婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問各位JM有無新界或九龍區嘅乳腺科醫生介紹?因為本人比較心急,想檢查後可快d收到報告嗰隻!之前檢查開嗰間收到報告嘅時間越來越長,攪到自己擔心好耐!

大宅

回覆 B仔媽咪1115 的帖子

譚慧賢醫生,在雅蘭中心,我剛剛在1月尾找她檢查,她發現我有一粒可疑,即刻抽粗攞去化驗,結果是良性,另外我也有 夾胸,她介紹的那間夾胸用3D很好,不痛,比起我以前那間夾胸好好多,你可試吓。

別墅

yyking 發表於 23-2-18 20:20

譚慧賢醫生,在雅蘭中心,我剛剛在1月尾找她檢查,她發現我有一粒可疑,即刻抽粗 ...

感謝你的回覆!
我想問下大約幾時會出報告㗎?

大宅

抽針報告好快,大約3天,可能當時化驗所唔係咁多工作掛,夾胸 5至6日。

別墅

yyking 發表於 23-2-18 22:59

抽針報告好快,大約3天,可能當時化驗所唔係咁多工作掛,夾胸 5至6日。 ...

明白!唔該晒你
咁你之後要幾耐再去check呀?

大宅

因為我抽粗針時有一粒可疑,係良性,半年一次用超聲波 check 。請問你係咩事想找乳腺科 ?列行檢查?

別墅

yyking 發表於 23-2-19 07:37

因為我抽粗針時有一粒可疑,係良性,半年一次用超聲波 check 。請問你係咩事想找 ...

我係因為做 body check時發現,當時係用超聲波照到左邊有三粒,其中一粒個樣唔係咁靚仔,所以就去私家搵左一個乳腺科醫生睇,已經做埋抽粗針,結果良性。但因為我以前從未做過乳房檢查,加上已經over 40, 醫生就建議我夾埋埋胸, 點知做完又發現左胸多左d組織同右邊唔同,唔對稱,所以今次就做左微創抽針,好彩結果出黎都係良性,醫生就建議我半年後再 check啦!所以我就係喺啱啱嗰個星期一做左超聲波加夾胸,但係到星期六都仲未有報告,因為之前check開都係第三日就收到通知,我本身又係好容易擔心嘅人,所以就想睇下有冇其他快d可以睇到報告嘅醫生介紹囉

大宅

你有無打去問下姑娘? 報告可能都差不多有,唔駛擔心。

別墅

yyking 發表於 23-2-20 01:42

你有無打去問下姑娘? 報告可能都差不多有,唔駛擔心。 ...

上星期六已經問左, 佢哋話仲未收到報告,應該今個星期有!
唉~ 等報告出真係好折磨

大宅

唔駛擔心,無事的

大宅

請問你微創抽針貴嗎? 抽左好多粒? 抽完痛嗎?

別墅

yyking 發表於 23-2-20 20:16

請問你微創抽針貴嗎? 抽左好多粒? 抽完痛嗎?

我抽一個部位。比起普通抽粗針,微創抽針一定會比較痛少少,因為始終係夾住胸來抽的,同埋做完要紮胸,要第二日返去拆紗布㗎!
價錢好似係二萬幾,我都唔係太記得,因為保險有得claim

別墅

yyking 發表於 23-2-20 19:28

唔駛擔心,無事的

希望啦

大宅

微創抽針係未要去醫院做? 有打麻醉針嗎? 咁有疤痕嗎? 你係未 3D夾胸? 而家醫生都要我半年返去 Check 住

別墅

yyking 發表於 23-2-20 22:49

微創抽針係未要去醫院做? 有打麻醉針嗎? 咁有疤痕嗎? 你係未 3D夾胸? 而家醫生 ...

我係喺化驗所做㗎!有打麻醉針,不過夾住胸做係會有少少痛嘅!但係就可以接受的!疤痕就好似抽粗針時一樣有大約1cm度啦
我今次係3D夾胸加超聲波

別墅

yyking 發表於 23-2-20 22:49

微創抽針係未要去醫院做? 有打麻醉針嗎? 咁有疤痕嗎? 你係未 3D夾胸? 而家醫生 ...

咁你下一次check, 係照超聲波加夾胸?

大宅

醫生話只係用超聲波 Check 住,如果無咩大或多左或變差可半年一次,唔駛次次夾胸,因都會有少少幅射的。

大宅

化驗所做都要咁貴,係化驗所職員做? 醫院係未都有得做?

別墅

yyking 發表於 23-2-20 23:53

化驗所做都要咁貴,係化驗所職員做? 醫院係未都有得做? ...

如果夾胸就係化驗所啲姑娘做,如果照超聲波就係醫生幫我碌。
醫院我就唔係太清楚,不過應該冇咁貴

別墅

yyking 發表於 23-2-20 23:50

醫生話只係用超聲波 Check 住,如果無咩大或多左或變差可半年一次,唔駛次次夾胸 ...

咁你照超聲波加夾胸幾多錢呀?

首頁

尾頁

跳至