自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 crazypaper 的帖子

知呀, 我同小朋友一齊去問的

公爵府

2024年龍年勳章

JollyJoJo 發表於 23-2-20 15:46
單親, 小朋友小一, SEN, 焦慮症, 學校沒有支援, 無社工, 學習跟唔上....
我全職返工, 岩岩好夠交租食飯, 沒 ...

搵社工~ 申請綜援~
你唔可以有事~
阿仔點算?

加油~

伯爵府

JollyJoJo 發表於 23-2-23 11:23
回覆 crazypaper 的帖子

知呀, 我同小朋友一齊去問的

可唔可以搵區議員幫手或者由醫生轉介你去搵醫務社工呀?

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/213755?utm_medium=share&utm_source=clipboard_share
【星期日檔案】24歲單親母領1.1萬蚊綜援用iPhone 11養三隻貓 養兩子呻窮每月最多儲1千蚊
呢三母子,我經常喺佐敦見到,阿媽休閑food court 禁手機,唔理兩個仔仔

我覺得樓主辭工集中精神照顧仔仔
錢方面搵社工幫手申請綜援,上公屋都快d

attach1_sign/tmp/phpLBWan0

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆 JollyJoJo 的帖子

我反而覺得唔好辭工攞綜援, 始終樓主有街數要還
可以搵下附近有無NGO搞的託管服務,
我以前阿女細時都係呢D, 基本上可以做晒功課,
有需要可以加時延長時間或包晚餐
同時幫小朋友轉校, 搵一間關愛的, 有社工跟進, 學業上小朋友會無咁辛苦
至於家務, 我會選擇性處理, 平日只迫切性的, 如煮飯沖涼洗衫,
其他打掃清潔, 我會等放假先做
平時屋企都無人, 唔會好污糟, 除非你有潔癖 (我認我懶)
另外小朋友興趣班, 通常呢D NGO搞好多,
平時或者星期六/日都會有

分享下我以前時間表(當參考就好)
7:00前 叮熱飯餸入飯壺比小朋友帶飯
8:00 送完返學我返工
16:00 小朋友放學, 由家長義工帶去NGO託管做功課(包茶點)
19:00 我收工接小朋友
如有需要OT趕唔到接, 可通知加時延展到21:00(加錢包晚餐)
20:00-21:00 煮飯食飯(簡單蒸煮或外賣)
22:00 小朋友沖涼瞓覺
22:00-24:00 簡單家務, 準備第二日的飯餸

我都過左6年
希望幫到你

RoseRosa    發表於 23-2-23 14:14

伯爵府

回覆樓主:

綜緩,自己湊,返全日食學校飯,唔洗煮,綜緩俾晒學校一切洗費,平日放學同佢去公園放電,完

珍珠宮

以上的JM已提出很有用的建議, 我只能祝福樓主早日走出困局

別墅

[quote]miumiu0101 發表於 23-2-23 13:39

我都覺得唔好辭工攞綜援, 始終樓主有街數要還,而且樓主個人工比較難放棄。

Agree, 明白小朋友呢個時候要人陪,但始終仲有5萬街數,如果拎綜緩,街數就難啲還。放假時爭取時間瞓教,小朋友啲飯,可以一次整幾餐,放啲在雪櫃/甚至冰格。至於家務就唔好太執著,過得去就算。休息緊要啲。

可以的話,轉間關愛啲的學校。

如果到時真係撐唔到的,就再問下點拎綜緩啦。

加油!

珍珠宮

睇字都覺得你辛苦. 本來停工全職照顧小朋友申請綜援係一個辦法, 但如果你有能力打工, 始終做工會有加薪機會, 會有福利, 好運嘅轉工有機會轉到份好嘅, 改善生活.
或者聯絡社工睇下有咩可以幫手. 揾區議員問下. 另外試下向各慈善機構例如: 公益金, 仁濟, 東華, 明愛, 樂善堂, 賽馬會...等等申請援助, 佢地年年籌款就係攞嚟幫人. 乜都試下, 總會有揾到幫手.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

申請綜援囉,有需要就要架啦。

男爵府

陪月勳章

聽到都心酸
去伸請綜援吧!
你真係需要而唔係濫用

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

JollyJoJo 發表於 23-2-23 10:01
請問邊度既社工會幫到手多D呀, 我問社署保障部真係好惡, 仲話我有工做應該要返工, 佢地會計我之前12個月既 ...

你嘅情況睇到我好心痛!
你搵唔啱門口,又唔好彩遇到啲hea你嘅人,第一你要洗牌再砌過。
你哋講個情況呢仔仔間學校基本上真係唔適合,亦都唔適合你你屋企,所以首先你哋真係要轉校,一般嘅官校或者津校都會有社工,如果你仔仔係有睇開精神科,應該可以搵醫務社工跟進學校或者轉校,另外你小朋友如果係S en其實已經可以叫醫生幫你哋申請傷殘津貼,每個月都起碼多$千零二千蚊幫補吓,呢個傷殘津貼唔受任何收入影響,只要申請人合乎醫務條件。
另外你都同社工/醫務社工講你嘅身體狀況,強烈要求佢哋俾啲資料、提議俾你,唔好俾佢哋幾句洒走你呀!
你好叻㗎嘞,支持你

首頁

尾頁

跳至