人,沒權過問。佢不犯我,我不犯佢。

你老公真係想補貼佢?同埋老公真係話你懶?

首頁

尾頁

跳至